Tony & Susan

Tony & Susan https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181187/tony-susan-181187.JPG 4 60 17

Na počátku dostane Susan od svého bývalého mažela rukopis knihy. Pročítá tenhle nečekaně strhující román a uvažuje o svém minulém i současném životě. Se závěrem knihy se rukopis o Tonym neúprosně uzavírá, a pro Susan se možná všechno otevírá: svůj minulý i současný život uviděla v novém světle a její budoucí život se možná vydá jinudy. Wright dovedně propojil dva přitažlivé žánry: thriller a román osobních dramat a soukromých vztahů. Oba zvládá suverénně, obě dějové linie čtenáře vtáhnou a každá po svém se mu vtiskne do paměti.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Argo
Originální název:

Tony and Susan , 1993


více info...

Přidat komentář

Knišíl
30.11.2023 3 z 5

Kdysi jsem viděl film Noční zvířata z roku 2016, a doteď si na ten film pamatuji, když jsem před nějakým časem zjistil, že film byl natočen podle knihy, rozhodl jsem se knihu přečíst. Ač mě film velmi zaujal, byl pro mě jako noční můra, intenzivní zážitek, který ale časem bledne ve svých detailech, a zůstává jen nejasný pocit něčeho temného. Kniha rozhodně není špatně napsaná, hlavně 1/3 knihy krásně odsýpá a umí i psychologicky upoutat, celkově se však pořád jedná o knihu, která po estetické rovině patří spíše k mainstreamovému thrilleru, nejedná se tak o uměleckou literaturu ve smyslu velkých autorů jako Dickens, Dostojevskij, Hugo, a ani nepatří vzhledem k současnému uměleckému světu mezi literární smetánku, ale jako odpočinková četba je to fajn. Přesto, že kniha dokázala být v mnohém zajímavější než film, pociťuji, že jestli se někdy do světa Tonyho Hastingse vrátím, bude to skrze filmové plátno.

Radimka
08.10.2023 2 z 5

Ze začátku mi to přišlo jako dobrej nápad, kniha v knize. Mělo to i napětí a atmosféru. Docela dobře ukázano, jak se ze slušnýho člověka může stát krvelačný zvíře. Ale něco tomu chybělo, možná byl pro mne nejasný závěr. Viděla jsem i film, ale taky mi to moc nepomohlo.


vnimat_Krasu
04.09.2023 4 z 5

Tenhle thriller má v zahraničí stigma totálního kultu. A dlouho jsem bažil zjistit proč. Už to vím: je to román v románu, co kašle na obvyklou psychothrillerovou šablonu a soustavně drnká na struny podivna. První půlka je božská. Děsně napínavá a nekompromisní. Druhá zas zarejvá drápy do psychologie, zvolní (za mě trochu škoda) a kypří si půdu pro efektní závěr. Nejde o page-turner. O epesní příklad originálního pojetí psychothrilleru ale rozhodně.

Margerite
19.02.2021 4 z 5

První polovina skvělá, ve druhé knížka ztrácí tempo. Ale stále nadprůměr. Přečteno v rámci čtenářské výzvy 2021 "dopis".

trudoš
18.03.2020 3 z 5

Rovnou z kraje přiznávám, že první třetina mě naprosto odrovnala svou syrovostí a děsivou reálností. Lépe řečeno, reálným průběhem noční můry, která straší v mysli snad každého chlapa. Doslova paralyzovaný jsem se nedokázal od vyprávění odtrhnout a přitom se nahlas modlil ke komukoliv nahoře i dole, abych se nikdy do podobně bezvýchodné situace nedostal. Jenže jakmile se překlene počáteční konflikt, gradace příběhu najednou ztratí tempo, stejně jako vlastní zápletka. Dlouho se neděje nic podstatného, jen se hrdina vyrovnává s prožitou tragédií. Závěr pak poměrně rychle vyloží karty a bez zásadnějšího překvapení celou věc ukončí. Deprese na druhou.
Smysl druhé dějové větve mi však zůstal maličko utajený - tedy ne, že by nějak překážel, naopak, prožitky Susan při čtení rukopisu velmi korespondují s tím, co jsem prožíval já sám. Jenže důvody zaslání inkriminovaného textu zůstanou na domyšlení každému zvlášť. A pak, ta nepřímo nadhozená krize středního věku byla podle mě už úplně mimo mísu.

Leena
09.03.2020 2 z 5

Nejdříve jsem viděla film, který považuji za povedeńý, pak jsem dostala chuť přečíst si knihu, kterou mám doma. Chuť mě záhy přešla, neboť to bylo nudné, špatně se to četlo. Ač nerada, musím přiznat, že film byl lepší než kniha.

Aterianna
13.07.2019 3 z 5

Myšlenka díla je skvělá: nápad vykreslení (problematického) mezilidského vztahu tímto způsobem, aby jednotlivé aspekty vyplynuly v paralele sub-příběhu příběhu, je podle mě velmi nápaditý. Pak jen záleží na provedení těchto příběhů. Linie sub-příběhu “Noční tvorové” neboli kniha, kterou Susan čte, má spád a sama o sobě by i stát dokázala. Škoda jen, že ten Susanin svět je méně propracovaný podstatné se dozvídáme najednou shrnutě v myšlenkových pochodech postavy a chvílemi pasáž děje “Nočních tvorů” jakoby prostupuje, jen aby si čtenář uvědomil, že vlastně nečte krimi thriller “Noční tvorové” , ale pořád “Tony & Susan”.
Na knihu jsem narazila po zjištění, že film “Noční zvířata”, který mám za zdařilý, je její adaptací. Samozřejmě odchylek se najde více (poměrně dost) a spojuje je vlastně jen Edwardův příběh. Nevím, jestli se závěru filmu, který je jeho třešničkou na dortu, ten knižní vyrovná, ale určitě doporučuji si obě verze porovnat.

Romanka89
22.07.2018 5 z 5

Také jsem nejprve znala film a byla jsem nadšená. Poté jsem si v knihovně koupila z vyřazených knih tuto knihu a netušila jsem co to je, prostě dobrý název, a když jsem se k tomu dostala, měla jsem radost že to znám a že kniha bude určitě skvělá a nezklamala mě. Skvělý psychologický román který vás dostane.

dlabikk
13.03.2018 4 z 5

Tuto knihu jsem si potřebovala přečíst poté, co jsem zhlédla film Noční zvířata, na jejíž motivy byl natočen. Film mne moc nezaujal a asi mi v něm i něco chybělo, což tato kniha doplnila. Většinou to dělám naopak - nejdřív kniha, potom film. Tady se mi opět potvrdilo, že kniha je (skoro vždy) lepší než film. Děj byl napínavý až dokonce, mám ráda psychologické thrillery s tak trochu nejasným koncem ... :o)

Francoa
28.04.2017 4 z 5

První část strhující, další část dosti dobrý.Četlo se dobře, napínavé,děj přímo letěl, ale konec trochu nejasný, zklamání.Ubírám hvězdičku.

Baiba
25.02.2017 4 z 5

Rozhodně zajímavý počin, jsem zvědavá i na filmové zpracování. Spíše než thriller se jedná o psychologický román, i když trochu nevyrovnaný. Pasáže o Susan byly rozhodně mnohem zajímavější, historie jejich vztahu byla více strhující než Edwardův román. Ale musím přiznat - nečetlo se mi to dobře a jsem ráda, že jsem ji dočetla, hnána už jen zvědavostí, jak to dopadne...

ibrahimgilbert
12.02.2017 5 z 5

Konec je sice takový nejasný, ale pokud jste dávali pozor a nepřeskakovali části o Susan, pochopíte všechno. Geniální napínavá knížka, román v románu, který se krásně proplétá a spojuje v jeden. Edwardova pomsta byla skvělá (jak se to vezme), co dodat. :-)

ZÓNA
04.12.2014 5 z 5

Velice silný román. Kniha v knize, hodně psychologické, byť to tak není na první pocit patrné. Sledujete osud Tonyho a jste v napětí, jaké bude jeho rozuzlení . Mezitím nahlédnete do života jedné ženy, která zrovna neoplývá štěstím. Propojenost obou postav a krásně otevřený konec, dělá z této knihy maximální věc. Musím hlavně vyzdvihnout krásně napsané postavy. Geniální záležitost!!!!

eliik
18.09.2014 4 z 5

Drsný začátek. Čte se moc dobře, konec jsem asi očekávala jiný...Ale vcelku velmi dobrá kniha!

nikolicevopice
11.09.2014 3 z 5

Začátek mě úplně vtáhl do děje. Bohužel zbytek knihy už byl trochu zklamáním. Kniha byla zajímavá stylem, kterým byla napsána.

Telničák
26.08.2014

Úžesně napsaná kniha, plná napětí, která se čte jedním dechem.

niknikita
09.05.2014 4 z 5

Zpočátku hodně drsné a napínavé čtení, kdy se skvěle prolínají dvě roviny a v podstatě jde o dvě knihy v jedné. Tohle musím opravdu ocenit a nebýt trochu rozvleklého konce, dala bych plný počet hvězdiček.