Tragická paleta

Tragická paleta https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/164795/tragicka-paleta-164795.jpg 5 7 1

Tragický životný príbeh talianskeho maliara žijúceho a tvoriaceho vo Francúzsku Amadea Modiglianiho. Ilustrácie - reprodukcie Modiglianiho obrazov. Doslov Jan Prohácka. Vydanie prvé.

Žánr:
Literatura světová , Romány , Biografie a memoáry

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Romanzo di Modigliani , 1958


více info...

esma
esma
01.09.2017 5 z 5

Amadeo Modigliani - Modí - se narodil v r 1884. Jeho život byl velmi krátký, přesto získal svým uměním mnoho obdivovatelů a já k nim patřím také. Jeho kouzlo spočívá v neskutečně půvabné deformaci postav. Pohled každého umělce je nezaměnitelný a každý z nich dává do své tvorby svůj vhled, ale Modího otisk je pro mne nejenom srozumitelnější, ale i emotivně bližší. Z jeho obrazů čtu bolest vkreslenou do bledých hlubokých očí s náznakem zorniček, nedokonalost, kterou vycítil a proměnil až v karikaturu, něhu, křehkost děvčátka vyjádřenou dlouhým krčkem, i malost, kterou tvář za tváří byl schopen rozpoznat.
Nebylo jednoduché napsat o něm životopisný román, protože Modí byl hrdým zajatcem vlastní samoty, silný individualista a velmi se nedružil. A hlavně se nedružil s těmi, jejichž umělecký styl byl v rozporu s jeho představou o umění. Nevěřil na žádné -ismy a věřil pouze v poselství těch, kteří utvářeli základy italské a v konečném důsledku i evropské kultury.
Autor skládá střípky jeho uměleckého života, jeho sebedestrukci, drogovou závislost, alkohol, agresi. Odkrývá Modího nezřízený život, který jeho už tak problematický zdravotní stav dovedl až k předčasné smrti.

Štítky knihy

výtvarné umění

Autorovy další knížky

Clemente Fusero
italská, 1913 - 1975
1990  90%Gándhí
1964  94%Tragická paleta
1971  75%Cesare Borgia
1982  0%Leonardo
1973  0%Ťažká opona

Kniha Tragická paleta je v

Přečtených9x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x