Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů

Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414341/tradinarG4qQYD-CtR-.jpg 4 70 29

Kniha obsahuje dvanáct kapitol podle měsíců v roce. Každý měsíc má svou poetiku, své svátky a rituály, ale i praktický dopad – jak vše dětem vysvětlit, včas si připravit, na nic nezapomenout? S touto knihou získáte mnoho inspirace i praktického pomocníka, který bude vždy po ruce a na nic tak nezapomenete. Vytvoříte si své vlastní rodinné rituály a tradiční svátky si společně s rodinou, sousedy a přáteli pěkně užijete.... celý text

Přidat komentář

Jane2016
22.01.2024 5 z 5

Tradinář: Rodinný a tvořivý rok plný oslav a rituálů, kniha, kterou jsem si z knihovny musela odnést domů! Je to pár týdnů zpátky, co jsem dočetla Vánoční tradinář: Od dušiček po Hromnice a moje nadšení ještě nevyprchalo! A troufnu si tvrdit, že ještě nějaký ten čas ani nevyprchá. Tudíž, když jsem uviděla tuto knihu v knihovně, neodolala jsem!

A tento díl je stejně skvělý jako ten vánoční. Tradinář je napěchovaný zvyky, recepty, tvořivými tipy, symboly či svátky! Samozřejmě se zase můžete těšit na spoustu fotografií!

Tradináře si určitě zamilují ti, kteří milují tradice a zvyklosti. Jednou takovou osůbkou je i moje babička, kterou nadchl nejen Vánoční tradinář, ale právě i tento.

Já jsem celkově (a opětovně) nadšená a knihu vřele doporučuji!

Martina1725
25.10.2023 4 z 5

Hezky napsané a kreativní. Jen hodně křesťansky zaměřené a chyběl mi dost podrobnější pohanský pohled.


Noisette73
23.08.2023 5 z 5

Rodinný poklad, používáme, vymýšlím podle něj spoustu aktivit, abychom si připomněli proč co slavíme, pochopili odkaz našich předků a uměli slavit také na duchovní bázi. Krásná knížka.

mirka0586
02.01.2023 5 z 5

Moc se mi líbí fotografie a měla jsem ráda blog Na kopečku byl mi velkou inspirací.

Lo3ce
06.02.2022

Na Tradinář jsem si v knihovně "vystála" frontu. Vůbec nemůžu hodnotit hvězdičkami, protože z jednoho pohledu bych asi dala jednu, z druhého pět.
Z jedné strany kniha s překlepy a plochá až naivní. Přišlo mi to takové na sílu. Přitom Na kopečku, kde jsem na knížku narazila, je to tak přirozené. Možná měly autorky jen popisovat, jak tradice s rodinami prožívají, než čtenářům radit, jak je mají prožívat oni. Působí to jako návody z časopisu pro náctileté. Vše se dost točí kolem dětí, kdo má děti odrostlé nebo je nemá, si moc na své nepřijde. V receptech mě překvapila ta domácí pekárna, to s tradicemi moc nekoresponduje.
Z druhé strany chápu, co autorky chtěly říct. Uvědomila jsem si, kolik tradic naše rodina přirozeně dodržuje. Mám tradice moc ráda, takže jsem se místy dojímala, líbily se mi obrázky a celou dobu mi v hlavě zněly písničky Hradišťanu a Čechomoru.

muchomurka
28.01.2022 4 z 5

Knížka se mi moc líbila, i když jsem měla nějaký vnitřní blok a dlouho na ni nesáhla. Teď jako protipól k odborným knížkám mi sedla, příjemný oddech.
Sice nejsem úplně na tradice, ale přesto i já nějaké mám a dodržuji je svým vlastním způsobem.
Bylo zajímavé si přečíst o původu zvyků a svátků. Líbilo se mi, jak je knížka udělaná, pestrost témat. Už se těším, až se vrhnu na výpisky toho, co se mi líbilo a zaujalo mě a co chci vyzkoušet a pak na samotnou realizaci.
Jediné, co se mi příčilo, je, že prý není nutné o vztah jakkoliv pečovat. Na tohle mám úplně jiný názor, ale respektuji, že autorka to vidí jinak.

Selket
24.06.2021 3 z 5

Jak zabavit děti, na 365 a čtvrt dne v roce. Nic extra hlubokého, spíš takové tipy a triky pro matky s dětmi na příč rokem. Spousta receptů. Mě se to líbí...a taky se to hodí, což myslím měli autorky v plánu.

Alfonsie
14.03.2021 1 z 5

Lid chce být baven, tak by se dala shrnout tato veskrze plochá kniha. Původ tradic ani historické souvislosti zde nečekejme, bydlenky blogují, to je vše, co cílovým čtenářům stačí.

martina.culik
09.03.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem se hodně těšila, což u mě většinou předchází velkému zklamání, ale Tradinář naštěstí nezklamal.
Neprocházela jsem úplně do detailu recepty a nápady na to, co vyrábět s dětmi apod. Zajímaly mě opravdu hlavně jednotlivé tradice, svátky a jejich historie.
Kniha mě inspirovala k tomu, abych si (především k některým dnům) dohledala ještě další informace a pátrala dál odkud, že se tu ty rituály vzaly.
Za mě tedy spokojenost. A doporučuji číst vždy alespoň s měsíčním předstihem, abyste věděli, co vás čeká a nemine.

certik003
26.02.2021 4 z 5

Autorky seřadily svátky, tradice a zvyky tak, jak jdou po měsících. Což je dobře, protože se tyhle věci postupně vytrácejí. Spoustu z nich jsem si vybavila, v mém dětství se ještě trochu dodržovaly, teď už ne. Taky se mi líbila spousta rad, tipů a receptů, obzvlášť rady, jak zapojit děti. Myslím, že si tam může vybrat každý něco.

Knižní střípky
09.01.2021 5 z 5

TRADINÁŘ nás provede celým rokem pěkně chronologicky měsíc po měsíci. Každý měsíc obsahuje důležité události s ním spojené, jsou zde zaznamenány svátky a tradice a jejich význam. Třešničkou na dortu jsou tipy na tvoření s dětmi a v neposlední řadě úžasné sezónní recepty. Tři králové, Masopust, Hromnice, Velikonoce, pálení čarodějnic, poutě, hody, posvícení, Dušičky, svatomartinské posvícení, advent, Vánoce - to vše a ještě mnohem více je v knize zachyceno, krásně popsáno a vysvětlen právě onen prastarý význam, proč to a to slavíme.

Celá recenze v záložkách recenzí od Knižní střípky

Turmee
14.12.2020 5 z 5

Krásně zpracovaná kniha plná tradic, obrázků, nápadů a návodů. Od původních pohanských kořenů, přes rzošířené křesťanské varianty až po moderní pojetí všech možných zvyků.
Až bude chvilku času, určitě si dopíšeme i vlastní rodinné tradice.

Sabulep
09.12.2020 3 z 5

Na knihu jsem se moc těšila. Láká na obal a hezké obrázky, to je ale tak všechno co můžete čekat. Krom toho, že obrázky cizích dětí v takové míře nikoho nezajímají, obsahově se jedná o podprůměr. Za mě bohužel veliké zklamání. Čekala jsem, že se dozvím trochu víc do hloubky o tradicích a svátcích. V knize je to však jen nakousnuto a nic nového se člověk nedozví. Vhodné pro nenáročné čtenáře s dětmi.

maminkoutek
18.11.2020

V knize najdete podobné české tradice hezky shrnuté. Kromě základních informací o významných dnech kniha obsahuje také tipy na tematické tvoření nebo pokrmy. ????Kniha je určena hlavně rodinám. Cílem je napomáhat v rozvíjení vztahů a vazeb uvnitř rodiny. A také dětem ukázat, jaké svátky a zvyklosti jsou u nás běžné (a za dob našich babiček byly ještě běžnější).

millhi
10.11.2020 5 z 5

Krásná kniha, ke které se budu často vracet.

hapac
07.09.2020 4 z 5

Knížka, která pohladí. Je vzpomínkou na dětství - zapomenuté zvyky a velikou inspirací.

helenah
25.07.2020 5 z 5

Knížka,která má duši. Která pohladí, inspiruje. Ne k nostalgii a vzpomínkám, ale k tvoření, k vytváření atmosféry, ve které je...ve které je nám hezky v tomto slzavém údolí. Děkuji za ni.

Petass
18.04.2020 4 z 5

Dlouho jsem po knize toužila a nakonec si ji koupila jen tak pro radost. Je opravdu nádherná. Zatím jsem ji prolistovala, přečetla si části věnované jaru a namátkou další, které mě zaujaly při prohlížení fotografií. Všechno okolo se zpomalilo a plynulo tiše kolem mě. Tajemství okamžiku. No, nádhera! Kniha má příjemný formát, krásné fotografie, jednoduché ale čtivé texty a návody. Nečekejte žádné hluboké úvahy a historické rozbory. To by kniha musela být logicky mnohem obsáhlejší. Jde spíše o průvodce rokem, kterého zařadíte někde po ruce a nakouknete do něj, třeba když se potřebujete zastavit, naplánovat práce, či víkend s dětmi. A jak píše někdo níže, jde o pohled spíše do českých tradic. Já jako Moravačka jsem i tak spokojená. Autorky prostě popisují to, co znají a prožívají se svými rodinami. Kalendář svátků je přece stejný v Čechách i na Moravě. Doporučuji!

Zmija
06.02.2020 1 z 5

Tato kniha láká na krásný koncept trávení tradičního roku s rodinou. A to je tak všechno. Pokud pominu stylistické chyby, "pražštinu" i pro mě poněkud jednostranné zaměření na tradice v Čechách (Morava a Slezsko se víceméně nekonají), tak je kniha prostě jen plochá. Grafická stránka je sice hezká, ale chybí mi přesnější informace k jednotlivým tradicím. Zkrátka pokud už o tradicích něco (nebo hodně) víte, tak Vám kniha může posloužit maximálně jako kuchařa, protože receptů obsahuje hodně.

Sandalkar
04.02.2020 5 z 5

Parádní "úkolníček" na celý rok (život? :-)). Hezky popsané, nádherné fotografie, spousta inspirace a nenásilných kroků zpět k tradicím našich předků. Lahůdka!