Drát v srdci

Drát v srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55854/bmid_drat-v-srdci-7HK-55854.jpg 5 96 25

Již nějakou dobu jsou na různých místech v zemi pohřešovány nezletilé dívky, které mizí za záhadných okolností. Všeobecně se má za to, že se jedná o běžné útěky z domova, za zajímavějším životem, za světly velkoměsta. Ztrácejí se beze stopy a už nikdy se neobjeví. Jednotlivé případy nic navzájem nespojuje - jen osoba vraha, jehož okouzlující zevnějšek skrývá pokřivenou mysl. Nikdo se nedokáže vžít do duševního světa sériových pachatelů vražd tak dobře jako psycholog doktor Tony Hill. Jakožto metodický vedoucí školení příštích "profilérů", policejních pátračů majících se v budoucnosti zabývat portréty pachatelů, zadá svým žákům cvičný úkol: po seznámení s detaily za použití nově osvojených technik zjistit, zda mezi zmizeními nezletilých dívek existuje spojitost. Jen jediná žákyně, policistka Shaz Bowmanová, přijde s ucelenou teorií, ale stane se terčem posměchu kolegů... až do chvíle, kdy vrah udeří a zabije a zmrzačí jednoho z jejich řad... Je možné, že by její šokující podezření bylo pravdivé? Vražda v jeho nejbližším okolí vyprovokuje Tonyho Hilla k aktivitě. S pomocí své dávné spolupracovnice, policejní důstojnice Carol Jordanové, zahájí kampaň psychologického nátlaku, který má dohnat pachatele do úzkých, do bodu, kde až příliš snadno dochází k výměně rolí.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Wire in the Blood , 1997


více info...

Přidat komentář

kolacky
26.03.2024 3 z 5

Tak hnusnou knížku jsem dlouho nečetla. Je fakt, že všechny detaily byly promyšlené, ale nechutné a sadistické. Nic pro mě.

ludek.n
08.07.2022 4 z 5

Hrůzná vražda adeptky policejního profilování Shaz Bowmanové vyprovokuje psychologa Tony Hilla, aby v přímé konfrontaci změřil své síly s vrahem. A zatímco se ho snaží zahnat do úzkých, šéfinspektorka Carol Jordanová se v Seafordu potýká s pyromanem. Val McDermidová tentokráte oddělila činnost svých hlavních hrdinů do dvou paralelních větví, mezi nimiž oba protagonisté volně přebíhají a vyměňují si myšlenky a postřehy. Spolupráce je to příkladná, přestože jejich vzájemné vztahy ještě stále nejsou pevně ustaveny. Na překvapení se tu rozhodně nehraje, pachatel vražd mladých dívek a konstábla Bowmanové je známý už od začátku a ani seafordský pyroman se mezi řádky dlouho neskrývá. Nejsou tu zběsilé honičky, záludné hádanky ani potoky krve. Přesto je snaha dopadnout a usvědčit viníky dostatečně napínavá a strhující. Celý příběh je kompaktní a dobře promyšlený. Čtenář se tak musí vyrovnat jen s brutalitou spáchaných činů, která je nicméně podávána v dostatečně civilní, umírněné formě, jež se dá zvládnout i bez sedativ.


Andynka
10.06.2022 3 z 5

Uf, přesně jak jsem doufala. Po prvním dílu, který mě až tak neoslovil... je druhý o chlup lepší.
I když já si vždy dopředu čtu reakce lidí na knihu. A tma se píše , že je drsná a podobně. Ale to asi lidi prostě nečetli Cartera, nebo co se týká stupňování napětí... tak takovy Fitzek to zvládá rozhodně lépe.
Ale i tak tuhle oddechovou sérii už asi doctu.
Tenhle díl měl rozehrane rovnou 2 případy. Což byla za mě škoda, protože se v knize kvůli tomu nevěnovali pořádně ani jednomu případu. Je tam hlavní případ, na kterém se pomalu pracuje v utajení. A vedlejší, který by si podle me klidně zasloužil o chlup víc prostoru. Nebo mohl být úplně vynechan. A nerozptylovat čtenáře. Konec nám vlastně napovídá, že hlavní případ, ještě tak úplně neskončil. Ale mému holčičímu já nedá to, jak dopadne Hill a Jordanová. :D
A tak trochu mě zajímá, jak to bude , či nebude gradovat.

jprst
27.03.2022 4 z 5

Výrazně lepší než první příběh této série, děj nabírající tempo, stupňované napětí, to přímo láká k přečtení na jeden zátah... ( a dobré úmysly, co jsem chtěl dnes všechno udělat, jsou rázem v tahu).

berila
15.03.2022 5 z 5

Velká spokojenost, až na ten konec. Doufala jsem, že v dalším díle se dozvím výsledek, ale ouvej, opět nic. Ale jinak výborně napsané.

MíšaS.
13.07.2021 4 z 5

Příběh mě úplně pohltil, ale i já jsem čekala jasnější konec.

Jiparis
15.06.2020 5 z 5

I mně chyběl jasný rozsudek nakonec. Přeci, když někdo spáchá tolik zla, musí být potrestán, na druhou stranu chápu autora, je to tajemné a podněcuje fantazii. Doznívá ve mně obava o naivní dívky.

ArwenAragorn
26.04.2020 5 z 5

Četla jsem už dřív a koukám, že jsem nehodnotila. Velice drsné, temné, napínavé. Jen závěr zůstal trochu otevřený, ale autorka se k tomu vrací v další z knížek.
Vynikající knížka od autorky.

čef
16.04.2020 5 z 5

Skoro dokonalý detektivní román, jenom ten závěr bych si přál více dotažený a viník řádně potrestaný. Jinak vše opět dokonalé - psychologické podbarvení, zápletka, řádně vystupňované napětí, zajímavé charaktery atd. atd. Nejvíc mne bavilo, jak Tony postupně utahoval smyčku kolem viníka a získal nezvratné důkazy, Výborné!

ivoiro
29.03.2020 4 z 5

Ze začátku jsem měl problém se začíst. Nicméně, následně se vše rozeběhlo a už to frčelo vysokým tempem.

Greenfingers
10.03.2019 5 z 5

První knížka, kterou jsem před časem od Val McDermid četl. Musím přiznat, že alespoň u mně nasadila latku hodně vysoko. Autorka nás vtahuje do atraktivního prostředí slavných a úspěšných lidí. Co vede některé z nich k páchání krutých zločinů? Na to odpovídá solidním vykreslením psychologie pachatele a jeho motivace.

moudivlacek
01.12.2018 5 z 5

Ze začátku se mi to tak nejevilo, ale tohle bylo dost na psychiku, pokud knihu pouze nečtete, ale vnoříte se do ní a sžijete s dějem jak já. Jedná se to o velmi mladé dívky a jednoho psychopata, který se navenek jeví jako velice uznávaná hvězda. Není to tak neobvyklé téma, ale dokonale zpracované.
Také se mi líbilo, že i hlavní hrdinové uznají, když něco udělají špatně, nebo se jim něco nepovede. Je tu i postoj Hillových studentů ke smrti jejich spolužačky, ten byl vynikající od začátku, aspoň pro většinu. Za to noví podřízení Carol berou vše na lehkou váhu, a všem se to těžce vymstí.
Toto je dokonalé spojení vynikajícího psychologa a výborné detektivky.
Doporučuji a těším se na další díl.

Irika
27.11.2018 4 z 5

Začátek je pomalejší, nemohla jsem se začíst. Ale stálo to za to, když se děj rozjede, už se čtenář od knihy těžko odpoutá a celé to je drsné, až trochu absurdní a vidím to tak, že se s pachatelem ještě v příštích dílech potkáme...

MortRainey
25.05.2018 5 z 5

Další rendez-vous s Val McDermidovou byla jasná čtenářská trefa do černého a hodnocení opět za plný počet bodů! A znovu tak velké díky Larsonnovu Mikaelovi Blomkvistovi za tak dobré recommandé;-)
Další, v sérii druhý, případ dua Carol Jordanová a Tony Hill opět vráží žánrový klín mezi thriller a (poctivou a tradiční britskou) detektivku. V napjatém čtenáři se tak mísí pocity z vypracovaných detailů a jisté uhlazenosti, která autory napětí za kanálem tak proslavila, a se zatajeným dechem nad někdy až naturalistickými prvky typickými pro "jehněčí" literaturu. I když Drát v srdci je víc na vlně psychologie (stejně jako profilér doktor Hill) než honba á la Thomas Harris ve Zpěvu Sirény. Jak to? Proto, že vrah je zahradník ví čtenář už od prologu, ale cesta k jeho dopadení stojí opravdu za to!;-)
Nutno dodat, že Drát se několikrát během příběhu odvolává na první případ a zároveň seznámení Carol a Tonyho včetně jejich kariérního posunu, kterým kniha začíná. Carol je šéfinspektorkou (DCI) a Tony školí a vede svou zvláštní jednotku...
Budu se opakovat, ale McDermidová je na ostrovech právem považována za mistryni krimipera, což dokazuje nejen několik ocenění, ale i čtenářský zájem. A to včetně toho českého;-) Její knihy jsou k dostání jen v knihovně, na rezervaci a žádné prodlužování;-) takže pokuta mě nemine:D
PS. Jemné upozornění - uvedený počet stran tomu neodpovídá, ale text je psaný menším písem á la 90. léta, takže dnes by vyšla kniha dvakrát tlustší;-)

domino2002
11.05.2018 5 z 5

Skvělá kniha,chvilku mi sice trvalo než jsem se do ní začetla,ale potom už se to rozjelo.

Eva514
09.11.2017

Kniha se dobře čte. Jen jsem pořád čekala až se to rozjede a rozjelo se to až na konci :)
Jinak čtení dobré, odpočinkové. Drsné bohužel vůbec. Klasická kriminálka.

ArwenAragorn
29.12.2016 5 z 5

29.12.2016 *****
Souhlasím s Merlinit. Hodně drsné, ale skvělé. Jen závěr zůstal trochu otevřený, to však bylo objasněno v další z knih.

MacinkaCz
15.11.2016 5 z 5

Knihu jsem četla před skoro 10ti lety. Byla skvělá, tajemná... V mé knihovně zůstane navždy :)

Merlinit
07.05.2015 4 z 5

Moc dobré. Temné, drsné a moc dobré.

rodak
25.04.2015 5 z 5

Opět výborné jdu na další

Autorovy další knížky

Val McDermid
skotská, 1955
2002  86%Zpěv Sirény
2004  85%Vzdálená ozvěna
2002  82%Popraviště
2003  90%Drát v srdci
2009  76%Temné struny

Kniha Drát v srdci je v

Právě čtených1x
Přečtených142x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených9x
Knihotéce101x
Chystám se číst44x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x