N či M?

N či M? https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179402/bmid_n-ci-m-Tvk-179402.jpeg 4 327 52

Tommy & Pentlička série

< 3. díl >

V Evropě zuří druhá světová válka, každý britský občan se ve jménu lásky k vlasti snaží zapojit do boje proti fašismu. Hrozba však nepřichází jen zvenčí, největšími nepřáteli se ukazují být zrádci z vlastních řad. Jak je však odhalit? Tommy a Pentlička Beresfordovi už nejsou nejmladší, to však neznamená, že by pro tento úkol nebyli jako stvoření. Nenápadná, avšak dokonale sehraná dvojice se vydává do přímořského letoviska v Leahamptonu. Někde tam by se měli skrývat dva krajně nebezpeční agenti známí dosud jen pod písmeny N a M…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

N or M? , 1941


více info...

Přidat komentář

klaraj093
22.01.2024 4 z 5

Vůbec jsem netušila, že kniha nepojednává o Poirotovi nebo Marplové. Mile mě to překvapilo. Mám kopu starých knih od Christie, takže čtu napřeskok. Ale i tihle dva T+P mě moc bavili. Kniha byla svěží a hezky se četla. Děj dokonale promyšlený a nechyběla skvělá zápletka.

Lubošovo
07.11.2023 3 z 5

Vyslechnuto jako dramatizace radioservisu. Veliká pochvala pro herce. Tommy a Pentlička bohužel nejsou moji oblíbenci, ale závěrečné rozuzlení bylo skvěle promyšlené, takže za lidovku a na jeden poslech můžu vřele doporučit.


alekis
25.10.2023 3 z 5

Tato detektivka se u mě asi nedočká opětovného čtení, ale cosi do sebe jistě měla.
Pentlička a Tommy jsou roztomilá dvojka, přestože mají před sebou dva nedostižné detektivy, Poirota a slečnu Marplovou. Zvláště Pentlička nemá chybu a její - v tomto příběhu - tři fiktivní synové, jsou v jejím podání zcela reální :-).
Podezřívala jsem tolik lidí, dokonce jsem některé dámy měla za převlečené muže - v rámci utajení, ale všechno byla trefa mimo terč.
Pátá kolona, ať již pro peníze, nebo z přesvědčení, je podle mě jedna z nejhorších vůbec věcí, která existuje. Pátá kolona byla a bude vždycky, tak jako byly a budou války, ničení a zbytečné ztráty. Co naplat, tak to chodí mezi lidmi.
Knihu doporučuji spíš jen skalním fanouškům paní Christie.

Díra_na_trhu
18.09.2023 3 z 5

Snažil jsem se vcítit do hlavních hrdinů. Nepovedlo se mi to. Možná, když si to přečtu znovu někdy na stáří, tak mě to bude i bavit. Teď to šlo hodně ztuha.

petrarka72
12.09.2023 3 z 5

Tommy a Pentlička jsou sympaťáci. I po pětadvaceti letech a v úplně jiné válce. Zase lehce naivní špionáž, ale téma rodičovství včetně šalamounské otázky je zábavné.

adela2316
06.09.2023 5 z 5

Knihu jsem kdysi dávno četla, ale už jsem si vůbec nepamatovala detaily, bohudík ani pachatele:-D
Příběh mě bavil, bylo tam napětí. Určitě bych si přečetla i další díly manželů Beresfordovych, jsou pro mě neznámé, kromě příběhu Dům u kanálu, to jsem viděla zfilmované.

JáraTym
18.08.2023 4 z 5

Svižný příběh se sympatickými hrdiny, kterému dosti ubírá fakt, že se autorka příliš snaží před čtenářem vyzdvihnout "ženskou moudrost" a Tommyho postava tím značně trpí. Jinak opět - vynikající scény neztrácející napětí, humor či akci, emoce, jasné a lidsky uchopitelné charaktery postav a jejich živé dialogy. Jen se k ní musí přistupovat bez předsudků a očekávání, protože tohle není žádný Poirot, který se dal na včelařinu a k Marplové má Pentlička hodně daleko.

SSTknihy
24.07.2023 3 z 5

Kdybych měla hlasovat v anketě o oblíbenosti detektivů Agathy Christie, Tommy a Pentlička by bohužel zůstali někde hodně vzadu. Nějak jsem si k nim nedokázala najít cestu ani v jednom z románů. Možná to bude i tím, že mě nebaví špionáže a hon na tajemné agenty. Naštěstí je to čtivě psané a rozsahem nedlouhé.

LussyP
14.02.2023 4 z 5

Audiokniha

- Jsou špatní Němci, ale jistě jsou i dobří. -

Upřímně musím říct, že jedna hvězdička je za zpracování audioknihy, opravdu naprosto skvělé. Moje recenze může být ovlivněna tím, že autorku nemám načtenou, četla jsem jen Deset malých černoušků, ale tato kniha mě opravdu zaujala. Zasazení do druhé světové války byl skvělý tah, myslím, že autorka zde skvěle popsala a navodila atmosféru té doby, jmenovitě například kolektivní vinu, kdy prostě každý Němec je přeci špatný a když už žije v Británii, tak je to určitě špion.
Hlavními postavami jsou Tommy a Pentlička, kteří v jednom malebném penzionku mají odhalit opravdové německé špiony. Jedná se o 3. díl série o této dvojici, ale nemyslím, že by vadilo, že jsem nečetla předchozí. Jedná se o lehce napínavý a velmi svižný příběh na jedno odpoledne, kdy budete poslouchat zdánlivě nezajímavé a nic nevypovídající rozhovory, které ovšem mohou dopadnout špiony...
Ze srdce doporučuji audioknihu, která je skvělá a zpříjemní vám část dne nebo například jako skvělou kulisu k práci.

VeruMalfoy
24.06.2022 4 z 5

Příjemné rychlé počtení, které mi rozzářilo večer. S touto dvojicí detektivů jsem ještě nic nečetla, tato kniha byla první a moc se mi líbila. Rozhodně doporučuji, pokud máte rádi Poirota od Agaty. :)

Devorah
30.11.2021 3 z 5

Tato kniha se řadí k těm méně vydařeným od paní Christie,nicméně i tak je to stále dobrá a čtivá kniha. Není to, bohužel, klasická detektivka, na jaké jsme od ní zvyklí, ale děj dobře ubíhá, má pár vtipných a napínavých momentů, které nám vrátí mírné zklamání z hlavních aktérů, v tomto případě trochu nudného a skoro až všedního manželského páru. Není to báječný Hercule Poirot, ani všetečná slečna Marplová, je to jen jiná Agatha Christie.

Ava365
21.08.2021 1 z 5

Bohužel nedočteno. Tato kniha mi prostě nesedla.

domihruzkova
07.07.2021 3 z 5

Oceňuji malý počet stran. Hezky to odsýpalo.

vodovodnice
13.06.2021 4 z 5

(SPOILER) Musím říct, že jsem si uvědomila až na konci knížky, že je to detektivka. Pořád jsem si říkala: Tak kdy bude ta vražda?... :-)
Zase jsem se nechala napálit.
Celá knížka na mne působila velmi optimistickým dojmem a spíš jako vyprávění dobrodružství.
Že se tam stala vražda jsem si přečetla až na konci a vůbec si to neuvědomila :-)
A hrozně se mi líbila chrápající morseovka :-D To jsem četla poprvé, takový originální signál jsem ještě nikde nepotkala, smála jsem se na celé kolo. :-D Velmi originální :-)
Byla to velmi milá, netypická a vtipná detektivka.

osman111
27.03.2021 3 z 5

Ja musím uznat, že mě kniha nijak zvlášť nezaujala. Děj sice plynul svižně a pociťovala jsem i jisté napětí, ale pár hodin po přečtení jsem si nedokázala vzpomenout o čem kniha pojednávala.
Za mě průměr.

Jenny46
24.03.2021 4 z 5

Odpolední jednohubka poslech mluvené slovo - trochu jiná detektivka od A. Christie, špionážní hra. Tommy a Pentlička zachraňují Británii...
Ze začátku pomalý rozjezd, ale nebylo to špatné 3,5*

RADOST
13.03.2021 3 z 5

Poslouchala jsem jako kvalitně zpracované mluvené slovo - za to dávám třetí hvězdičku. Tento příběh se však A. Christie nepovedl. Nezaujal, působil povrchně, nevěrohodně. Škoda.

boxas
26.02.2021 4 z 5

Příběh o špionech pravděpodobně autorce až tak moc "nesedl".
Navíc nám čtenářům hádání tentokrát trochu usnadnila, protože nápověd je v knize hned několik.

PeterBahn
11.02.2021 3 z 5

Ani při nejlepší vůli si nevzpomenu, o čem kniha byla… Ale přečetl jsem a nemusel jsem se do ní nutit, abych dočetl… takže tři hvězdy...:-)

enymey
18.09.2020 3 z 5

Takový průměr, nic komplikovaného. Krátké čtení na dlouhé zimní večery. Od Agathy jsem ještě nic nečetla, a tak jsem čekala trochu víc.