Toulky českou minulostí 14

Toulky českou minulostí 14 https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310581/bmid_toulky-ceskou-minulosti-14-valka-19-GMR-310581.jpg 5 32 4

Toulky českou minulostí série

< 14. díl >

Válka 1914-1918, osobnost TGM Nový, už 14. díl Toulek českou minulostí líčí složitou, avšak překvapivě úspěšnou cestu mladého českého společenství až k ustavení samostatného státu Čechů i Slováků. Kromě bolestných dramat první světové války na evropských frontách i v týlu rozkládající se habsburské říše věnují Toulky hlubší pozornost osobnosti a historické roli Tomáše G. Masaryka a jeho osvoboditelské zahraniční misi. Kniha přináší též hutné portréty nejbližších spolupracovníků TGM E. Beneše a M. R. Štefánka a medailony některých politiků domácích – „mužů 28. října“. Je zdůrazněn význam vzniku československých legií. Vyprávění se neuzavírá okamžikem zrodu ČSR r. 1918, ale stručně shrnuje i následující, pro příští existenci a prosperitu státu nezbytné stabilizační kroky: pacifikaci německých Sudet, urovnání národnostních konfliktů na Těšínsku, málo známý krvavý zápas o Slovensko i obtížný proces začleňování Podkarpatské Ukrajiny.... celý text

Přidat komentář

Chvatěrubský
29.05.2018 5 z 5

Důstojné zakončení mistrovského díla, které považuji za jeden z pokladů své knihovny. Zvlášť cenné je přiblížení perspektivy z obou stran válečného konfliktu, pan Hora - Hořejš se snaží o maximální objektivitu, i když své sympatie pro TGM a jeho vize nijak neskrývá. Knihu by si měli přečíst i vyznavači módní a značně přepjaté vlny nostalgie po habsburské monarchii, snad by pochopili, že zatímco monarchie do roku 1914 byla sice ne úplně národnostně spravedlivým, ale přinejmenším dobře snesitelným místem k životu, pak po vyhlášení agresivní války vůči desetkrát menšímu Srbsku a stále těsnějšímu připoutání celého soustátí k vilémovskému Německu už pro neněmecké a nemaďarské občany nemělo žádný smysl takový stát zachovat. T.G.Masaryk a jeho spolupracovníci naštěstí včas pochopili, jak by Rakousko - Uhersko nadále vypadalo, pokud by se Německu a jeho satelitům (včetně R-U) nedejbože podařilo válku vyhrát... Vážený pane Horo - Hořejši, děkuji za chvíle strávené s Toulkami.

MonikaJanka
02.06.2017 5 z 5

Neviem, či autor toto bude čítať, ale nedá mi: Musím sa aspoň trocha zastať Martina Hattalu, ktorého autor používa ako ilustráciu pomerov na univerzite v Prahe. Nechcem ospravedlňovať to, že nevedel po česky a predsa učil češtinu (ani iné nešváry), ale mohol spomenúť že pán Hattala bol spoluautorom (druhý bol Michal Miloslav Hodža) jazykovej reformy, z ktorej vychádza dnešná slovenčina (aspoň v glose to mohol spomenúť).


čef
30.01.2017 5 z 5

Tak mám doma celou sérii a dalších dílů se už asi bohužel nedočkám. Každý díl mi něco pro mne objevného přinesl a v mnohém překvapil. V tomto dílu to bylo hlavně mnoho detailů ze života TGM a ze života se žlutou hvězdou, které mi byly v dobách rudých programově zamlčovány anebo ideově zkreslovány. Vzniku ČSR však už brzy bude sto let nabitých mnoha takovými záměrnými dezinformacemi, které by stály za to je představit zrovna tak čtivě a objektivně, bez ohledu na dobové tanečky. No, asi to bude muset udělat někdo mladší - nebo ne, pane Hořejš?

maryzka
18.01.2017 5 z 5

Kniha je docela dobrým zakončením celé encyklopedie, neboť jak se autor zmiňuje již žádné ,, Toulky " údajně nenapíše. Autor zachycuje dějiny způsobem, který jsme se již učili ve škole jako záminka války, příčina i snahu posledního rakouského císaře Karla ukončit válku. Tato kniha mě přesvědčila alespoň tím, že v televizním dokumentu o 1. světový válce říkali, že to byla válka strojů a taky ano(vznikali nový zbraně), ale na druhou stranu jsem byla překvapena, že vznikají různé úřední instituce nad kontrolou zásobování obyvatel, nebo vznikají různé lístky na potraviny, které pak byli i v období 2.světové války.Pěkná kniha opravdu.