Toxin

Toxin https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/45684/mid_toxin-pXW-45684.jpg 4 393 61

Nedávno rozvedený doktor Kim Reggis je pevně rozhodnutý zůstat své jediné dceři Becky i přes četné pracovní závazky dobrým otcem. Jednoho dne ji pozve na večeři do její oblíbené restaurace. Typické americké jídlo, sestávající z hamburgeru a hranolků, má však tentokrát tragické následky. V průběhu týdne Becky smrtelně onemocní následkem bakteriální otravy toxinem E. coli. ...... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Toxin , 1998


více info...

Přidat komentář

Natty
23.03.2024 4 z 5

Fajn odreagování s netypickou zápletkou nekalých praktik v masném průmyslu s tragickými následky. Tato kniha mě opravdu bavila, i když se postavy někdy nechovaly úplně logicky.

Po přečtení jsem si říkala, že už nikdy nenavštívím žádný fastfood s hamburgery.. :D

Sitting-Bull
07.11.2023 2 z 5

Málo uvěřitelné (mj. i proto, že jsem z jednoho z dotčených oborů), postavy se chovají nelogicky, hlavní postava reaguje velmi nepřiměřeně, neadekvátně a neprofesionálně. Skoro se bojím od Cooka ještě něco zkusit otevřít...


Hakate
03.09.2022 4 z 5

Knihy od Cooka mám ráda, a ráda se k nim vracím.
Napínavé, čtivé, skvělá zápletka, jako vždy.

oli2001
14.12.2021 5 z 5

Pro mě opravdu drsná a zároveň napínavá.

petulik330
07.11.2021

Začátek děje se trochu vlekl, ale asi od poloviny se kniha dost rozjela a děj se rozjel na plné obrátky.
Téma bylo docela drsné i popis některých míst, kde se hlavní hrdina objevoval. Zároveň kniha nutí k zamyšlení.
Ubírám jednu hvězdu za konec. Pro mě je škoda to, že nám autor neukázal to, jak dopadl hlavní hrdina Mudr. Kim Reggis.

Belanna
20.09.2021 5 z 5

Vše jasně dané, napínavé a poutavé. Místy dost drsné.
A navíc nutí zamyslet se ....

Lily101
16.06.2021 3 z 5

Knihu jsem četla před x lety poté, co ji přečetla maminka a řekla mi, ať si knihu také přečtu.

Zajímavé je, že jsem si děj pamatovala trochu jinak (asi mi to splývalo s jedním dílem seriálu Dr. House).

Z této knihy jsem byla zklamaná. Prvních cca 200 stran bylo zajímavých a mimořádně čtivých, ale do zbytku jsem se musela nutit. Přišlo mi, že je závěrečná část hodně (i na Cooka už příliš) vyhrocená a ocenila bych pokračování děje (SPOILER: Ve smyslu dcery Caroline od Kelly. Asi všichni chápeme, jak to dopadne/či to mohl být jen planý poplach, pokud maso bylo dobře tepelně upravené, ale bylo by zajímavé, jak by bojovala Kelly a jak by vypadaly reportáže.KONEC SPOILERU.).

Disinka
21.04.2021 5 z 5

Kdyz moje mamka zacala pred cca 20ti lety cist Cooka snazila se me vtahnout taky do tech knizek, ale tehdy me to nejak nebavilo.
Diky ctenarske vyzve jsem si rekla, ze to zkusim jak me to bude bavit ted a svete div se asi jsem "dospela" a hned prvni ctena Cookovka me uplne pohltila a urco ai dam dalsi...
I kdyz po precteni Toxinu budu asi navzdy jist jen salaty :-D

hledaseniki
10.03.2021 3 z 5

Od Robina Cooka jsem četla pár knih na střední škole a tuhle mám v knihovně už léta. Jde o neskutečně čtivou jednohubku, kterou jsem přečetla za jedno odpoledne. Jedna část se odehrává v nemocnici a pak se dostáváme k vyšetřování samotného hrdiny, bylo tam dost zvratů, které jsem nečekala, ale ke konci už to byla taková bláznivá jízda, které se moc nedá věřit a závěr je nedořešený. Autor něco nakousl a zbytek si domyslí sám čtenář, což se v tomhle případě úplně nehodilo.
Autora nezatracuji a určitě od něj zase něco vyzkouším, protože se to četlo vážně dobře, mělo to spád, pár šokujících zvratů, ale některé přehnané scény si mohl autor odpustit.

sarkaditt
26.02.2021 2 z 5

Audiokniha: Uvažovala jsem, zda dat jednu hvězdu nebo dvě, ale nakonec úplně taková tragédie to nebyla...
Po celou dobu poslechu jsem se nudila a tesila se na konec (a to ne ze zvědavosti), čtené to bylo naprosto katastroficky, odmlky za jednotlivými slovy, některá jména čtená stylem prvňáčka, meneni hlasu u jednotlivých postav hodně nepovedené... A doktor Kim za jakékoli okolnolosti v příběhu cten naštvaným a útočným tónem, takže po celou dobu tato postava byla silne nesympaticka.

Co se pribehu týče, ani jedna postava mi nebyla příliš sympatická a styl četby tento pocit ještě zesílil. Příběh se tahl, úplně zbytečně dlouhé pasáže z pohotovosti, zastaralá mluva se mi také nelíbila (napr. místo jasne odpovedi zacla veta "Obavam se, ze musím odpovědět zaporne..." atd.).
Nemělo to šťávu a když už to začínalo vypadat, ze by se tedy z pribehu mohl vyklubat alespoň nějaký zvrat, tak najednou otevřený konec... Asi už spisovatel musel odevzdat rukopis...

Vubec nevím, zda od něj ještě něco budu číst, i když tady vypadá jako oblíbený.

Michalkotea
03.01.2021 5 z 5

Skvelé čítanie.

Kontryhelka
01.12.2020 5 z 5

Všechny knihy od pana Cooka jsou čtivé,pěkně napsané a příběh má spád a švih. Přečetla jsem všechny, i když jsou na jedno brdo, ale jsou jako droga. Musela jsem číst další a další a další dokud jsem je všechny nezdolala. Ale nelituji. Bylo to opravdu pěkné čtení. Občas celkem mrazivé a kolikrát jsem si říkala, zda všechno to zlo, mamon a nelidskost a nedůstojnost, těm záškodníkům stojí za to, aby bylo zničeno tolik životů, rodin a dobré pověsti. A svědomí? to zřejmě ti prevíti ani neví, co je. V Cookových knihách je barvitě vše popsáno a bohužel se to děje i v reálném životě a světě. Ne každý ctí lidské hodnoty a bohužel pro spoustu lidí peníze, pohodlný život a kariéra nesmrdí. Ale milovníkům tohoto žánru není třeba dalších komentářů. Ti sami nejlépe ví, jaká četba je ta pravá.

ddkk
24.07.2020 2 z 5

I když od vydání originálu uběhlo už více než dvacet let, přece jen soudobá úroveň poznání - dokonce i v USA - musela být jiná. Především je k neuvěření tvrzení autora, že jeho hlavní hrdina, skvělý lékař, netušil nic o tom, že se E-coli přenáší mimo jiné i ze syrového mletého masa! To, že veterinární kontroly jatek a výroby masných produktů v Americe daleko zaostávaly (a doufám, že je tomu už jinak) za většinou zemí Evropy, není nic neznámého ...

Navíc celý příběh se mi jevil jako velmi naivní a prvoplánový, taková oddechovka. V audioverzi vhodný třeba jako kulisa k vaření a úklidu, což byl můj případ. Když jsem něco přes hluk spotřebičů neslyšela, vůbec to nevadilo. A tak si myslím že pro podobný účel se dá kniha snad i doporučit.

anája
17.05.2020 3 z 5

První knihy pro mě byly jasně lepší.....

FishTailTea6
06.02.2020 3 z 5

Přesto, že knihu samotnou hodnotím jako průměr, tak téma, které zde Cook zvolil, bylo velmi zajímavé. Od prvního vydání knihy uběhlo více než deset let a přesto, že se odehrává v Americe, tak mi v průběhu čtení naskakovaly aktuální skandály spojené se zpracováním a dovozem masa. Ať už jsou to reportáže z jatek, či nakažené kuřecí maso.
Cook se v knize snažil tento problém nastínit a upozornit na hrozící nebezpečí.
Bohužel vystavěný příběh nad touto problematikou mi nepřišel až tak uvěřitelný. Chápu zoufalost rodičů, a že se Kim snaží ve svém smutku dokázat nemožné, ale jeho pobíhání při získávání důkazů mi přišlo tak nějak přitažené za vlasy (a to je mi jasné, že zkratovité jednání často přitažené za vlasy je).

katy238
28.12.2019 5 z 5

Jednoduchý děj s jasným poselstvím, bez kliček a komplikací. Příběh o jednom neblahém vlivu baktérie, zlém masném průmyslu, sobeckém zisku a naštvaných rodičích, kteří udělají cokoliv, aby ve svém neštěstí našli smysl. Jedná se o jednu z autorových jednodušších knih, i tak jsem měla problém ji odložit a stále jsem toužila vědět, co bude dál, některé pasáže vyloženě šokovaly (spíše se mi jedná o popisy rapidního zhoršování zdravotního stavu dítěte, než obrazy z jatek, byť to také nebylo nic pěkného). Avšak pro citlivější povahy to není vhodné čtení, pokud však váháte nad vegetariánstvím, může to být dobrý start.

tlllk
16.11.2019 2 z 5

V dnešnej dobe internetu mi to prišlo primitívne. Toho doktora som mal plné zuby a už dávno som nečítal knihu plnú tak nesympatických postáv. Tá téma je vážna ale to tendenčné spracovanie mi vadilo. Možno ale bola určená takým jednoduchším Euro-poslancom , ktorí schválil tento rok dovoz amerického masa do EU.
PS: Myšlienka na záver, ak doktorovi ponúkli 5$/hod na ruku bez papierov nástup, tak ten vrah nedostal viac ako týždenný plat , to ako vážne !?

ChodzikCZ
03.09.2019 4 z 5

Klasická odreagovávačka od Cooka, bohužel příliš rychle skončila a příběh mi přišel poněkud nedotaženej.

pedroK
28.05.2019 2 z 5

Jelikož jsem z oboru, viděla jsem, jak je téma přitažené za vlasy. To mi zkazilo dojem z knihy a pak už jsem dalšího Cooka nečetla. Ačkoli je kniha psaná jako vždy čtivě. Lépe býti laikem.

pingu1
08.03.2019 5 z 5

Moje první od Robina Cooka .... Skvělá kniha, četla jsem jedním dechem. Je velmi reálně napsaná, hodně dlouho jsem pak nejedla hamburgry ....