Dům u kanálu

Dům u kanálu https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139019/bmid_dum-u-kanalu-rvj-139019.jpeg 4 302 41

Tommy & Pentlička série

< 4. díl >

Tommy a Pentlička Beresfordovi (mimo jiné neohrožení hrdinové detektivky Tajemný protivník) si zpestří své maličko nudné stáří návštěvou tety Ady v penzionu Slunné vrchy. Jedna z jeho obyvatelek, paní Lancasterová, osloví Pentličku prazvláštní otázkou na dítě za krbem. Tři týdny nato teta Ada umírá. Tommy s Pentličkou najdou mezi jejími věcmi malbu domu u kanálu, dárek od paní Lancasterové. Pentlička si je jistá, že stejný dům už někde viděla. Chce se zeptat na podrobnosti, po paní Lancasterové však jako by se slehla zem. Nezbývá než najít zobrazenou stavbu, tím se však Pentlička rázem ocitá v ohrožení života.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

By the Pricking of My Thumbs , 1968


více info...

Přidat komentář

ivetka859
31.03.2024 5 z 5

Číst od A. Ch. příběh, který není o Poirotovi, je pro mě pořád ještě trochu zvláštní a většinou od takové knížky nemám velká očekávání. A zatím mě to, možná proto, vždycky mile překvapilo.
Tommy a Pentlička působí od začátku jako dost akční pár - hotoví Neo a Trinity své poválečné doby. Tím spíš jsem nevěděla, kam se děj vyvine. A v tom byla možná největší síla - matení čtenáře skrze střídání malých a velkých dějů, kauz, událostí a střípků.
Na 200 stran se toho vešlo přehršel. A opět přišlo pár momentů, kdy jsem se ztrácela v záplavě informací. A ačkoli v ději figurovalo dost párů a romancí, neměla jsem na konci povit nějaké americké přeslazenosti, jako třeba ve Zkoušce neviny ad.
Za mě jedna ze skvělých autorčiných knih.

petrarka72
16.09.2023 3 z 5

Není to nejkonzistentnější ani nejpřehlednější případ paní Agathy. Než se propracujete k tomu, o jaký zločin vůbec jde, uplyne skoro 200 stran. Ne že by to bylo plynutí nepříjemné - Tommy a Pentlička jsou prima společnost, a to v každém věku - ale detektivní zápletka tentokrát dostala trochu na frak.


ninano
15.08.2023 4 z 5

Příběhy, ve kterých vyšetřují Tommy s Pentličkou, mi příliš k srdci nepřirostly.

Kakho-Oto
29.06.2023 4 z 5

Druhá kniha od Agathy Christie, kterou jsem přečetl. Detektivka ze starého Egypta (Nakonec přijde smrt) se mně líbila podstatně více. U románu Dům u kanálu jsem byl natěšen tím, jak skončí, vypadalo to na velkou a zajímavou zápletku, ale nakonec jsem byl překvapivě rychlým vysvětlením zklamán. Vzhledem k tomu, jak byl příběh stavěn, mě rozuzlení připadne laciné a ne příliš uspokojivé. Vraha a hlavního pachatele jsem vůbec neodhadl, avšak to mně nevadí. Originální název románu (By the Pricking of my Thumbs) vychází ze Shakespearova díla Macbeth. Celkové hodnocení knihy: 7/10, tj. tři a půl hvězdičky.

astroweb
03.04.2023 4 z 5

Příjemné a pohodové čtení, jako vždy od Agathy Christie, jen ten závěr a rozuzlení mi připadalo tentokrát trochu zbytečně složitější.

Česneksmedem
19.03.2023 4 z 5

Hlavní roli zde hraje dům u kanálu (vedlejší pak pečené kuře). Mít takový dům není až taková výhra, neboť se občas z kanálu linou nelibé vůně. Navíc se zde objeví postava, která není úplně compos mentis. Jinak další pohodový díl s Pentličkou a Tommym.

libuse6749
09.10.2022

Moje knižní premiéra s Agathou Christie a první bylo i moje setkání s hlavními hrdiny Tommym a jeho všetečnou ženou Pentličkou.

Celkově oddechová detektivka, kde nechybí anglický venkov, humor, gentlemani, sluha a jeho věčně spálené kuře a překvapivé finální rozuzlení. Úplně ideální čtení na podzimní víkend.

marekB78
06.10.2022 5 z 5

První třetina mi nepřišla úplně zajímavá, ale pak jsem se nechal vtáhnout do děje a konec mě celkem překvapil. Další zajímavá knížka od Agathy :)

mataj
26.09.2022 4 z 5

Agatha Christie je pro mě zárukou kvalitní a hlavně propracované detektivky, u které jsem málokdy uhodla motiv a pachatele.
Tommy a Pentlička už mají svůj věk, ale řešení podezřelých případů je neopustilo. Po smrti tetičky Ady se k nim dostane obraz domu u kanálu, kterého původní majitelka záhadně zmizela z domova pro seniory. Pentlička se vrhá do "pátraní", při kterém se dozví o nevysvětlených podivných vraždách malých dětí a sama se ocitá v ohrožení.

Feliska764
28.09.2021 5 z 5

Tommy a Pentlička jsou moje oblíbená detektivní dvojka a i když už nejsou nejmladší, tak mě stále baví. Jenom jsem trnula strachy o Pentličku :-)

Kontryhelka
14.03.2021 5 z 5

Úžasné čtení, které vcucne do děje a čtenář ani nepostřehne, že vlastně hltá stránku za stránkou a najednou je konec. A s uspokojením odloží další skvělé dílo a s dobrým pocitem sáhne po další skvělé detektivce od geniální autorky.

Ava365
07.02.2021 3 z 5

Tommy s Pentličkou mi nějak k srdci nepřirostli. V detektivkách od této mistryně oboru dávám přednost těm, kde pátrají po zločincích Hercule Poirot a slečna Marplová.

Bája89
06.02.2021 4 z 5

Miluju Tommyho a Pentličku. Tady už to sice není onen bezstarostný mladý pár, ale stále mají své kouzlo. A upřímně, kdo z vás se na konci o Pentličku nebál?

PeterBahn
08.01.2021 3 z 5

Lehce mi kniha připomínala úvodem do příběhu knihu Muž v hnědém obleku. Úvod mnohé naznačoval, ale pokračovala mnohými až trochu nepravděpodobnými zvraty. Závěr měl spád i napětí, ale trochu nepravděpodobný průběh. Tomy a Pentlička mi až tak nesedli. Když se ale osvobodím od těchto zase mých překombinovaných úvah, četlo se příjemně…:-)

LibraryGirl
23.08.2020 4 z 5

Příběh se mi celkem líbil, ale konec byl moc příkrý a náhlý. Tommy a Pentlička je skvělá dvojka, i když jsou již v důchodu a mají vnoučata.

Aghatte
31.08.2019 4 z 5

Tommyho a Pentličku mám méně ráda, a knihy s nimi se mi tak nelíbí. Ani filmy mě neoslovily.
Není to špatné, pořád je to Paní Agatha, ale už to není dokonalé.

petraj30
14.08.2019 4 z 5

Ústřední dvojice vyšetřovatelů mě velmi překvapila, velmi ráda se ke knize někdy vrátím

RuzovaPanterka
04.01.2019 5 z 5

Agatha Christie - pro mě je to opravdu královna detektivek. Mordy v dobách Agathy byly prostě jiné, skoro by člověk řekl poetické :) dramatické, plné emocí, logiky a nečekaných rozuzlení. Takovéhle příběhy si ráda přečtu kdykoliv znovu.

Medunka22
15.12.2018 5 z 5

Tuto knihu s Tommy a Pentličkou mám nejraději...

PPardinio
26.11.2018 3 z 5

Mé velmi oblíbené duo detektivů, ale zde jsem byl prostě mírně zklamán. Autorka vystavěla závěr knížky, který mi přišel překombinovaný a plný otazníků. Jak v tom figurovali manželé Perryovi?... Paní Lancasterová mi také přišla dost těžce uvěřitelná. Jen se přiznám, že ten dům bych rád viděl.