Advokát - O dravcích v právní džungli

Advokát - O dravcích v právní džungli https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/232435/bmid_advokat-o-dravcich-v-pravni-dzungli-PK0-232435.jpg 4 125 41

Tomáš Krása série

1. díl >

Kniha je příběhem bývalého policisty Tomáše Krásy, který po konfliktu se svými nadřízenými odchází od policie a stává se advokátem. Poznává nejen podvodné praktiky některých advokátů, ale rozkrývá i rozsáhlou korupci v řadách policie, kterou si jako policista nepřipouštěl.Zjišťuje, že byť je jeho živobytím práce advokáta, myšlením zůstává policistou. To mu přináší řadu konfliktů s jinými advokáty. A když přijme nabídku bývalého kolegy na odhalení a usvědčení renomovaného advokáta, který ve skutečnosti za využití svých klientů „bílých koňů“ páchá rozsáhlé podvody, Krásova advokátní kariéra dostává povážlivé trhliny. Zvláště, když se dotyčný advokát spojí s úplatným policejním důstojníkem, který se postaral o Krásův odchod od Policie. To začíná jít hlavnímu hrdinovi o život.Autor je právník, bývalý policista. Byť zdůrazňuje, že kniha v žádném případě není jeho autobiografií, popis úplatků, podvodů a vydírání, které se mezi policisty i advokáty děje, je tak reálný, až z toho mrazí.... celý text

Přidat komentář

dRobert
16.04.2024 4 z 5

Jako beletrie celkem fajn western s osamělým pistolníkem, jako dokument o našem světě výborné. Nad ránem jsem přeskákal prostředek knihy, ale závěr byl filmový.

ondras666
03.02.2024 4 z 5

No jak tuhle knihu hodnotit... Autor bude jistě čerpat hodně ze své praxe a hodně i přikrášlovat. Sám Tomáš je jako neohrožený superhero, kterého nic a nikdo nezastaví... Čte se to dobře, ale děsí mě to množství korupce a úplatkářství...


broskev28
18.06.2023 3 z 5

Do příběhu Tomáše Krásy jsem se původně vůbec nechtěla pouštět. Ale přesvědčil mě režisér Jiří Svoboda - tento pán si totiž málokdy vybírá jako předlohu pro své filmy knihy podřadné a nezáživné. Navíc i čtenáři v naší knihovně jeví o tuto dvoudílnou sérii nebývalý zájem, takže jsem se k četbě odhodlala i já a nelituju.
Film jsem sice neviděla, ale kniha mě mile překvapila. Nevím, nakolik můžeme Václavu Láskovi věřit (on to po nás naštěstí nežádá), nakolik a zdali vůbec kniha kopíruje realitu, ale vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby nešlo o nijak výraznou nadsázku. Tomáš Krása je občas chybující, což některým čtenářům nesedne.
Mně zase připadaly trochu nereálné především jeho rodinné "pohovory"; seznamte se: Eva Dokonalá. Ovšem to nejlepší na konec: kniha je čtivá, uvěřitelná, odsejpající a plná českých jmen a příjmení, což zvláště postarší čtenáři naší knihovny velmi oceňují.
Takže v zásadě mi vadily jen ty chybky a překlepy, a to jsem byla varována, že prý jich v dalším dílu ještě přibude. I ty, Joto?

vodovodnice
13.05.2023 2 z 5

Stejně jako RobinT na mne román působil jak z amerického filmu.
Bohužel jsem přestala číst, kdy hlavní hrdina Tomáš čestný až za hrob, začne s drobnými podvody, které jsou vlastně úplně "legální" a k tomu ta jeho kamarádka Karolína...
Na mne to bylo moc vyumělkované.
Styl psaní je fajn, čte se to dobře, ale obsah byl na mne bohužel moc umělý.

kadgam
08.01.2023

Prečítala som po zhliadnutí dvojdielneho tv filmu Vysoká hra, aby som sa zorientovala v osobách a obsadení. V knihe je je menej práce policajta a viac advokátskej praxe. Nepôsobila som ani v jednom odbore, neviem posúdiť zvnútra no podľa toho, čo presakuje v správach je príbeh uveriteľný

Swissman
25.12.2022 5 z 5

Pera se opět chopil člověk, který si vybral téma, které dobře zná. Nic si nemusí složitě vymýšlet, bohatě stačí obyčejnou realitu zabalit do čtivého kabátu. Místy hodně smutná realita je zakončena tak, aby člověk po dočtení knihy nepropadl depresi.

Hana62
02.03.2022 3 z 5

Kniha nezarmoutí ani nenadchne. Hlavní hrdina příliš dokonalý, pohybující se ve všudypřítomném korupčním chování, zločiny mezi špičkami politiků, policistů, advokátů... já jsem asi nenapravitelný optimista a věřím, že ve skutečnosti to tak hrozné není. Nebo tomu věřit chci.

Trudi806
04.11.2021 5 z 5

Jak tu někdo napsal, že je to taková hnusnější a drsnější realita. No já bych se trošičku bála nakolik je to přehnaný. Rozjezd pomalejší, těch odboček je dost a než něco začne dít, chvíli to trvá, ale pak to má spád a napětí a ráno jsem kvůli tomu zaspala, jak jsem nemohla přestat číst :)

Lily101
02.07.2021 3 z 5

Tato kniha se mi těžko hodnotí. Vcelku dost odrazuje od výkonu advokátního koncipienta, ale také je moc předramatizovaná. A závěr? No, ehm…je prostě věc autora, jak si knihu uzavře, ale když už takto, tak to chce asi pokračování.

ZuzanaZ83
29.05.2021 5 z 5

Kniha skutečně děsí a nutí k zamyšlení. Zároveň ale není východisko, není černá a bílá. Zároveň oceňuji odvahu. Knížka se četla vlastně sama, skvělý spád vás přiměje číst až do konce.

RobinT
04.05.2021 1 z 5

Nedočteno. Nechal jsem se nalákat anotací a spletl se. Byť nebo právě proto, že pan Láska má zkušenost coby ex policista je kniha pro mě nevěrohodná. Pracuji v advokacii, dělám ex offo obhajoby, stýkám se s policisty atd. Vylíčení světa advokátů, policie apod. je jako z nahlouplé šablonovité americké detektivky. Všichni advokáti jsou arogantní šovinistická prasátečka, chodí do práce po desáté, chlastají v kanceláři už od rána, mají prsaté nahlouplé asistentky. Hlavní hrdina je sice udatný rek, který byl odejit od policie protože šlápl na kuří oko vlivným lidem (tady jasně cítím autobiografickou sebeidealizaci autora), ale jinak typický čecháček, co si dle hesla "morálka je subjektivní" obhajuje svoje drobné podvůdky, lži a jiná selhání. Nesedl mi ani jazyk, jakým je kniha psána. Žádné zásadní odhalení se nekoná, kniha povšechně konstatuje, že všichni jsou úplatní, zkorumpování, morální mrzáci, alkoholici, lenoši a sexisté. Kniha se veze na vlně současných nálad a jen dokrmuje obecné předsudky. Silně jsem poznával styl románů Vekslák od Frýborta, ale i ten byl uvěřitelnější. Vadí mi šablonovitost. Proto 2 hvězdy.

branislav1814
28.12.2020 2 z 5

Není to žádný výjímečný literární počin. Úvody kapitol mně neskutečně iritovali. Příběh, postavy, zápletka, závěr, styl takovej průměr. Četl jsem to přes svátky "po probuzení", neurazilo, dalo se to číst, ale ani neokouzlilo.

Update: Jak tak teď čtu předchozí komentáře, svým názorem jdu docela proti proudu. To se omlouvám, ale opravdu jsem čekal o hodně víc.

Blahorodi
23.12.2020 5 z 5

Za mne skvěle napsané, myslím si, že prostředí je vystiženo dobře, byť těch obálek se při každém jednání asi bude vyměňovat méně… alespoň doufám. Bavil mne už začátek některými braný jako rozvleklý, jak se v podstatě outsider snaží prokousat do oboru a jak při tom získává první ostruhy a ztrací naopak na svědomí. Některé hlášky nebo slovní výměny mě rozesmály, napětí také slušné. Snad jen jediná věc mě štve už několik detektivek, je to ohromné, pro mne rozčilující klišé – když někomu na poslední chvíli vezou řekněme pizzu a někdo jiný to zjistí a honem tomu někomu volá, aby mu popřál dobrou chuť, ale ten někdo zrovna dělá něco důležitého, ó, jaká náhoda, takže se na telefon jen podívá a nezvedne to. No a pak mu pizza samozřejmě nechutná.

Jiparis
08.10.2020 4 z 5

Zajímavý pohled do zákulisí toho, jak se u nás (a asi i jinde) vyšetřuje. Je to sice beletrie, ale stejně mě to nutí k zamyšlení, co je fikce a co pravda. První část mě nezaujala, ve druhé to mělo spád.

Aleh
22.07.2020 3 z 5

Tomáš Krása je hlavní postavou románu Advokát. je to bývalý policista, současný koncipient, budoucí advokát. Už tím je řečeno mnohé. Svět policejného vyšetřování a stejně tak advokátní praxe jsou mi dost vzdálené. A tak se díky románu ke čtenáři dostanou informace o korupci a podvodech, úplatcích a vydírání tam, kam se lidé obracejí, když hledají spravedlnost. Život bývalého policisty mezi advokáty není jednoduchý. Záhy však vplouvá do prostředí advokacie a ani si neuvědomuje, že se pouští do nebezpečné akce a doslova mu jde o život. A to všechno v době, kdy v osobním životě prožívá šťastné období.... I tak to v životě chodí.

nai.ivka
07.07.2020 5 z 5

Z našich kanceláří a služeben. Stačí si jen vyhnat z hlavy, že by to byla nějaká investigativní reportáž. Přijmout, že je to na motivy reality, drsnější a hnusnější než bychom to chtěli vědět, snad to není ještě horší. Trochu se to ve mně pralo, advokáty potřebujem, ale že bych je měla po přečtení knížky raději, to asi ne. Pátá hvězdička je za to, že hlavní hrdina přežil a těším se na další díl.

Marylaa
12.06.2020 2 z 5

Tak do dvou třetin knihy jsem se chystala, že tady napíšu hodně kritický komentář. Že hlavní hrdina je nesympatický, že kniha je nudná, že autor je určitě pro svět prospěšnější v politice než v literatuře (samozřejmě pokud je pravda co se píše v anotaci, že kniha není jeho autobiografii).
A pak se najednou něco změnilo. Začalo to být napínavé, hlavní hrdina taky začal být tak nějak sympatičtější. (I když o jeho život se čtenář bát nemusí, když je na obálce upoutávka na další díl.)
Škoda, že celá kniha nebyla jako těch posledních pár kapitol. A nakonec si asi i přečtu ten další se díl.

rodak
06.06.2020

Veliké překvapení.Mám už připraveného Senátora.Doporučuji všem,kteří jsou ještě naivní jak to chodí v běžném životě.Super kniha.

Illyria88
23.05.2020 5 z 5

Knížka měla jednu vadu. Rychle se četla. Opravdu strhující příběh, nad kterým jsem častou kroutila hlavou. Autora i knížku řadím mezi své oblíbené, ke kterým se často vracím. Jdu objednávat Senátora.

Pdede
23.05.2020 3 z 5

Čtivá kniha, oddychovka ????