Tom Jones

Tom Jones https://www.databazeknih.cz/img/books/95_/95512/bmid_tom-jones-7yQ-95512.jpg 4 102 20

Tom Jones je skvělý humoristický román, příběh s napínavými zápletkami a širokým spektrem skvěle charakterizovaných postav, odvíjející se na pozadí skutečných historických událostí první poloviny osmnáctého století. Literární historici označují Toma Jonese za první anglický moderní román a miliony čtenářů mu v průběhu staletí vtiskly svým neutuchajícím zájmem punc nesmrtelnosti. Slavná literární díla nemívají jednoduché osudy. I Fieldingův román Tom Jones, když se roku 1749 objevil, vzbudil u některých čtenářů dojmy zcela jiného druhu, než autor zamýšlel. „Jsem otřesen, že citujete z tak zlolajné knihy. Nerad se dozvídám, že jste ji četla; k tomu by se slušná dáma neměla vůbec doznat,“ vytýkal proslulý spisovatel a arbitr dobového pojetí mravnosti Samuel Johnson jedné milovnici literárních novinek. A nebyl sám, koho dílo vyburcovalo k pozoruhodným dedukcím. Když pak na jaře Londýn podvakrát zasáhlo zemětřesení, vyjádřil se londýnský biskup v pastoračním listu, že je to trest Boží za četbu oplzlých knih, a jeho domněnku mnozí podpořili upozorněním, že Paříž, kde byl překlad Toma Jonese zakázán, zůstala zemětřesení ušetřena.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The History of Tom Jones, a Foundling , 1749


více info...

Přidat komentář

puml
23.09.2022 5 z 5

Klasika v tom nejlepším slova smyslu. Samotný příběh je taková ta nalezenecká klasika, která nabírá tragikomický nádech, občas je to až parodické. Zvláště ty twisty jsou jak z nějaké frašky, ale má to své opodstatnění. Jako satira na dobové poměry je to místy dost odvážné a především ty situace z právnického prostředí a točící se kolem procesu s Tomem Jonesem mají dosti hořký a kritický podtón. I přes občasnou tragiku se celý román nese v odlehčeném duchu a především rozhovory a některé ty slovní kalambúry jsou brilantní. Celkově velmi dobrý román. Doporučuji.

PS - Skvělá je audioverze natočená v roce 1995.

lykotheia
25.12.2021 5 z 5

abych se přiznal děj mne poněkud otravoval, ale to co píše takříkajíc pod čarou, jeho úvahy, nápady to mi příde geniální.překlad je skvělý a lituji lidí kteří si nedokáží vychutnat vytříbený vkus tohoto autora . v mém případě se tato knížka umistnuje mezi nejčestnější místa.


janka2000
24.09.2021 3 z 5

Kniha, která je typickým příkladem romantismu, vypráví příběh Toma Jonese. Ten se nešťastně zamiluje, ale zároveň sám podléhá ženám, které ho kvůli jeho kráse svádějí .
Samozřejmě vše dobře dopadne.
Lehké odpočinkové čtení se špetkou humoru.

vlkodlaq
27.08.2021 odpad!

Co za prudérní, pánbíčkářskou, trapnou, předpojatou a ubohou srágoru jsem to zase chytl do ruky, tentokrát jsem s výběrem opravdu ujel. Kdysi jsem se nechal vyhecovat manželkou, ať si přečtu pýchu a předsudek (příběh z podobné doby, proto srovnávám), nelíbilo se mi to, bylo to především nudné a o ničem, ale po přečtení části Toma Jonese musím říct, zlatá pýcha a předsudek.
Jak jsem prolétl převážně kladné komentáře, na chvíli jsem se lekl, že jsem četl něco jiného, ale ne, je to skutečně ono a různorodost vkusu čtenářů mě nepřestává fascinovat.

Vidlička
03.05.2021 4 z 5

18. století v anglické literatuře mám fakt ráda, hlavně zásluhou páně Sterna a jeho blahorodého pana Tristrama Shandyho. I Tom Jones díky Fieldingovi oplývá těmito kvalitami, ale na mě moc romantiky a myšlení pinďourem a moc málo popisů kruhového opevnění, proto tentokrát jen za 4*, ale srandy je tam i tak kopec, a tak doporučuju ke čtení.

Andi
22.05.2020 4 z 5

Příběh je to jednoduchý - je prostě o klukovi co má rád holku. Ale abych autorovi nekřivdila, pěkně příběh rozvinul, zamotal a dalších postav je tam taky dost.
Nesouhlasím z komentářem "MilujuV.Huga", že vydání Omega je nečitelné, nevím jestli čtenář/ka četla snad i jiná vydání, jiné lepší verze? Četlo se mi to dobře. Ale stejně by mě zajímalo jak zněl úplně první český překlad.
Dvakrát nebo třikrát se mi při čtení zdálo, že autor změnil dění. Jednou vymyslel pro postavu takový sled, ale pak změnil pohnutky postavy a důvody jejich konání. Každopádně mu to můžu s klidem odpustit, protože cit a um autora je při čtení znát.

Arkagas
12.03.2020 4 z 5

SPOILER - komentář obsahuje informace, které prozrazují část děje

Tom Jones je klasický dobrodružný příběh ze staré Anglie.
Jedná se o anglickou klasiku, která pohladí na duši.
Hlavní dějovou linkou je příběh malého chlapce - Toma Jonese, kterého najde pan Výborný, což je vdovec, kterému zemřeli 3 děti ve své posteli a rozhodne se, že si dítě nechá a vychová jej.
Malý Tom Jones je vychováván současně se svým sokem Blífilem, který mu dělá nachvály, a díky jehož lžím je nakonec Tom vyhozen z domu a tak se vydává na cestu.
V příběhu panuje láska ke krásné Žofii, což je dcera sousedova statkáře, který jí chce provdat za už zmiňovaného Blífila.. a tak se příběh rozvíjí, Žofie miluje samozřejmě Toma, ale když už je jejich lásce dopřáno, zase změní názor.
Tahle kniha je tak krásná v tom, že přesto že v ní vystupuje jen pár hlavních postav má nádherný a krásně rozvětvený příběh.
Čteme zde o učiteli, faráři, sestře pana Výborného, o Panu Novoveském, který má statek v sousedství a samozřejmě je zde zmínka o válce, o králích, o nemocech a pouštění žilou.
Jedná se opravdu o moc dobrý dobrodružný román :)
A je to poklad světové literatury.
Tuhle knihu mám z KNIHY DOBROVSKÝ z výprodeje za 49,- Kč a to je cena za kterou je povinnost si jí koupit do klasické knihovničky :)
Hodnocení? za mě 10/10, ale kdo nemá rád klasiku, asi z toho úplně nadšený nebude :)

JeKa
19.11.2019 5 z 5

Příběh, který dějem může připomínat to nejlepší z žánru "romantika-dobrodrůžo", ale zpracováním se řadí k těm nejlepším společenským satirám. Rozhodně pobaví, potěší i místy dovzdělá (vyplatí se číst i poznámkový aparát).

takana
11.08.2019 3 z 5

Kniha byla docela dobrá, taková odpočinková četba.

Marekh
02.04.2018 4 z 5

Kniha je hodně obsáhlá. Román se snaží zachytit v co nejširším záběru lidskou přirozenost. Hlavní postavou je TOM JONES - jedná sice nerozvážně a živelně, ale přitom je citově i charakterově opravdovým člověkem bez přetvářky. Tyto vlastnosti jsou v kontrastu k pokrytectví, snobismu a prostopášnosti londýnské aristokratické společnosti.

Citáty, které mne oslovily:

Pravda, filozofie nám dopomáhá k moudrosti, ale křesťanství nám dopomáhá k tomu, abychom byli lepšími lidmi. Filozofie lidského ducha pozvedá a zoceluje, křesťanství jej zjemňuje a obohacuje citem. S filozofií si vysloužíme obdiv lidí, s křesťanstvím lásku boží. Tím prvým si zajistíme blaženství dočasné, ale tím druhým věčné.

Víš, láska je cit těkavý, nemůže spokojeně plát bez uspokojivé odezvy od milovaného člověka, a milovat, aniž ti tvůj drahý lásku oplácí, to je jako mít oči a nevidět.

Pes Filipes
21.09.2017 5 z 5

Parádní příběh (můžeme říct jednoho člověka), který se v různých místech dělí a do toho do něj vstupují nové postavy a ty vypráví svůj životní příběh. Místy lehce naivní a správně "správňácký" ale četl jsem to velmi rád. Slovy těžké na popsání, ale zajímavé pro mě bylo krátkost kapitol. Kapitola má třeba jen 2 stránky. A často končí slovy, a pak se stalo něco... a vy musíte číst dál.

Kerberos
01.07.2017 4 z 5

Četla jsem několikrát,vždy mě pobavil.

Palorizek85
21.03.2017 4 z 5

Zajímavá kniha už jen z toho důvodu, že zachycuje život v Anglii v 18. století. Autor dobře vykreslil rozdíl mezi chudými a bohatými a tu velkou propast, která se dá jen těžko překlenout. Potlesk zaslouží i překlad do češtiny, který používá hodně květnatý jazyk a tak, byť to není jednoduché čtení, zajisté je čtivé. Dal bych i pět hvězdiček, ale konec byl moc rychle useknutý a ve stylu "dobro vítězí a zlo je poraženo" a žel skutečnost by byla jistě jiná.

Kozel
20.08.2016 5 z 5

Úchvatná kniha. Úchvatná z mnoha důvodů. Ač mě v prvním okamžiku počet stran trochu děsil, nakonec jejich čísla narůstala velice rychle a knihu jsem nerad odkládal. Fieldingova lidská komedie má mnoho vrstev - lidských i obsahových - a nevím, čím mě pobavila víc: vypravěč v osobním vztahu ke čtenáři, úvodní eseje k jednotlivým knihám, páně Westernova povaha a jeho zoufalství při výstupech se sestrou, Partridgova návštěva divadla nebo zájezdní hostince, kdy v každém z nich došlo k šarvátce, Allworthyho filozofický nadhled, kontrast Thwackuma se Squarem nebo vyprávění Pána z kopců či ty dobové narážky na společnost i aktuální dění. Tisíc láter a kulí! Je toho mnoho, proč číst tuhle knihu poprvé a v budoucnu si to několikrát zopakovat. Není divu, že se Dickens mistrem Fieldingem v mnohém inspiroval

V neposlední řadě musím sklonit poklonu překladu Evy Kondrysové, neboť na tak kouzelné výrazy (rajda zlíhaná, cumploch nebo hudrmanice) a věty ("Jsi cucák a víš pendrek) člověk už mnoho nenarazí.

Disease
15.01.2016 4 z 5

Jedna z klasik, které nejsou klasikou jen proto, že jsou staré :-) Vtipné vyprávění, kdy tak trochu autora podezírám, že onen příběh "padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina" je alespoň trochu parodií na dobové romány.

andrisek.k
23.03.2015 5 z 5

Pomalejší start, většina lidí se nedostane za stranu 150 :). Jinak je kniha velice čtivá, pokud přeskočíte vždy první část v každé kniže. Spousta dobrodružství a skvělý závěr.

Padla Hvezda
31.01.2015 4 z 5

Skvělá kniha, snad lepší než Oliver Twist.

maryzka
18.08.2014 3 z 5

Smíchejte Boccaciho ,, Dekameron", filozofii řeckých autorů, trochu Charlese Dickense( pro popis vězenské cely) a autorova možná zkušenost s anglickým soudnictvím 18. století a trocha červené knihovny a máte Toma Jonese od Henryho Fildinga. No ale u babičky, která neměla knihy a měla by tam pouze tento román tak by mě v pohodě vystačil na celé prázdniny.

Belatris
21.07.2013 5 z 5

Učiněná lahůdka! Skoro se mi nechce věřit, že je ta kniha vznikla v polovině 18. století. Bavila jsem se, někdy jsem se dokonce smála nahlas! Ideální četba na léto nebo na dobu, kdy má člověk více času užít si tuhle mnohasetstránkovou lahůdku naplno.

Robert Cambert
10.09.2011 5 z 5

Tuhle knihu si čte bůh na dobrou noc. Fieldingův holič Partridge nebo popis hospodské rvačky, všetečný vypravěč - snad student tisíce oborů a znalec kdejaké lumpárny - ti všichni zvedají oponu barokního Londýna a dráždí nás k výbuchům smíchu jako šňupací tabák.