Toulky českou minulostí 13

Toulky českou minulostí 13 https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/137271/toulky-ceskou-minulo-137271.jpg 5 36 4

Toulky českou minulostí série

< 13. díl >

Třináctý, předposlední díl známého historického cyklu se v souboru dílčích témat věnuje období přelomu 19. a 20. století, kdy po dovršení národního obrození mladá česká společnost svou všestrannou aktivitou doháněla vývojové opoždění a některými překvapivými úspěchy či pokroky nabývala sebevědomí, tak potřebného pro brzké obnovení a budování samostatného státu. Nejnovější svazek Toulek přibližuje české výkony na poli techniky, např. počátky letectví (Jan Kašpar), kinematografie (ing. Jan Kříženecký), architektury (světově ojedinělý český kubismus, cestu k modernímu funkcionalismu), literatury (Jaroslav Vrchlický a jeho generace), sochařství (Oto Gutfreund aj. tvůrci). Toulky 13 věnují pozornost i pozoruhodné, v české historické literatuře dosud takřka opomíjené kapitole - konfliktnímu zápasu za vyšší vzdělání, společenské i pracovní uplatnění a rovná práva žen. Autorem kapitol 3 a 4 je Zdeněk Volný.... celý text

Přidat komentář

LadaLil
24.09.2023

Senzace. Nejen tento ale vsechny dily, ktere posloucham jako audioknihy. Obdivuji autora za sirku a hloubku jeho znalosti.

hankam
13.04.2013 5 z 5

Kniha se čte doslova jedním dechem. Nejvíce mě zaujaly kapitoly o malířství a architektuře . Obdivuji autora, jak dokáže o dějinách psát tak poutavě a zajímavě. Přečetla jsem si i kapitoly o letectví a začátcích kinematografie, což by mě asi v jiné knize nezaujalo.
Doufám, že se brzy dočkám dalšího dílu Toulek.


čef
15.01.2013 5 z 5

Přečetl jsem všechny díly Toulek a hluboce smekám před celým souborem. I v dobách rudých soudruhů si udržovaly vysoký stupeň objektivity - otázkou je zda by se nedalo leccos ještě dovyprávět co vyprávěno být v té době nemohlo. Vždy jsem obdivoval hluboké znalosti autora, za kterými jsou velmi patrné roky tvrdé dřiny. I nyní občas sáhnu do starších dílů, abych si leccos ověřil a připomenul a většinou nejsem zklamán. Rovněž obdivuji i osobitý styl vyprávění, někdy opakující fakta, ale vždy srozumitelný a zajímavý. 13. díl nijak nevybočuje z úrovně dílů minulých. Tentokrát je ovšem doba konce 19. století ještě více pitvána, jsou rozebírány okrajové jevy, něco se opakuje, vždyť už je to 4. díl věnované tomuto období, což nemusí každému sedět. Ne každé téma je samozřejmě pro každého zajímavé. Těším se na další díl, který jak doufám pojedná konečně podrobněji o době 1. světové války a vzniku ČSR.

maryzka
12.01.2013 2 z 5

Petr Hora- Hořejší opět nezklamal, ale opět jsem přečetla pouze 4 kapitoly pořádně a další kapitoly tak sporadicky, nebot se jednalo o témata, který nejsou pro mě atraktivní jako je malířství, sochařství, architektura, letectví i když jsem zaregistrovala pár zajímavostí z letectví( Jan Kašpar vlastnil v Pardubicích hotel Veselka, který se zapsal do historie II.světové války, v průběhu atentatu na Heydricha), že díky asanacím Prahy okolo Josefova, na Františku vznikali spory mezi modernimi architekty a mezi lidmi, který chtěli zachovat starobylý ráz Prahy- vznik Klub za starou Prahu, nebo sochy Štursy. Jinak se vypráví o emancipačním hnutí, o počátcích vzniku filmu, hlavně o škorpení mezi čechy a němci

Štítky knihy

české dějiny

Kniha Toulky českou minulostí 13 je v

Přečtených41x
Doporučených5x
Knihotéce60x
Chystám se číst17x
Chci si koupit18x
dalších seznamech2x