Ďábel v Marshalsea

Ďábel v Marshalsea https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487782/bmid_dabel-v-marshalsea-LA7-487782.jpg 4 19 7

Tom Hawkins série

1. díl

Historicky věrná detektivka z Anglie 18. století, odehrávající se v londýnské věznici pro dlužníky, o níž psal Charles Dickens a sám tam se zavřeným otcem pobýval, ale která měla před reformou pověst místa, kam se člověk snadno dostane, ale ven už třeba nikdy. Píše se rok 1727 a Thomas Hawkins, mladý karbaník, floutek a pijan se chystá splatit dluh, aby nemusel do vězení Marshalsea. Podaří se mu sice vyhrát peníze, ale je přepaden a okraden – a tak do obávané trestnice nakonec musí. Teprve tady poprvé v životě zalituje, že se nedal na dráhu duchovního, jak si přál jeho otec. V Marshalsea platí jiná pravidla než ta mimo vysoké zdi, a absolutním pánem je tu správce. Kdo má nějaké peníze od příbuzných, může si koupit suchou postel a dobré jídlo. Kdo je nemá, dostane se do odděleného křídla pro chudáky, prolezlého krysami a úplavicí a postiženého vysokou úmrtností. Jako kdyby toho nebylo dost, je zavražděn kapitán Roberts, jeden z prominentních vězňů, a Thomas, aby se dostal ven, musí chytit jeho vraha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Historické romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Devil in the Marshalsea , 2014


více info...

Přidat komentář

Izu
07.02.2024 4 z 5

Čtivá historická detektivka se sympatickými postavami.Přečtu si určitě pokračování.

Jaruš7
12.08.2023 4 z 5

V dnešní době těžko uvěřit.
Ale když věrná detektivka vás takto vyděsí, pak klobouk dolů za tu autentitu kriminálu a doby.
Autorku obdivuji, jaké to je takto psát o děsuplných hrůzách z opravdových archiválií.
Soukromý kriminál, kde musíte za vše platit, to pak dlužník nikdy nevyjde ven.
Zemřít tam je odchod do pokojného nebytí, ale těla vydají jen za úhradu dluhu a nákladů. A tak se vrství než zmizí v jiných útrobách.
No šílenost, zlatá dnešní doba, kriminál je proti tomu nebe.
Čtivé, další si nenechám ujít.


21olaf
25.06.2023 3 z 5

Přečteno, ale něco chybělo.

jarin58
07.04.2023 3 z 5

Očekával jsem něco jiného,proto slabší hodnocení.

221B
07.11.2022 5 z 5

To bylo napínavé!
Doslov s uvedenými reáliemi a historickými prameny jako bonus.

Kizuizi
16.08.2022 4 z 5

Opět jedna z knih, která vůbec není vidět a je to velká, opravdu velká škoda. Naprosto skvěle napsaná a hlavně má základ nejen v reálné věznici 17. století, ale také část postav skutečně existovala.
Svižné, čtivé, napínavé a ano, místy i krapet trochu nechutné čtení. Ale pokud máte rádi historický Londýn a chcete ho poznat i z té temnější stránky, určitě by Vás kniha neměla minout.

hana1039
24.04.2022 4 z 5

Miluji knihy ze 17.století, ať s detektivním námětem nebo romány, tady se děj odehrává ve vězení a podle autorky se jména objevující v ní byla skutečná... Vězení pro dlužníky rozdělené do dvou prostranství, v jednom byli ti, kteří si mohli dovolit platit,, nájem,, a ve druhém naopak, tam bohužel lidi strádali i s malými dětmi... Sledujeme Toma, jak se pokouší najít vraha, za což mu byla prislibena svoboda,čím vším si musel projít, než se mu ji dostalo... Kdo má rád tyhle historické,, detektivky,, určitě si ji přečtěte...

Autorovy knížky

Antonia Hodgson
britská, 1971
2022  76%Ďábel v Marshalsea

Kniha Ďábel v Marshalsea je v

Právě čtených1x
Přečtených23x
Doporučených1x
Knihotéce53x
Chystám se číst44x
Chci si koupit9x
dalších seznamech2x