Spící oběť

Spící oběť https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23885/bmid_spici-obet-2OB-23885.jpg 4 46 10

Tom Thorne série

1. díl >

Ve městě začala řádit bestie, která nechce, aby její oběti žily — ale ani aby zemřely. První tři ženy, které si vrah vybral, skončily mrtvé. Čtvrtou nepotkalo takové štěstí… Alison Willetsová vyšla ze setkání s brutálním psychopatem živá, ale neschopná pohybu či komunikace. Policie zprvu usuzuje, že se vrah dopustil první chyby, když nechal Alison naživu, ale pak inspektor Thorne objeví hrůznou pravdu: že pro pachatele byly nezdarem ony tři mrtvé ženy — a že ve svém zvrhlém jednání hodlá pokračovat. Thorne se pouští do nelehkého honu na muže, který je ve své zrůdnosti naprosto nevyzpytatelný a hraje si s ním jako kočka s myší. A Alison Willetsová, jediná osoba, která zná klíč k zabijákově identitě, Thorneovi v pátrání pomoci nemůže…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Domino
Originální název:

Sleepy Head , 2001


více info...

Knihomolka97
Knihomolka97
02.05.2022 2 z 5

Spící oběť má tak zajímavou anotaci! Jenže potenciál za mě nevyužitý. Je to škoda. Thorne mi jako vyšetřovatel moc neseděl, chvilkama jsem vůbec neměla pocit, že by se o Alison zajímal, ale daleko víc byl zaujatý jistou doktorkou. "Romantika" na úkor vyšetřování, to nee. Nebavilo mě to. Čekala jsem napětí, ne chození na večeře apod. Zajímavé ale byly části, které vyprávěla sama Alison.
Vraha jsem uhodla, což mě těší. Byl to fakt magor a mírného napětí jsem se ke konci přece jen dočkala.

moudivlacek
moudivlacek
01.08.2021 5 z 5

A mě zas kniha zaujala, je pravda, že začátek je trochu divný a pomalý, ale pak se vše rozjíždí. Zajímavou vsuvkou byly "myšlenky přeživší oběti" a vraha.
Detektiv Tom Thorne je pro mne klasickým představitelem staré školy, kdy prostě je vyšetřování to nejdůležitější bez ohledu na hodnosti a politikaření. A když se do něčeho zakousne a ještě k tomu má svou "policajtskou intuici", pak jde přes mrtvoly.
A jak to tak vypadá, mohl by si vychovat svého "mladého nástupce".
Je tu i zajímavost z hlediska vraždící techniky vraha, trochu na mne odborné, přesto asi to hlavní člověk pochopí.
A doufám, že nikdy nebudu na místě Alison, ať už svou či cizí vinou. Skvělý thriller. A já jej doporučuji.


Zlatinka.Emilly
Zlatinka.Emilly
24.12.2020 2 z 5

Kniha mě zklamala, někdy jsem nevěděla kdo je kdo, docela trapné, jak se policajt bál temných stínů a kdejakého zašustění. Měl by se učit od detektiva Huntera (viz. knihy Chrise Cartera) jak se má správný vyšetřovatel vražd chovat :) Kdyby se mě dnes, po dvou dnech od přečtení, někdo zeptal o čem kniha byla, tak si o příběhu nedokážu ani popovídat. Takže od Vás, pane Billinghame, už nic číst nebudu.

Kortez
Kortez
26.11.2018 2 z 5

Průměrná detektivka, některé pasáže nudili, zajímavá byla postava vraha a myšlenkové pochody jak vraha, tak přeživší oběti.

trudoš
trudoš
06.08.2018 3 z 5

Lepší průměr. Příběhu i postavám chybí osobitý charakter, který by je odlišoval od tisíce jiných thrillerů moderního ražení. Hrdina Tom Thorne je prostě jen další trudomyslný detektiv, přičemž jeho záliba v moderní muzice (která v románu ohromuje mládežníky) z něj výjimečnou postavu zkrátka nedělá. Jediným odklonem do standardu je tak zdejší vrah, jež se ani tak nesnaží oběti zabít, jako uvést do stavu naprosté nemohoucnosti. Ovšem důvody, které jej k tomu vedou, jsou stejně schematické, jako to v podobných případech bývá. Na papíře vypadají hezky, ale autenticita přitom vyspává kocovinu v příkopu u cesty. Především mě však unavoval model vyšetřování, kdy policisté nemají žádné stopy, a proto čekají na každou další novou vraždu, doufajíc, že pachatel tentokrát udělá nějakou chybu a oni jej díky tomu lapnou. Asi je to k realitě blíž, než pátrání po vzoru Sherlocka Holmese, ale přiznám se, že ve fikci je mi vysloveně proti srsti. Čekat umí každej hajnej, skutečný kumšt je škodnou chytit.

martina.tim
martina.tim
11.06.2018 3 z 5

Takový průměr, který nenadchne, ale i neurazí.

cantona
cantona
09.02.2018 3 z 5

Průměrná detektivka, která se mi celkem špatně četla. Autor nebyl schopný pořádně popsat postavy. Hlavní hrdina byl nemastný neslaný. Některé pasáže byly vyloženě nudné. Závěr byl docela fajn, ale lepší hodnocení si tato kniha fakt nezaslouží.

Kerberos
Kerberos
18.06.2017 4 z 5

Trochu psycho,ale asi lepší umřít než to snášet.

jarin58
jarin58
16.06.2017 2 z 5

Jestli i ostatní knihy jsou taková slabota tak nemá cenu se s nimi zdržovat.Pro mne zklamání.

Daniiis
Daniiis
13.08.2013 odpad!

tuto knížku jsem ani nezvládla dočíst do konce, protože už zhruba od třetiny jsem věděla, kdo je "vrah" a jak to dopadne .. ale na druhou stranu byl dobře popsaný pohled vraha

Autorovy další knížky

Mark Billingham
anglická, 1961
2002  76%Spící oběť
2003  83%Zbabělec
2003  78%Lenoch

Kniha Spící oběť je v

Právě čtených1x
Přečtených80x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených4x
Knihotéce95x
Chystám se číst21x
Chci si koupit2x