Trampoty obhájce Rumpolea

Trampoty obhájce Rumpolea https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35207/bmid_trampoty-obhajce-rumpolea-CKB-35207.jpg 4 12 4

Dalších šest příběhů obhájce Rumpolea, jehož ústy vypráví John Mortimer případy projednávané soudním dvorem v proslulé londýnské Old Bailey. Rumpole se svým nekonvenčním a nesentimentálním přístupem, anglickým smyslem pro humor a fair play řadí po bok velkých detektivů Sherlocka Holmese či otce Browna.

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Trials of Rumpole , 1978


více info...

Přidat komentář

Aghatte
02.04.2022 5 z 5

Rozhodně lepší než Jitřní zpěvy, které jsem četla zároveň. Tam se mi zdál humor jaksi podbízivý, zde byl ale naprosto ryzí a přirozený. Miluji sebereflexi a zde jí mám opět hromadu.

"Ale, ale! Vikář v nesnázích. To budou jistě zase chlapci ze sboru. Církev strašně riskuje, když dovoluje, aby ve sboru zpívali malí chlapci. Starší sopranistky by byly menší riziko"

"Vskutku se nedá říct, že by naším manželstvím cloumala nezkrotná vášeň. Ačkoliv vzpomínám si na jednu dovolenou u moře v roce 1949, kdy Ta projevovala nevítané nadšení pro věc ( vždycky jsem to připisoval tomu, že tehdy jedla hodně mušlí)... " :-))

trudoš
07.03.2019 4 z 5

Maličko slabší než předchozí sbírka povídek, ale pořád naprostá spokojenost. Jednotlivé případy obhájce Rumpolea totiž získávají na pochmurnosti a soudní procesy už vůbec nepůsobí vyumělkovaně. Sám Horace Rumpole je nadále fantastickou parafrází britské nadutosti, přesvědčené o vlastní intelektuální nadřazenosti, která přitom naráží na samolibou neochotu přijmout nová společenská pravidla moderní doby. Ta postava je jednoduše geniální, slepě pokrytecká a komicky nafoukaná, právě tak akorát, aby byla komediální i tragická zároveň.
Musím také vyzdvihnout detail, že ne všechny příběhy končí prvoplánově dobře, a občas je v nich tolik ze skutečného života, až z toho jednoho mrazí. Skvěle pak fungují epizody ze soukromí některých figur, které se na pozadí hlavních zápletek průběžně vyvíjejí, takže je prostor pro humor na pokračování. V tomhle ohledu je znát, že John Mortimer si své literární postavy začíná užívat, a tak dává jejich právní, politické a sociální názory do širších souvislostí.


Blanchidlo
14.08.2018 1 z 5

Nedočetla jsem ani první kapitolu. Pan obhájce mi přišel nesmírně nafoukaný a pokrytecký ...

mgeisselreiter
16.02.2014 4 z 5

Každý příběh z této knihy je takové malé příjemné pohlazení. Jsou to příběhy zajímavé, psány s lehkým nadhledem a s laskavým humorem. Moje třetí knížka s obhájcem Rumpoleem není o nic slabší než obě předchozí. Moc příjemná četba, u které se člověk ani chvíli nenudí. 85%, 16.2.2014.