Tragické námořní příběhy 1589/1622

Tragické námořní příběhy 1589/1622 https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47068/mid_tragicke-namorni-pribehy-1589-1622-94X-47068.jpg 5 6 3

Krásné vydání literárně i historicky zajímavých autentických zápisů lodníků a cestujících portugalských plachetnic. Vyprávění o ztroskotání portugalských východo plachetníků SAO THOMÉ (1589), SANTO ALBERTO (1593), SAO JOAO BAPTISTA (1622) a putování těch, kteří zkázy lodí přežili, jihovýchodní Afrikou. Z portugalských originálů připravil, přeložil do angličtiny a předmluvu napsal Ch. R. Boxer. Z anglického originálu přeložila Eliška Freiová. Doslov napsal dr. Josef Wolf. Odbornou revizi textu provedli Zdenek Halad a dr. Josef Wolf.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Cestopisy a místopisy , Historie

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

The Tragic History of the Sea 1589 - 1622


více info...

Přidat komentář

kyssling
08.07.2022 5 z 5

Skvělé příběhy, včetně vynikající předmluvy. Není to žádný Robinson Crusoe, je to o hladovění, vysílení, těžkým rozhodnutím, kdy spoustu spolutrosečníků museli při putování opustit. Především poslední příběh byl vyloženě děsivý ...
Vynikající "survival" antologie.

braunerova
30.12.2018 5 z 5

Musím se připojit k pochvalnému komentáři níže. Výborná je i fundovaná předmluva R.B. o portugalské mořeplavbě v 16.století a o autorech deníků.

"Zvon na věži chagaského kostela, jenž svým vyzváněním doprovázel všechny vyplouvající lodi, jako by promlouval k těm, kteří sice ještě žijí, ale pro něž již není cesty k návratu:
tlão ... tlão ... pelos que vão
tlão ... tlão ... e não voltarão
tlão ... tlão ... "


kralika
25.03.2018 5 z 5

Nuže...vydání této knihy je Počin. Jak z obsahového hlediska, tak z edičního a v neposlední řadě i vizuálního. Ilustrace jsou jednoduše úžasné, a i když většinou vůbec nekorespondují s textem, krásně podtrhují raně novověký ráz příběhů.
Ty tu najdeme celkem tři. První velmi drsný, především v první části, kdy "velká loď Sao Thomé" ztroskotá. Druhý až neuvěřitelně idylický, jednoznačně díky lidskému, ale zároveň pevnému vůdci. (Kdybych měl ztroskotat, tak jednoznačně s Nunem Velhem...). A konečně třetí, který je jediný psán přímým účastníkem je tak brutální, že se některým věcem jen těžko věří (brutalita Portugalců, útrapy vedoucí i ke kanibalismu a až surová nelogičnost vedení). Nicméně člověk trochu tuší, že tento poslední příběh je nejtypičtější.
Četl jsem to poměrně dlouho, protože mnoho věcí - jako je třeba vyjednávání s domorodci - se často opakuje, ale zážitek to byl opravdu silný.