Tragédia človeka

Tragédia človeka https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35800/tragedia-cloveka-3sv-35800.jpg 4 16 4

Světově proslulé drama maďarského klasika, hledá odpověď na otázku o smyslu lidských dějin. V 15 obrazech prochází Adam, provázen Luciferem, jednotlivými obdobími dějin, vždy znovu je zklamán lidskou společností, trpce poučen však nakonec přijímá úděl života - bojovat...

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Spolok svätého Vojtecha (SSV)
Originální název:

Az ember tragédiája , 1859


více info...

Přidat komentář

asakz
18.09.2022 5 z 5

Mám za to, že toto dílo se Goethovu Faustovi podobá jen velmi povrchně, v podstatě jen obsazením hlavních postav - cynického Lucifera alias Mefistofela, štěstí a smysl hledajícího Adama alias Fausta a čisté a oddané Evy alias Markétky, jejíž ženské zaměření na vztahy kontrastuje s Adamovým mužským soustředěním na ideály. Adam v Luciferově iluzi prochází dějinami lidstva vždy nově nadchnut jiným ideálem, jen proto, aby se znovu a znovu setkával s malostí, pokrytectvím a zbabělostí davu, vlastnostmi, které sdílí chudák i pán, jen musí přijít ten správný moment, aby se naplno projevily. To mi spíše než Fausta připomíná Komenského Labyrint světa s jeho marností světských snah, avšak východisko zde není čistě náboženské, ale spíše jungovské ve smyslu individuace jedince (jež ovšem jako svůj výsledek přináší i smíření s Bohem, avšak teprve po vzpouře, která jedince pozvedá z davu hnaného buď přírodními pudy nebo stádními idejemi). Tak jsem to alespoň pochopil já. V každém případě stojí za přečtení, neboť hloubka a pestrost myšlenek jde ruku v ruce s výbornou čtivostí.

plejtvák
10.12.2019 5 z 5

Klasické maďarské drama, které bylo přeloženo do 40 jazyků. Podstatou díla je nikdy nekončící hledání společenského ideálu jako východiska problémů vzniklých v předešlém období. Každý z ideálů je stále aktuální i pro dnešní společnost. Překvapí především to, že kniha z 19. století varuje dnešního člověka také před environmentální krizí.


sika444
21.09.2019 5 z 5

Velmi silné drama. Variace na Fausta, ovšem v centru pozornosti je člověk ve svých sociálních vztazích. Všechny iluze se rozplývají, žádná společnost není spravedlivá, jak to na začátku vypadalo. A to nezažil komunismus v praxi!

bob0985
16.05.2015 4 z 5

Vskutku pozoruhodné dílo. Madach musel být vizionář k tomu, aby část této knihy mohl napsat. Zároveň mu však posloužilo poučení z dějin, které se v různých podobách a režimech opakují se stejným výsledkem. Osud člověka je proto asi neměnný a zbývá mu jen naděje?

Štítky knihy

maďarská literatura

Autorovy další knížky

Imre Madách
maďarská, 1823 - 1864
1950  89%Tragédia človeka
1988  60%Tragédia človeka / Mojžiš / Lyrika

Kniha Tragédia človeka je v

Přečtených18x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x
dalších seznamech2x