Posledný rituál

Posledný rituál https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/111199/posledny-ritual-111199.jpg 4 534 114

Tóra Gudmundsdóttir série

1. díl >

Mladý muž nemeckej národnosti príde na Island zapísať sa na katedru histórie. Jeho zjav je extravagantný, ale rozruch spôsobí najmä jeho mŕtvola, ktorá vypadne z dverí na jedného z profesorov, ktorý ide okolo. A aby toho nebolo málo, ešte je aj odporne zohavená. Z vraždy je vzápätí obvinený jeden známy zavraždeného, príležitostný distribútor drog, ale bohatá rodina zavraždeného v jeho vinu neverí. Preto vyšle na Island bývalého kriminalistu a najme islandskou právničku Tóru, aby vypátrali pravdu. Ukáže sa, že zavraždený založil spolok praktizujúci mágiu, a vášnivo študoval islandské čarodejnícke procesy. Postupne vychádzajú najavo ďalšie podivné stránky zavraždeného osobnosti, ako aj jeho neutešené rodinné zázemie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Columbus (SK)
Originální název:

Þriðja táknið , 2005


více info...

Přidat komentář

mnohoknih
27.05.2023 3 z 5

Moc mě to nebavilo. Na detektivku příliš mnoho historie. Za to z Islandu minimum. Většina situací jela na náhodu. Ale je to první díl, tak to beru jako seznámení s Tóre. A s nevyslovitelnými jményGudmundsdóttir, Brjánn, Aegissíduhellar.

princesse
29.03.2023 4 z 5

Dobře se to četlo a asi se mrknu i na další díl. Co se týče případu ... tak opravdu úchylárna, ne? Co se tam dělo. Mládež na Islandu tedy opravdu vážně trpí psychickými problémy. I když hlavní hrdina byl z Německa, ten tedy opravdu normální nebyl. Strašlivá věc s jeho sestrou, která vedla k odcizení s rodinou, ho jistě poznamenala, i když podle všeho na tom nejlépe s psychikou nebyl ani před tím. Tohle snad neudělá dítě ze žárlivosti. A nevypadalo to, že by byl zanedávaný, podle toho jak o něm jeho matka na konci mluvila. Těžké téma. Bavila mě Tóra a Matthias.


bigben
26.02.2023 3 z 5

Knížka mi přišla taková nijaká, ani mě nenadchla ani neotrávila. Jen to vypadá, že islandská policie je neschopná a nebýt naopak schopné právničky, vrah by se nenašel. Navíc zdlouhavé popisy čarodějnických rituálů a výletů do historie. Ale dám Tore ještě jednu šanci..možná.

vercas945
10.09.2022 4 z 5

Nebýt toho, že autorka je o 22 let starší než já a tudíž se mi její kniha hodí do výzvy, pravděpodobně bych se ke knize nikdy nedostala, ale protože z celého výčtu autorů v daném roce mě zaujala jedině Yrsa a severské detektivky občas přečtu, zkusila jsem. Nebylo to vůbec špatné, myslím, že po některé další knize ze série časem zase sáhnu. Jen mě trochu zamrzelo vyřešení případu, najednou trochu náhodou všechno vyřešeno a konec :-) Jinak historie procesů s čarodějnicemi, něco z historie Islandu a rodinná historie zavražděného mě na knize hodně bavily.

Čmeláček
01.06.2022 4 z 5

Začátek série je trochu slabší, ale nevadí. Jak už bylo napsáno v komentech pode mnou, je předvídatelné, jak se bude vztah Tóry a Matthiase vyvíjet dál :))).

Bakana
22.05.2022 4 z 5

(SPOILER) Od začátku mi bylo jasné, že se spolu Tóra a Matthias vyspí. Nejsem z toho pohoršená, na jejím místě bych to udělala taky. Jen že to bylo takové předvídatelné...
Sama detektivka ušla, ale taky to nebyl żádný skvost. Slabé 4*.

Lusa
14.05.2022 5 z 5

Na autorku jsem narazila tak nějak náhodou a rozhodla jsem se zkusit její první sérii s Tórou. Severský thriller to zrovna nebyl, ale i tak mě kniha zaujala, pohltila a musela jsem jí dočíst do konce. Určitě budu s Tórou ještě pokračovat.

twigxi
07.04.2022 2 z 5

Bohuzel, ja jsem byla z knihy zklamana. Tesila jsem se na mrazivy islandsky thriller a dostala jsem beckovy americky horor, ktery je tak pritazeny za vlasy, ze ho clovek povazuje spis za parodii.

JaniMa
03.04.2022 3 z 5

Na knížku jsem dostala doporučení. Těšila jsem se na kriminálně-detektivní příběh z prostředí Islandu, který navíc pochází z pera místní autorky. Chtěla jsem nahlédnout do života na tom velkém ostrově a byla jsem zvědavá, jak se do děje promítne tajemno a magické rituály. To, že se příběh odehrává na akademické půdě jsem vnímala jako plus.
Mile mě překvapil osobitý humor, kterým autorka prosvětlila jinak morbidní scény. Její přirovnání a myšlenková spojení jsou skutečně originální. Hlavní hrdina mě bavila, ale také trochu rozčilovala. Nemohu říci, že bych si ji oblíbila. Její přístup k případu se mi zdál chaotický, a přestože v knize nejsou dějově prázdné odstavce, zdá se mi zbytečně rozvleklá. Spousta věcí se udála víceméně náhodně, i když ne moc okatě. Doufám, že v dalších dílech naleznu lépe zpracovaný postup v řešení případu a nebo alespoň o kapku více napětí a akce.

Niu
05.03.2022 4 z 5

No bezva :-) Není to tak dávno, co jsem dočetla Holubici a hada (jiný žánr), kde se to čarodějnicemi má jen hemžit. Ale TOHLE bylo mnohem víc o čarodějnických rituálech. Většinou nečtu anotace a pak jsem překvapená. Tady pozitivně. Byť se to nenese v duchu klasických krimi s detektivem v hlavní roli. O to víc mně zaujalo celé pojetí. Je tam něco ze světa právníků, vyšetřování, života studentů, osobního života a hlavně tématu příběhu. Islandské detektivky jsou vždycky něčím jiné. Jsem zvyklá na Indridasona, ale tato paní autorka mi ukázala něco neotřelého. Musím napsat, že dialogy mezi Tórou a Mathiassem jsem si oblíbila. Ze začátku jsem si říkala, že to bude asi suchar, ale pak vytáhl drápky a já se bavila, jak si ze sebe utahujou. Bela byla na palici. V určitých chvílích jsem se trochu ztrácela v tom, kdo co udělal, co se psalo v jaké knize a co kdo komu řekl o historii, ale ve výsledku mi to nevadilo, příběh me zavedl na konec. Když nad tím tak přemýšlím, vlastně existují detektivky, kdy ani nestojím o odhalení vraha, ale baví mě ta fáze vyšetřování a spojování puzzlíků dohromady. Co se stalo v minulosti zavražděné osoby a jejích vztahů v rodině jsem si tipla správně. Jo a vybráno kvůli Čtenářské výzvě 2022 - autor starší než já o 22 let. V diskusi bylo doporučeno jako ročník autorů 1963 knihy "odstíny šedi", tak to jsem si řekla, že raději tuto než Graye :-O

Sixao
05.03.2022 5 z 5

Kniha na mě hluboce zapůsobila, zejména příběh Haralda a jeho rodiny. Téma upalování čarodějnic je také hodně zajímavé. Zpočátku bylo obtížné sledovat všechny ty podrobně popisované historické souvislosti o biskupech, knihách a dopisech, ale pak to do sebe začalo krásně zapadat. Harald ve svém výzkumu šel urputně za svým cílem a v závěru mi ho bylo hrozně líto. Tóra i Mathias jsou záživná dvojka, nechyběl vtip ani akčnost. Za mě jedna z detektivek, u které vydržíte do rána. Ráda sáhnu po pokračování.

ERIK 2
24.02.2022 3 z 5

Nejsem z knihy moc nadšený, myslel jsem že to bude trošku akčnější, ale zase je to jiný druh detektivky.Uvidím jaké budou další díly série, ale zde dávám pouze 3*.V textu chyběli písmenka, mužský a ženský rod pomíchán. Ke knize se už určitě vracet nebudu.

etell
23.02.2022 4 z 5

Ku knihe som sa dostala vďaka Čitateľskej výzve tu na DK a od autorky si určite prečítam aj ďalšie knihy. Tóra, hlavná hrdinka mi je veľmi sympatická. Téma knihy je zaujímavá a celkom dobre spracovaná. No čo si budeme písať, teším sa na pokračovanie.

zazvorka
28.12.2021 5 z 5

Děsivá mrtvola podivínského studenta, zajímavé prostředí Islandu, informace o čarodějnických procesech. A k tomu Tóra a spol. - vítané odlehčení bizarní zápletky. Bavilo mne to!

jana.wiesner
11.12.2021 5 z 5

Skvělé, čtivé jako vždy

moudivlacek
24.11.2021 4 z 5

Velice podařená detektivka, která mě hodně poučila o procesech s čarodějnicemi v Evropě i na Islandu. Právnička Tóra mě velice pobavila - svou všedností, svou rodinou a i nedokonalostí v oboru kriminalistika. Je temperamentní a svá, za to její německý protějšek bývalý kriminalista Matthias naoko se jevící suchar dokáže překvapit.
Je tu kus historie, ale i snaha pochopit lidi zabývající se čarodějnictvím obecně, ale i hamižnost, touha po lásce a snaha se oddělit něčím od davu.
Jsem zvědavá na další díl.

alibaba72
02.11.2021 5 z 5

To byla tak skvělá kniha, že nechápu proč jsem tak dlouho otálel s jejím přečtením :-)

Angelicca
12.08.2021 5 z 5

Yrsa je srdcovka! Tato první kniha ze série s právničkou Tórou se nedala sehnat. Nicméně ničemu to nijak nevadí, ale v této knize autorka popisuje seznámení s přítelem a celkově se o ní dozvíte víc. Od první stránky pecka, ostatně jako vždycky. Vřele doporučuji!!!

veronika9761
11.07.2021 3 z 5

Tema uplne neni muj salek, ale cetlo se docela dobre.

EliskaD
28.05.2021 4 z 5

Podivná rituální vražda přiměje dvojici vyšetřovatelů sledovat kroky historického bádání, kterému se Harald věnoval pro svou dizertacni práci. Protože cokoli, na co přišel, by mohlo mít s jeho vraždou souvislost. Byla jsem zvědavá, jak může hledání 500 let staré pravdy zapadat do události ze současnosti. A ukázalo se, že může. A docela smysluplně. Mile mě tato kniha pro svůj neotřelý příběh překvapila. Historické popisy nebyly otravně zdlouhavé a skvěle doplňovaly prostředí, ve kterém se příběh odehrává.