Toskánská vinice: Sen milovníka vína

Toskánská vinice: Sen milovníka vína https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/141502/mid_toskanska-vinice-sen-milovnika-vina-8I5-141502.jpg 4 64 24

Důvěrné a veselé autobiografické vyprávění o tom, jak dva troufalí Newyorčané proměňovali opuštěnou ruinu v pohádkový domov a světoznámé vinařství. V Toskánské vinici putujeme spolu s Mátéovými - malířkou Candace a spisovatelem Ferencem - po klikatících se, cypřiši lemovaných toskánských silničkách až do starobylého horského městečka Montalcina, které je domovem proslulého Brunella. Zde Mátéovi kupují klášter ze 13. století na kopci obklopeném 60 akry lesů, olivových hájů a potenciálních vinic. Ferenc Máté nás provádí nejrůznějšími příhodami a nehodami, které přináší rekonstrukce osm set let starého domu a budování vinařství, od krocení splašeného traktoru, přes výsadbu 15 akrů vinic a Vendemmii - první sklizeň, následovanou vzrušující výrobou vína, po zápolení se soptícími kvasnými káděmi. Slavní vinařští sousedé, jako například Angelo Gaja, přitom Mátéovy postupně zasvěcují do tajemství pěstování těch nejlepších hroznů a výroby jedinečných vín. Mátéova vína si okamžitě získala mezinárodní věhlas, včetně neuvěřitelných 90 až 92 bodů od časopisů Wine & Spirits a Wine Spectator. Znalci jako Steven Spurrier a Jancis Robinson vyzdvihují jejich "osobitou a nezapomenutelnou chuť" i skutečnost, že jsou "výmluvným vyjádřením své unikátní autentičnosti" a "odměnou každého sběratele". Vysoce respektovaný newyorský obchodník s víny Morrell nazval jejich Syrah "skutečným klenotem mezi víny" a označil ho za "Italské červené víno roku 2007". Chcete-li okusit sladkou chuť úspěchu na nejromantičtějším místě na světě, začtěte se do Toskánské vinice.... celý text

Literatura světová Romány Biografie a memoáry
Vydáno: , Maxdorf
Originální název:

A Vineyard in Tuscany , 2007


více info...

Přidat komentář

Mi--LADA
02.05.2021

Těžko uvěřit, že je tahle nenáročná romantika o zvelebování ruiny a budování úspěšného vinařství napsaná podle skutečných událostí. Někdo se teda má, čte se o tom hezky, takové milé počtení o drobných trampotách a hodně radosti při vytváření něčeho moc chutného... Hned jsem dostala chuť na víno pod Toskánským sluncem.

Ydnev
26.01.2021 5 z 5

Krásná, milá kniha, plynule navazuje na první díl, ale lze ji číst i samostatně. Jedna z mých srdcovek, i vzhledem k tomu, o čem pojednává.


Barticek
06.05.2020 5 z 5

U hodnocení této knížky budu asi neobjektivní, protože mám ráda jak Toskánsko, tak víno. Krásně popsáno, že život na toskánských vinicích není jen "dolce vita", ale taky spousta dřiny. Ale výsledek poctivé práce stojí za to! Krásná knížka, která pohladí.

Marla
07.08.2019 5 z 5

Kdo si chce splnit svůj sen, udělá pro to vše možné i nemožné. Ať to stojí co stojí, at je to sebevíc nemožné a náročné. Za cenu možného bankrotu. Autor měl to štěstí, že mu jeho smělý plán vyšel, že měl podporu své ženy a že byl patrně natolik zarputilý, že nad ním všechny mocnosti držely ochrannou ruku. Milé, odpočinkové a zábavné čtení!

Stoklaska
28.07.2019 3 z 5

Pohodová kniha o Toskánsku, zcela nenáročná. Víc se mi líbily Toskánské kopce od stejného autora.

pingu1
28.02.2019 4 z 5

Příjemná oddechová knížka, dobře se čte. Kdo rád víno, může si k němu dát i tuto pohádku :-)

Martinee_
17.12.2018 5 z 5

Pěkně napsaný příběh s vtipem a živým popisem okouzlující toskánské krajiny, jediná nevýhoda.. budete z toho mít pořád chuť na víno!

marara
11.10.2018 4 z 5

Ferenc Maté je inspirující tím, jak si jde za svým snem, kolik dokáže vydat času i energie, aby si jej uskutečnil. Krásně píše o Toskánsku, Toskáncích i tamějším jídle, člověk se dozví mnohé i o památkách a historii. Vše je navíc okořeněné humorem.

Radunka78
30.07.2018 3 z 5

Pro Toskánsko mám slabost a tak jsem byla nadšená, když jsem tuto knihu objevila. Bohužel jsem možná čekala malinko něco jiného, takže jsem měla chvilkami problém se do knihy začíst, ale nakonec jsem ji s krátkými pauzami přeci jen dočetla. Byly pasáže knihy, které mne bavily a pak pasáže, u kterých jsem se nudila. Podruhé už bych ale po knize nesáhla.

novecento
26.02.2018 5 z 5

Toskánská vinice je povedená kniha, u které se budete bavit a dostanete chuť a sklenku dobrého červeného vína. Nemusí to být zrovna Brunello di Montalcino za 2100,- Věřím ale, že i čeští a moravští vinaři Vás nezklamou. Za vším stojí peníze. A v tomto případě hodně peněz. Maďarsko-kanadský spisovatel Ferenc Máté vydal více jak 16 úspěšných knih. Je to kosmopolitní cestovatel s ahasverskou duší, který v Toskánských vinicích dospěl k poznání kvality života. Souznění s přírodou, historie, tradice, přátelství lidí a v neposlední řadě utužení manželského vztahu se ženou, která zde prokázala své vysoké morální a umělecko-somelierské schopnosti. Knihu doporučuji, ale nesnažte se v ní realizovat..

soukroma
22.10.2017 5 z 5

Velice příjemné, osvěžující a inspirativní počtení. Autorovi (snad) nezávidím krásné soukromé prostředí, vinice a skvělé víno vlastní produkce, ale závidím mu (určitě) takovou pozitivní cílevědomost, skutečný a časem prověřený zájem o věc, schopnost plného soustředění a plného osobního nasazení, aby se jeho sen stal skutečností. Leccos je v knize zkráceno a zlehčeno, zapojen je i humor, bez něhož by to vpravdě nešlo, ale od samotného nápadu to trvalo k zrekonstruování sídla 3 roky, příprava několika vinic pro různé odrůdy 2 roky, od vysazení prvního vinného keře k první sklizni 3 roky a další 2+ roky k dosažení prvního vinného moku, takže to byl běh na hodně dlouhou trať a chtělo to opravdu celého člověka.
(A teď jen sehnat nějaký široce oceňovaný výsledek jeho snažení k ochutnání ;-) To bude stát slušný peníz, ale pořád jen nepatrný zlomek výdajů vynaložených na vlastní podnik se soukromým rájem pro rodinný život.)

francouz
26.06.2016 4 z 5

Musím říci, že dám o bod víc, protože krásy Toskánska a výborného vína Brunella, jsou mojí srdeční záležitostí. Knížka sama je čtivá, krásné momenty s hledáním zbořeniny, nebo popisování,kdy si vzít doklad v restauraci, to by mělo být i čtení pro naše autority, kteří to s EET malinko přehánějí a právě v takových malých vesničkách by to znamenalo naprostý konec včeho. Ze stránek na Vás úplně dýchne ta pohodová atmosféra malinkých vesniček v okolí Montalcina nebo Chianti. I to, že když se budete snažit dát svému snu vše, nebudete chtít výsledek hned, ale jste ochotní si na něj trpělivě počkat, a navíc to dělat opravdu srdcem, pak se musí výsledek dostavit. Proto jsou podobné počiny příjemné letní čtení.

pif69
03.06.2016 1 z 5

Chcete se dozvědět něco o životě v Toskánsku , o pěstování vína , pokoře a lásce k půdě , tvrdé dřině , úspěších i zklamání lidí , kteří v potu tváře vytvářejí skvostná vína ? Tak v téhle knížce , pojednávající o tom , jak za desítky milionů koupit ruinu kláštera, za další desítky milionů ji zrekonstruovat a pak si hrát na starousedlíky , odpověď nehledejte . Nabubřelá a naprosto zbytečná knížka .

Vlaštovka0
28.04.2016 5 z 5

Ráda čtu oddechové knihy o Francii a Itálii a tahle se mi zrovna moc líbila. Zaujalo mě autorovo zápálení do výsatby vinic a péči o ně. Je mi jasné, že některé pasáže si autor přibarvil, ale přesto to bylo skvělé čtení a můžu jen doporučit.

TeaPeter
27.04.2016 3 z 5

Byla to pěkná knížka, ale na můj vkus příliš pohádka - takového něco jako Babička od Němcové - všechno plynoucí v růžovém nostalgickém oparu. A k tomu jsem si ještě říkal, jak vlastně tuhle pohádku financovali - Francouzi mají takové rčení, že ve vinařství se dá vydělat malé jmění, když do něj přinesete nějaké velké jmění. A nemyslím, že v Itálii by to bylo jinak.

Kacenka22
13.04.2016 4 z 5

Knížka mě opravdu moc bavila, je vtipně, barvitě napsaná, že jsem se také viděla jak se procházím po vinici a hned mně láká to úžasné místo na vlastní oči poznat a hned začít někde farmařit :-) U knížky jsem se pobavila, pan Maté má styl vyprávění, který mě baví..Jen škoda že jsem si ji nenechala až někam na dovolenou. Přiznám se, že jsem se u druhé půlky už trošku nudila a nějak mě to už moc netáhlo číst dál a dál, ale možná je to tím, že jsem jí četla v trochu hektickém období, kdy jsem na ní neměla moc času a musela jí také brzy vrátit. Ale na tu dovolenou v létě u vody by to bylo super čtení :) Určitě se k ní ještě vrátím.

bookworm007
20.02.2016 5 z 5

Moc pěkně napsaná knížka. Úplně jsem se viděla na prosluněné italské louce se sklenkou toskánského vnka v ruce :-) .

fajvka
05.01.2016 5 z 5

Přečteno 2 x, víno ochutnáno o Vánocích 2015, jezdila jsem kolem Montalcina na kole a kdo viděl, musí přečíst a zažít, kdo se chystá rekonstruovat chatu, chalupu atp. vřele doporučuji. Romantika nejen pro ženy a humor také - ve vlakovém kupé plném cizích lidí jsem se nahlas smála při četbě této knihy:-)

Clarice
22.06.2014 5 z 5

Víno, vybrané lahůdky, slunce, příjemné prostředí, milí a přátelští lidé, esprit, hřejivá atmosféra = Toskánská vinice. Kniha která je jak báječná dovolená u nejbližších přátel. Máté je doslova renesanční člověk, má můj obdiv a doufám, že vyjdou i jeho další knihy.

Selinute
07.04.2014 5 z 5

Toskánsko je jedním z nejkrásnějších vinařských regionů na světě. Již dávní Etruskové jej nazývali - "Země vína". Knížka je lahůdkou nejen pro vinaře, ale i pro všechny, které tento region okouzlil. Určitě se k ní znovu vrátím.

Štítky knihy

víno životopisné, biografické romány Toskánsko vinařství podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

Ferenc Máté
maďarská, 1945
2012  86%Toskánská vinice: Sen milovníka vína
2016  83%Toskánské kopce

Kniha Toskánská vinice: Sen milovníka vína je v

Právě čtených1x
Přečtených87x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených4x
Knihotéce38x
Chystám se číst51x
Chci si koupit10x
dalších seznamech2x