Brána osudu

Brána osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/234838/mid_brana-osudu-wzv-234838.jpg 3 200 54

Tommy & Pentlička série

< 5. díl

Jedinečné, důvtipné a napínavé příběhy z pera královny zločinu a nejprodávanější spisovatelky všech dob – nyní nově v luxusní edici věnované speciálně jejím detektivkám. Tommy a Pentlička Beresfordovi se rozhodnou užít si zasloužený odpočinek a pořídí si dům na venkově. Stěhování jim však komplikuje množství knih – ať vlastních, či těch, které tu zanechali předchozí majitelé. Mezi nimi je i Černý šíp od Roberta Louise Stevensona. A v něm zašifrovaná zpráva o smrti Mary Jordanové… Objasňování záhady z minulosti a odhalení tajných špionážních souvislostí spustí řetězec událostí, které mají za následek další vraždu – a Tommy s Pentličkou se opět ocitají ve smrtelném nebezpečí… Brána osudu z roku 1973 je posledním románem, který Agatha Christie napsala. Na zpracování zápletky se sice podepsal neúprosně ubíhající čas, přesto šlo ve třiaosmdesáti letech a po desítkách mimořádně úspěšných titulů o výkon, jenž si zaslouží jak trochu laskavé shovívavosti, tak především úctu všech milovníků autorčiných knih.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Postern of Fate , 1973


více info...

Přidat komentář
LisaEla
LisaEla
12.02.2024 odpad!

Víc jak polovinu knihu jsem se přemáhala, abych ji vůbec dočetla a bohužel nestálo to za to. Kniha nemá náboj, napětí ani pořádnou zápletku a i rozluštění je takové nějaké nedokončené. Neustále opakování frází, kdy někdo něco od někoho slyšel je úmorné. Ačkoli mám ACh ráda, tuhle knihu si už nikdy znovu nepřečtu.

Jessy
Jessy
20.06.2023 2 z 5

První setkání s touto ústřední dvojicí bylo vlastně zklamáním, omluvou je však to, že se jedná o poslední román autorky, na což je upozorněno i v samotném českém překladu knihy. Děj vlastně moc neubíhá, nic zvláštního se v něm neděje, dialogy jsou místy nesrozumitelné a těžko se čtou, kriminální zápletka jako kdyby byla upozaděná.


Petkona
Petkona
08.07.2022 3 z 5

Bohužel pro mě jedna z průměrnějších autorčiných knih. Nepřišlo mi to až tak geniální jako ostatní autorčiny knihy, ale i přes to je to velice dobrá detektivka, u které si určitě budete namáhat mozek a budete zvědaví, kdo za vším stojí.

konicekbily
konicekbily
07.06.2021 3 z 5

Poslední kniha slavné autorky a zároveň poslední příběh o Pentličce. Moc se detektivka nepovedla, spíše než příběh samotný mi připadá, že autorka knížku pojala jako ukázku problémů pokročilého věku, jemuž jsou Tommy, Pentlička a i Agatha vystaveni. Proto celý děj mi připadá nějaký "vyumělkovaný" pro starší generaci a moc se to nepovedlo. Ale já bych takovou knihu nikdy nenapsal a tak nekritizuji a vzpomínám na jiné knihy paní Christií.

Shardlake
Shardlake
26.03.2021 2 z 5

Podle poznámky uvedené v závěru knihy, tato kniha (vydaná v roce 1973) byla autorčinou poslední knihou, kterou napsala před svou smrtí. Bohužel na jejím obsahu je velmi vidět, že děj nemá obvyklý náboj jako např. knihy s nejznámějšími postavami této autorky, a to Herculem Poirotem nebo Jane Marplovou, a proto jí i hodně ubírají na čtivosti.

alibaba72
alibaba72
09.03.2021 3 z 5

Brána osudu pro mě byla zatím nejslabší krimi od jinak úžasné autorky.

jiri9568
jiri9568
30.11.2020 3 z 5

Bál jsem se dané dvojice, protože většinou se jedná o špionáž, zde sice byla také, ale byla zde i vražda, takže ok

jprst
jprst
31.07.2019 3 z 5

Ne vše se povede, ale u této autorky se to vzhledem k ostatní její tvorbě dá lehce skousnout a přečíst.

whale77
whale77
24.07.2019 2 z 5

I mistr tesař se jednou utne. V případě Agathy Christie to bylo asi tady. Měla na to nárok, psát to mně teď tak jako jí v takhle pozdním věku, tak si pískám :-) Ale děkuju Čtenářské výzvě roku 2018 za téma poslední knihy autora, díky kterému jsem si tuto knížku přečetla, protože jinak bych se (po přečtení níže uvedených odrazujících komentů) asi k jejímu přečtení neodhodlala. A to by mě mrzelo, protože Agathu chci přečíst celou!

eiramka
eiramka
03.02.2019 3 z 5

Nedoporučovala bych číst tuto knihu jako první od Agathy, udělali byste si možná špatný obrázek. Tohle je něco jako návštěva u staré tetičky, kterou milujete a odpustíte jí tedy, že je občas popletená, občas se opakuje, občas jí není moc rozumět. Vy jí ale všechno tohle odpustíte, protože jí máte rádi, protože stále ještě je zábavná a protože je zajímavé vidět Pentličku jako starou paní .

omgjako
omgjako
29.12.2018 3 z 5

Poprvé se mi nepodařilo se začíst... je z toho opravdu cítit Agathina nostalgie - časté vzpomínání na bývalé případy (hlavně jeden) Tommyho a Pentličky. Připadá mi ta kniha opravdu taková jako rozlučková... převládá ohlédnutí za životem nad napínavostí příběhu.

pejty
pejty
26.12.2018 3 z 5

To nejslabší co jsem od Agathy četl. Místo napínavé detektivky jsem dostal spíše vyprávění babičky, která s nostalgií vzpomíná na své mládí. Ale rozhodně nad touto autorkou nelámu hůl, protože vím, že tuto knihu napsala ve svých 83 letech, takže se i ta trocha nostalgie dá přetrpět.

pavel9410
pavel9410
26.12.2018 2 z 5

Precteno v ramci ctenarske vyzvy. Docela by mne zajimalo, jestli to zamyslela Agatha Ch jeste dal upravovat. Oproti jinym jejim dilum (ktere mam opravdu rad) mi tato knizka prijde, ze by si urcite zaslouzila dalsi zasahy, je v tom docela dost opakujicich se myslenek, dej se vlece a pritom ten zaver je velice uspechany.
Postava Pentlicky ani Tommyho mi k srdci neprirostla v zadnem z jejich romanu, ale tady mi byli nejak super nesympaticti. Honem si spravit chut nejakym Poirotem.

Medunka22
Medunka22
16.12.2018 3 z 5

Tommy a Pentlička už jako důchodci řeší poslední případ. Jako oddechové čtení dobré.

Hanka90
Hanka90
14.12.2018 1 z 5

Zatím jsem četla jen 3 knihy od Agathy Christie, ale tato byla opravdu nejhorší. Ještě nikdy jsem nenáviděla hlavní hrdinku tak moc, jako Pentličku. Autorka v knize zmiňuje asi stokrát svou dřívější knihu, to je taky docela otravné a říkám si, máš to Agáto zapotřebí?? Děj vůbec neplynul a nebýt toho, že se mi knížka hodila do Čtenářské výzvy, tak bych ji asi ani nedočetla. Příště se raději budu držet osvědčeného Poirota!

1v8na
1v8na
06.12.2018 3 z 5

Z této knihy jsem trochu zklamaná. Jde o útlou knížku, která mě velmi zaujala motivem knih - pro mě jako pro milovníka knih to bylo jedinečné. Ovšem některé pasáže mi přišly dost zmatečné a zbytečně zdlouhavé, což mělo za následek, že jsem se u knihy chvílemi nudila.
Jediné, co mě těšilo, byly krátké kapitoly. Jelikož tohle byla moje první kniha od Agathy, nedávám ji červenou - vyzkouším i její jiné knihy.

Ellissabeth
Ellissabeth
03.12.2018 4 z 5

Až na ten konec. Jinak bych dala 5 hvězdiček. Líbil se mi způsob "pátrání"... a miluji knihy... ;-)

kara
kara
25.10.2018 4 z 5

Agathu Christie miluji, ale tenhle její příběh byl při vší úctě nejslabší z toho, co napsala. Ale i tak stojí za přečtení.

alef
alef
12.10.2018 4 z 5

„Jen mě tak napadlo, jestli to není případ příčiny a důsledku ... když si někdo dá takovou námahu, i když se tím nepochybně taky bavil, aby vypracoval jakýsi kód a tajné sdělení ...“

„Řekněme, že by to byla pravda ... ať už to byl kdokoli ... víme, že nezemřela přirozeně ... a pak ještě ty další události ...člověk si jen prostě klade otázky ... mohl vědět něco, co pro někoho dalšího představovalo nebezpečí? ... a tak zemřel!“

Díky čtenářské výzvě jsem se seznámila s dalšími svéráznými postavami z pera paní Christie Pentličkou a Tommym, vlastně jsem o nich dosud neměla ani tušení, takže díky :-). Tahle knížka je poslední knihou již nežijícího autora a paní Christie ji psala v opravdu pokročilém věku, i to mě na ní zaujalo a smekám pomyslný klobouk, byla to dáma a navíc profesionálka :-), vystavěla, držíc se její spisovatelské „šablony“, opět zajímavý příběh, působící starosvětsky mile, hlavně díky hlavním postavám :-), a pak ani ne tak detektivně, spíš bych ho charakterizovala jako dobrodružný, no dobře, dobrodružně špionážní :-), příběh, ve kterém se pustíte po tajemné indicii a pátráte a pátráte, dokud neodhalíte :-) ...

Možná je v tom kus nostalgie, možná taky proto, že jsem se seznámila s novými postavami, možná taky fakt, že i s posledním příběhem mě paní Christie překvapila ... mě se to, ostatně jako vždy, líbilo, a nemůžu jinak než 4*, pátou si nechávám, možná taky nostalgicky, pro pana Poirota :-).

„Vrať se Hannibale,“ zavolal Tommy. „Na hřbitov nesmíš.“
Pokud by na to Hannibal reagoval, jeho odpověď by zněla: „Já už na hřbitově jsem, pane.“
Radostně pobíhal po hřbitově s výrazem psa, kterého vypustili do zvlášť příjemné zahrady.“

jaroiva
jaroiva
11.10.2018 5 z 5

Tommyho a hlavně Pentličku mám nekriticky nejraději ze všech Agathiných vyšetřovatelů, takže i když jejich příběhy jsou někdy špionážního charakteru, který jinak nemusím, mám ráda všechny. A tedy všechny musím hodnotit 5*.