Ohnivý anděl

Ohnivý anděl https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179542/bmid_tora-gudmundsdottir-ohnivy-andel-8ZN-179542.jpg 4 345 96

Tóra Gudmundsdóttir série

< 5. díl >

Jaké hrůzy se děly za zdmi ústavu pro postižené, který lehl popelem? Nejlepší příběh od dob Přeletu na kukaččím hnízdem Islandská odpověď na Stiega Larssona! Detektivní thriller charakterizovaný slovy „žhavé smrtící plameny, ledově chladné lži“ je mrazivý i podmanivý jako sám Island, kde talentovaná autorka žije. Advokátka Tóra Gudmundsdóttir má toho nejděsivějšího klienta své kariéry. O její služby se zajímá duševně narušený sexuální deviant ve výkonu trestu. Nežádá však osvobození pro sebe. Přeje si propuštění Jakoba, mladíka s Downovým syndromem, který údajně založil požár v ústavu pro nemocné. Brzy nato začne Tóra dostávat prazvláštní esemesky a kdekdo jako by najednou měl co skrývat. Pitva ochrnuté neslyšící dívky pak přinese úděsné odhalení… Tóra si náhle připadá jako ve zlém snu. Vždyť, kde jinde než v nočních můrách píší neviditelné ruce na zamrzlé sklo divné znaky a kde se mrtvé au-pair dožadují, že budou dál hlídat své malé svěřence?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Metafora
Originální název:

Horfðu á mig , 2009


více info...

Přidat komentář

princesse
03.06.2023 3 z 5

Za mě zatím nejslabší ze všech přečtených dílů. Opravdu hodně mi vadilo věcné tykání. Vypadalo to, že se všichni dobře znají a to mi dost ubíralo a autentičnosti. Obešla bych se bez některých postav, za mě jich tam bylo už moc a to na úkor příběhu a soustředit se stále na tolik postav a to jestli jsem jim přiřadila správné jméno... Zkrátka a dobře neužila jsem si čtení jako u předchozích dílů.

etell
28.12.2022 5 z 5

Tak ďalšia úžasná a napínavá jazda s advokátkou Tórou je za mnou a trochu som smutná, že mám pred sebou už len poslednú knihu Plavba smrti. Ale naspäť ku Ohnivému anjelovi. Kniha nás zavedie do prostredia ústavu pre postihnutých mladých ľudí. Po brutálnom požiari, pri ktorom zomrú 5 ľudia je obvinený Jakob, pacient spomínaného ústavu. Po niekoľkých rokoch, ktoré odsúdenec trávi v inom ústave sa jeho prípadu, za veľmi zvláštnych okolností, ujme Tóra. Vyplávajú na povrch nové skutočnosti, ktoré celý prípad stavajú do nového svetla. Kniha je opäť napínavá, Tóra je vtipná (milujem jej konverzácie s Bellou) a ku ťažkému príbehu pristupuje spisovateľka veľmi ľudsky. Knihu určite odporúčam.


Lusa
24.11.2022 5 z 5

Tak tedy od Mrazivého světla, byl tohle další díl u kterého jsem se místy opravdu bála. I nadále mě tahle série baví, příběh byl čtivý, záživný a s překvapivým koncem.

MaJa264
10.08.2022 5 z 5

U Yrsy je to vždy kombinace detektivky a hororu prostoupene mrazivou atmosférou severu. Za mně 5 hvězdiček.

Čand@
06.06.2022 2 z 5

Na obálke knihy bolo napísané: “Nejlepší příběh od dob Přeletu nad kukaččím hnízdem”. To ako vážne? Zaujímalo by ma, či ten, kto tam toto napísal, fakt Ohnivého anjela čítal, lebo porovnávať Prelet s týmto je ozaj veľká odvaha. Fajn… obidva príbehy sa odohrávajú v “blázinci” a tým aj akákoľvek podobnosť končí. Od Yrsy som už pár príbehov čítala a vždy mám problém rozhodnúť sa, či sa mi to vlastne páčilo alebo nie. Ale tento teda viem s istotou, že nie. Námet ok, ale že by som bola napätá, dojatá, alebo že by mi po tele behali zimomriavky, alebo že by som príbeh hltala od nedočkavosti odhaliť pravdu? To bohužiaľ nie. Zbytočne dlhé, duchárske vsuvky úplne naviac, postáv ako maku, že je problém sa v nich (ešte pri ich neobyčajných islandských menách) vyznať, to prapodivné tykanie (hoci na Islande azda bežné), záver oproti tomu celý akýsi hrrr. Nie, nemám z toho uspokojivý čitateľský zážitok.

Čmeláček
01.06.2022 5 z 5

U téhle knihy mě fakt mrazilo. Nemám rád, když se ubližuje bezbranným, v tomto případě postiženým lidem. Ale jinak kniha vynikající! :)

Niu
10.05.2022 5 z 5

Moc zajímavý námět. Trochu mysteriózna, trochu děsivé atmosféry několika ústavů pro postižené. Nebylo to lehké čtení, dostaneme se do života a myslí lidí s určitým handicapem a postižením. Líbí se mi, jak autorka prokládá realitu a svět duchů. A co oceňuju, je i řešení starého případu.

lusila
03.04.2022 4 z 5

Prvé zoznámenie s autorkou. Ponurý príbeh / aj počasie/ celkom zaujal. V minulosti sa diali v takýchto zariadeniach ohavnejšie veci ako znásilnenie, preto mi téma nepripadala zvláštna.

Mirin1349
18.10.2021 4 z 5

Tóra má na ty duchy smůlu. Nebo štěstí? Opět je to detektivní příběh občas šmrncnutý duchařinou, který se dobře čte, je rafinovaný a celkem dobře uvěřitelný. Jde o velice vyladěný koktej, který má všechny zajímavé příměsi, díky kterým jde o skvělou knihu. Až už jde o prostředí Islandu, které je pro mě exotické, klient deviant, zasazení do léčebny,… Skvěle jsem se bavila, jako ostatně u všech příběhů Tóry. Těším se na další.

Micha-Él
26.08.2021 4 z 5

Tóřiny případy čtu postupně a přiznávám, že jsem se na tento od začátku těšila. Má očekávání ale bohužel docela zklamal, knížku bych označila jako průměrnou. Zápletku i indicie v průběhu vyšetřování považuju za nadmíru zajímavé, ale spád děje je tak pozvolný, že se z něj (pro mě) vytratilo jakékoliv napětí. Spíše než detektivku mi to připomínalo poklidné vyprávění. Co ale Yrsa umí perfektně, jsou závěrečná vysvětlení a díky tomu jsem už závěr četla jedním dechem. Všechno do sebe úžasně zapadlo, přičemž v poslední kapitole zůstal příjemný náznak tajemna. Nadpřirozeno bylo právě jedním z prvků, které se mi tu moc líbily. Velmi mě zaujalo prostředí, kde se děj odehrává, a netradiční postavy z domova pro postižené. Jako žádnému dílu se ani tomuto nedá upřít bezvadná čtivost a sympatická dvojice Tóra s Mathiasem. Přesto u mě z této série stále vede Mrazivé světlo... 3,5*

jitka1585
13.08.2021 2 z 5

Toto byla první kniha,kterou jsem od Yrsy četla a ani nevím,co napsat... příběh byl zajímavý,litovala jsem chudáky lidí v ústavu,ale znásilňování nemohoucích...?No tak tedy bavím..Kniha se mi nečetla dobře díky tykání.dej byl zdlouhavý,konec zase jaksi prostřižený.Celkove za mě...nic moc.

Kami33
03.08.2021 4 z 5

Mé první setkání s advokátkou Torou, možná ne poslední, ale na 5 * mi ještě něco chybí (5 * dávám většině knížek). Nejvíc mi asi vadilo malé množství emocí a taková celková neosobnost vyprávění, no a pak to tykání všech se všemi (a to i přesto, že logopedka nebyla paní XY, ale "logopedka", i na Islandu se snad každý nějak jmenuje.)

Kniholapka
01.06.2021 4 z 5

Téma knihy je hodně hluboké. Atmosféru autorka vystihla úžasně, ponuré i mysteriózní prvky se objevovaly tak akorát. Ze začátku mi moc nebylo jasné jak děj souvisí se strašidelným domem. Kniha byla velice střízlivě napsaná. Určitě si nedokážeme představit, být v roli některého z pacientů a zažívat, co mnohdy musí vytrpět. Rozdílnost je opravdu veliká.
Kniha se však četla dobře. A co beru jako veliké plus je seznam postav s vysvětlením o koho se jedná hned na začátku knihy.

broskev28
19.02.2021 3 z 5

Kdybych měla použít pro hodnocení této knihy jediné slovo, napadá mě střízlivý.
Ne samotné téma, chraň bůh, ale způsob vyprávění, průběh vyšetřování, emoční náboj, a to střízlivý navzdory vší duchařině. Mnozí už připomněli, že některé věci byly samoúčelné a ani po závěrečném vysvětlení neznáme jejich smysl. Tak nějak by mi to převyprávěla sousedka z 2.patra, ale od téměř čtyřsetstránkové knihy vyhlášené autorky jsem zkrátka čekala víc (při té příležitosti se mi vnucuje známý Renčínův vtip o manželství).
Jelikož mám čerstvě v paměti Robothamovy Vraky i Hodnou a zlobivou holku (oběma jsem dala pět hvězd) a Kutscherova Marlowa (čtyři), mám pocit, že i ty tři Yrsiny jsou nadsazené. A hodně rozpačitá jsem z Tryggviho terapie, která mi připadala velmi nedůvěryhodná, ale to je dáno mou osobní zkušeností.
Už jsem si zvykla, že každá opravdu dobrá detektivka pro mě musí mít nějaký přesah, ale tady jsem ho postrádala, podobně jako humor, nadhled. Snad jen tohle mě oslovilo, bohužel i tady je patrná jakási neohrabanost zdvojeného překladu:

"Pokud jde o duševně postižené děti, hlavní problém je v tom, že postoj společnosti k nim se mění jen pomalu. Máme stále méně trpělivosti s lidmi, kteří neusilují o kariéru a nemohou si nic dovolit. Přesto většina z nich dokáže úspěšně pracovat, pokud je činnost přizpůsobena jejich schopnostem. Existuje jen málo pilnějších a svědomitějších lidí, než jsou postižení."

A následující dovětek byl jedním z mála okamžiků, které mě pobavily:
Tóra přikývla a byla přesvědčena, že někdo takový by Belinu sekretářskou práci zvládl určitě lépe.

Jiparis
06.02.2021 4 z 5

Zločiny páchané na těch, kteří se nemohou bránit, patří mezi nejodpornější. Příběh odkrývá praktiky, ke kterým mohlo dojít díky nevšímavosti odpovědných. Možná dovedené ad absurdum, ale určitě stojí za zamyšlení.

Nočnípták
20.01.2021 4 z 5

Nebyla špatná, ale Plavba smrti byla podle mne o chlup lepší. Advokátku Tóru jsem si oblíbila, protože je to úplně normální, obyčejná ženská. Děj se mi zdál chvílemi přitaženy za vlasy, ale není to žádná literatura faktu, tak proč ne.

Zuzaček22
26.10.2020 5 z 5

Skvělá knížka.napinava od začátku do konce.

jprst
16.08.2020 5 z 5

Další díl se autorce opět povedl. Mysteriózní prvky a ponurou atmosféru dobře zvládá a dokáže je do děje namixovat tak, aby nepůsobily rušivě. Propojení zdánlivě nesouvisejících činů jednotlivých postav se daří autorce dotáhnout do překvapivého, i když tentokrát možná předvídatelného závěru.

ddkk
06.08.2020 5 z 5

Jeden z nejlepších případů, které Tóra zatím řešila. Na rozdíl od předcházejících jsem ani na chvíli neztrácela nit napínavého příběhu. I když tentokrát jsem už před koncem tušila, jak se věci asi mají...

Dávám za pět a doporučuji. I když Yrsa tentokrát nechala konec otevřený a jednu z tajuplných linií vlastně nevysvětlila.

A propos: to všeobecné tykání mi docela vadilo - kdyby se stejným způsobem překládaly knihy německých autorů, to bychom se dočkali onikání?

m_martina
18.06.2020 5 z 5

Další kniha od Yrsy se mi zase moc líbila, i když případ s požárem a postiženými lidmi byl dost drsný. Až mi mráz přebíhal po zádech.