Tono-Bungay

Tono-Bungay https://www.databazeknih.cz/img/books/64_/64409/tono-bungay-64409.jpg 4 17 2

Satirický, společensko kritický román. Hrdina románu George Ponderevo je už od dětství učen, na který stupeň společenského žebříčku patří . . O to více, se snaží prodrat vzhůru, zvlášť stojí-li jeho láska na osudovém žebříčku majetku nad ním ... V tomto díle veliký sociální kritik vytvořil příběh plný úsměvného humoru a lidského citu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Tono-Bungay , 1909


více info...

Přidat komentář

ChristineDaee
14.10.2017 5 z 5

Zo začiatku sa mi ťažko čítala, autor rozpráva útržkovito, rozvláčne veľa odbočuje a prezrádza dôležité zvraty dopredu. Postupne ma príbeh upútal. Strýko hlavného hrdinu sa z malej lekárne šplhá stále vyššie a sťahuje sa do čoraz prepychovejších domov až kým nedospeje k svojmu zániku. Jeho teta je nezvyčajné vtipná osôbka, na ktorej som sa niekoľkokrát nahlas zasmiala, napriek tomu, že v tomto diele sa zďaleka nekladie taký dôraz na humor ako v iných autorových prácach. Pútavo vykreslený je aj ľúbostný život hlavného hrdinu, jeho manželka, s ktorou sa rozviedol a láska z detstva, ktorú sa mu nikdy nepodarilo úplne získať. Význam diela už veľmi výstižne popísal užívateľ Kozel. Knihu rozhodne odporúčam.

Kozel
20.10.2015 5 z 5

Knihy psané ich formou se mi vždycky dobře čtou, a Tono-Bungay není výjimkou. Někomu se může zdát příliš popisná, na druhou stranu nabízí obecný (a částečně kriticky Wellsův) rozbor anglické společnosti, třídních rozdílů a změn s nastupujícím dvacátým stoletím, kdy klasická aristokracie ustupuje nové, podnikatelské, která se dodnes příliš nezměnila ve své filozofii a vnějších znacích. Honba za ziskem, snobismus, a hlavně fakt, že s kvalitní reklamou prodáte cokoli, komukoli.