Ženevský podvod

Ženevský podvod https://www.databazeknih.cz/img/books/78_/78860/zenevsky-podvod-78860.jpg 4 60 9

Tom Kirk série

< 4. díl

Celostátní spiknutí nezná meze Z Andělského mostu v Římě visí mladý muž, proud pod ním mu utahuje smyčku kolem krku. V Las Vegas Tom Kirk pomáhá příteli při objasnění krádeže dávno ztraceného Caravaggiova obrazu, ale přítel zemře. A vydá se po stopě vraha do Říma, kde se objevila další dvě těla. Policistka Allegra Damicová usuzuje, že vraždy spolu souvisejí, že někdo aranžuje slavné Caravaggiovy obrazy. Společně přijdou na to, že narazili na spiknutí, na němž se podílí policie, politici, církev i mafie, které se dokáže zbavit každého, kdo mu stojí v cestě.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , BB art
Originální název:

The Geneva Deception , 2009


více info...

Přidat komentář

TeaPeter
25.08.2023 4 z 5

Zajímavý námět, který se v knihách moc často nevidí. Svět lovců artefaktů je zjevně velmi krutý - jak pro artefakty, tak i pro lovce. Je smutné, kolik škody se napáchá, když to dosáhne tak "průmyslových" měřítek. Konec knihy mi přišel trochu přitažený za kde co, ale rozuzlení je to doslova bombastické. A konec epilogu? Ten je velmi, velmi povedený. Je moc velká škoda, že autor na sérii nepokračuje, ačkoli se zdá, že to původně měl v plánu.

LucieVN
26.11.2020 5 z 5

Vynikající příběh, hlavní hrdina mi byl velmi sympatický. Stejně jako Zlacenou pečeť, tak i ty tuto knihu jsem přečetla na jeden zátah.


kuky921
22.04.2019 5 z 5

Na počátku více dějových linek, které se ve finále spojí. Jakmile dojde již k mírnému propojení, dostává děj spád.

ThomasRuhe
23.03.2019 3 z 5

Tak přebal knihy nelhal. Do děje se zamíchalo vše, policie, církev, politici i ta mafie. To vše vytvořilo velký spletenec událostí. Není to úplně marné, směsice pátrání s objasňováním historických dějin šlo dobře dohromady.
Na druhou stranu, hlavní postava Toma Kirka mi nepřišla tak zajímavá, aby se kolem ní vytvořila celá série.
Hodnotím 3/5.

raffi
07.11.2018 3 z 5

Dej sa síce odohrával na mnohých miestach, ale na konci mám neodbytný pocit, že väčšina príbehu prebiehala akosi mimo stránok knihy a keby nám autor nedoprial to záverečné vysvetlenie, bola by som úplne stratená... K tomu mi vadili neustále náhody a neuveriteľné situácie, ako by sa Twining až príliš inšpiroval Jamesom Bondom (a že scéna so záchranou z pohrebenej komory, vrátane presunu s vrtulníkom do Ženevy, je toho jasným príkladom). Tým už séria u mňa úplne stratila punc detektívky a je to čisto dobrodružná literatúra.
Ale na druhú stranu, je tu aspoň niekto (teda jeden z mála), kto ukáže na nelegálne obchody s pamiatkami. A nevyhli sa tomu ani prestížne múzeá a inštitúcie.

alcan
16.03.2018 3 z 5

Ačkoliv je příběh poněkud slabší, dává nám možnost nahlédnout do toho, jak funguje černý obchod s uměleckými díly. Já jsem si u knihy odpočinul, i když znovu bych ji nečetl.

soukroma
08.06.2017 3 z 5

Mohlo to být dobré, dokonce skvělé, pokud by se více prostoru věnovalo umění a historii, sochařům a malířům, uměleckým dílům, jejich nálezům, krádežím, znovuobjevování, nákupům, aukcím, podivným sběratelům... To všechno se v knize sice kmitlo, ale jen velice krátce a povrchně. Místo toho je kniha plná akčních scén a přeskakováním mezi Římem, Monakem, Washingtonem, Las Vegas, Madridem, Milánem...

čef
16.04.2013 5 z 5

Těžko uvěřitelný příběh neúnavných a nezničitelných hrdinů připomíná romány Dana Browna. Kniha stojí za přečtení těm, které zajímá Řím a kšeftování s jeho historickými památkami. V rámci žánru dobrodružné literatury jde o slušný průměr.

kelve
03.11.2011 5 z 5

Historické pozadí knihy
Příběh je inspirován událostí, k níž došlo v roce 1995 ve skladu bezcelního pásma v Ženevě. Polocie tam při zátahu objevila více než deset tisíc nelegálně vykopaných starožitností v hodnotě více než třicet pět milionů dolarů. Následující vyšetřování vedlo k mafii a vyvolalo otázky ohledně role některých velkých světových muzeí, sběratelů a aukčních síní ve výnosném mezinárodním obchodu s nezákonně získanými uměleckými předměty.

Kniha se velmi dobře četla, oceňuji kratší kapitoly:-) Pro mě je to zatím nejlepší kniha od tohoto autora.