Tractatus logico-philosophicus

Tractatus logico-philosophicus https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55137/tractatus-logico-philosophicus-55137.jpg 4 61 10

První a nejvlivnější autorův spis propojující empiristická východiska, logickou analýzu a filosofii jazyka. Kniha je napsána formou krátkých číslovaných odstavců a vyznačuje se krajní stručností a elegancí.

Žánr:
Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Oikoymenh
Originální název:

Tractatus logico-philosophicus , 1922


více info...

Tvurce001
Tvurce001
07.02.2024 4 z 5

Kniha na celý život. Protože už po přečtení první stránky člověk zalapá po dechu a čte ji znovu a znovu a znovu a pokud bude mít dost sil, smí po půl roce otočit na další těžkou stránku...a tak dále až k poslednímu řádku...po jehož přečtení konečně pochopí - a může s pocitem dobře vykonané dřiny zemřít.

tra-my5156
tra-my5156
02.11.2022 5 z 5

Jedna z nejbrilantnějších děl kontemporární analytické filozofie, dovolím si zajít tak daleko a řekla bych, že se jedná o stavební kámen analytické filozofie 20. století. Wittgensteinova genialita nezná meze. Když člověk čte jeho díla, extrémě důležité je si zapamatovat jejich kontext. Russelova předmluva mě jaksi docela pobavila. Když se Wittgensteinovi povedlo poslat dvě kopie z italského zajetí Russelovi a Fregemu, netušil snad tehdá, že se pánům jeho tvorba nebude líbit. Nicméně zde je důležité poznamenat, že Fregeho Begriffsschrift a tím pádem i jeho filozofie byla vyvinuta tak, aby bylo nápomocnou rukou k dělání pragmatických věd. A Russel na to navázal, a dále pokračoval svůj zájem v epistemologických okruzích - tedy, Russellovo zájem spočívá v epistemologii. Wittgenstein nelimituje sám sebe pouze na epistemologii nebo na čistou logiku.
Je nutné po přečtení Tractatus pokračovat s Filozofickým Zkoumáním, abychom pochopili Wittgensteina jako celého. Zaměřit se na pouhý Tractatus bez jeho druhého díla je jako si obléct vždy jenom jednu nohavici a prezentovat se, že nosím kalhoty.
(7) Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.


DarthSoren
DarthSoren
18.10.2022 4 z 5

Wittgensteinův Traktát jsem četl již během studia filozofie jako povinnou četbu. Nyní jsem se k tomuto textíku vrátil s nadějí, že se na něj budu koukat z jiné perspektivy. A částečně to tak bylo, uvědomil jsem si několik důležitých věcí, které jsem jako student přehlédl. V jiných případech jsem si názory na Wittgensteina utvrdil a egoisticky jsem se teď mohl poplácat po rameni, jak dobře jsem tehdy tohle dílko četl =D
V obsahu se moc nechci vrtat - je na každém čtenáři, jak pochopí Wittgensteina a co si z jeho práce odnese. Nicméně pří druhém čtení mi přišlo ješte mnohem očividnější, jak se Wittgentein snaží kriticky vyčlenit vůči Russelovi, Fregemu a Vídeňskému kroužku, a nabídnout alternativu k starším dílům z analytické filozofie. Výrazně se ale vyhraňuje i vůči Schopenhauerovi a Nietzschemu, i když jejich jména nespomene - nicméně v otázce kauzality jsou si s Nietzschem v podstatě blízcí, až na to, že problematiku uchopili na úplně opačných pólech.
K závěru snad dodám jenom to, že Wittgenstein ho později přehodnotil do té míry, že uznal metafyziku a její věty jako možnou formu jazykových her. Ano, on sám si ten žebřík podkopnul.

HanzKaufmann
HanzKaufmann
05.10.2021

Wittgensteinova neduvera v kauzalitu mi zveda oboci tak, ze mi to asi do smrti zustane.

Mam rad kdyz v knihach dostanu odpovedi na moje otazky.
U tohoto autora jsem dostaval do moji hlavy dalsi otazky.

Ve finale jsem se nic podstatneho nedozvedel.
Jak autor rekl: vylezl jsem po zebriku a nasledne jsem ho skopnul

Tak nejak se citim :D

Marfiel
Marfiel
14.04.2021 5 z 5

Ucelená, svěží, přehledná, jedinečná kniha o analytické filosofii... Prostě úžasné dílo s duchovním přesahem (transcendentální zkušeností), které má dnešnímu čtenářovi stále co sdělit. Text se zabývá zejména výrokovou logikou a pravdivostními tabulkami, ale Wittgenstein zde chtěl říct něco mnohem víc. Rozumíme našemu světu prostřednictvím (syntaktických) pravidel jazyka. "Hranice našeho jazyka znamenají hranice našeho světa..." Přiznávám, je v tom kus odvahy a mého obdivu k autorovi. (A třeba i v tvrdošíjné a zároveň brilantní polemice se svými souputníky Fregem a Russellem: "O čem se nedá mluvit, k tomu se musí mlčet...").
Není to knížka na jedno odpoledne. Patří mezi knihy, ke kterým se rádi vracíte, přemýšlíte o nich, rezonují ve vás, jsou vám prostě vzácné...

lavash
lavash
21.11.2020 3 z 5

možná jsem bezmozek. možná chyba překladu. pravidla bez vět, který by je vázaly dohromady.

X a Y sdílí všechny své atributy, jsou k nerozeznání, lůďa i tak řekne:nejsou totéž. protože jsou pouze k nerozeznání, nejsou totožné. možná příště.

chce to dodatkový text

Khamul1
Khamul1
02.07.2020 4 z 5

Náročné čtení, zvlášť v pasážích o formální logice. Přesto, že s autorovy názory mnohde nemohu souhlasit, dílo mě zaujalo. Je sice útlé, ale má neobyčejnou hloubku. Přímo zbožňuju ty Wittgensteinovy aforismy („Svět je vše, co je zkrátka tak.“).

alef
alef
01.04.2019 5 z 5

Mluvit – mlčet … smysluplnost – nesmyslnost …
Základní cíl? Popsat kritéria a následně případy, které do jednotlivých kategorií spadají.

Takže, o čem že bychom, podle Tractatu (je to vlastně jen taková krátká ranná Wittgensteinova práce – spíš poznámky a další, složitě rozvětvené poznámky k poznámkám :-) ... měli radši mlčet?

Je to krátké, ale nečte se to úplně snadno … to, co zjistíte, je: … že „jazyk už nadále nelze používat tak, jak s ním zacházela tradiční filozofie“, a taky, … že „jazyk zobrazuje svět“, k tomu se totiž historicky vyvinul, a pak, … že „každá věta musí buď bezprostředně zachycovat nějaký stav věcí, nebo musí být logickou operací na takový elementární výrok převoditelná“. A především, … že „hranice mého jazyka znamenají hranice mého světa“.
Čehož důsledkem je pak Wittgensteinovo, asi celkem známé: „O čem nelze mluvit, o tom se musí mlčet.“ 

Podle Wittgensteina nás totiž náš běžný jazyk vede ke vzniku filozofických problémů, a ty je třeba rozpustit … Wittgenstein na to potřeboval přesně 7 vět :-). Zásadní totiž je, nabádá Wittgenstein ostatní filozofy, uvědomit si, že „jazyk je prostředek, se kterým je třeba zacházet velmi opatrně“ (každý stavitel se musí naučit, jak používat nástroje svého řemesla :-).

Náš jazyk je totiž pěkně nedokonalý nástroj … a jak to dopadne se snahami vybudovat jazyk, který by byl dokonalý (neobsahoval ty rysy, které vedou ke vzniku problémů)?

Asi se budeme muset smířit s tím (Wittgenstein tomu v podstatě věnoval celý svůj život), že jazyk není něčím, co lze zreformovat k dokonalosti a pak už ho jen pohodlně používat .
Zásadní totiž je, že ten, kdo se o něco takového snaží, by musel vystoupit „vně“ jazyka, a tak na něj pohlížet, … tedy věc nemožná … každá teorie jazyka je totiž vždy teorií utvářenou „uvnitř“ nějakého jazyka, jeho prostředky, viděná za pomocí určitých pudů, instinktů, smyslů, rituálů, sklonů, konvencí … určité skupiny společnosti … do níž je chtě nechtě každý z nás zapleten … všichni hrajeme „jazykové hry“ … tedy, používáme výrazy vždy v nějakém kontextu, a slova pak mají v této konkrétní „hře“ svůj význam. A nezapomeňte, když slova vezmete a přenesete do jiné jazykové hry … jejich význam se v této nové hře změní! … vzpomínáte? „hranice mého jazyka znamenají hranice mého světa“.

Promluva … je totiž činnost … jen si představte tu ohromnou škálu a rozmanitost našich jazykových her  … rozkazovat, jednat podle rozkazu, referovat o něčem, zformulovat hypotézu, ověřovat si ji, hrát divadlo, překládat z jedné řeči do druhé, snít, atd., atd. … a mít spoustu jiných prožitků …

… s jejichž pomocí v konkrétních životních situacích se totiž podle Wittgensteina učíme jazyku … máme to stejně, jako když hrajeme hry, které se naučíme tím, že je hrajeme ...

Tractatus je Wittgensteinovo ranné dílo, … i on sám spoustu svých myšlenek z něj později opustil, či je výrazně přepracoval, takže je dobré si následně přečíst i jeho Filozofická zkoumání (pozdní práci), která jsou minimálně, výrazně delší a, no řekněme, ještě propracovanější :-).

3497299
3497299
01.12.2011 5 z 5

Zásadní dílo logického dogmatika Ludwiga Wittgensteina s hlubokým zenovým potenciálem, který těm, kdo mu nerozuměli, přednášel na truc verše Rabíndranátha Thákura. Jenom ten, kdo vydrží z dechem až do konce, může odhodit žebřík a aniž by potřeboval dodat jediné slovo, obsáhne svět za hranicí exaktního vyjadřování.

PMR
PMR
03.11.2011 4 z 5

Kniha si určitě zaslouží 100%, ale číslování jednotlivých paragrafů de facto vytváří zvláštní 'metaknihu' uvnitř knihy, která není úplně jasná.
Možná proto LW později už přesné číslování nepoužíval...

Autorovy další knížky

Ludwig Wittgenstein
rakouská, 1889 - 1951
1993  89%Filosofická zkoumání
2007  85%Tractatus logico-philosophicus
2010  95%O jistotě
2006  90%Modrá a hnědá kniha
1993  88%Rozličné poznámky

Kniha Tractatus logico-philosophicus je v

Právě čtených5x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce49x
Chystám se číst47x
Chci si koupit19x
dalších seznamech4x