Tolkienův atlas

Tolkienův atlas https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475689/bmid_tolkienuv-atlas-kgD-475689.jpg 4 52 10

Tolkien? Máme k němu mapu! Fiktivní svět J.R.R. Tolkiena je tak velký, jako lidská představivost, takže atlas poslouží jako užitečný průvodce. Berte tuto knihu jako navigaci ke Středozemi a Zemím neumírajících. Celobarevné mapy, obrázky a názorné popisy vytvářejí okouzlující odkaz ke všem fantastickým místům a bytostem, které vzešly z Tolkienova pera. Luxusní, tepelně leštěný obal z této knihy činí nádherný dodatek k vaší Tolkienovské sbírce. Tato kniha není oficiální a není autorizována společností Tolkien Estate ani HarperCollins Publishers.... celý text

Literatura světová Fantasy Encyklopedie
Vydáno: , Fobos
Originální název:

An Atlas of Tolkien , 2015


více info...

Přidat komentář

Sekersson
10.02.2024 3 z 5

V podstatě souhlasím s komentářem od Galadwen. Kniha je sice krásně graficky zpracována, ale od atlasu bych čekal něco zcela jiného.
Dle některých zdejších komentářů jsem nabyl dojmu, že v knize převládají hlavně krásné mapy. Nicméně na 255ti stranách jsem jich našel asi patnáct a to ještě titěrných a nepodrobných.

SladkaK
12.09.2023 4 z 5

Že se nesmí soudit kniha podle obalu? To u mě neplatí. Knihu jsem pořídila hlavně kvůli obálky a nádherným ilustracím. Jako bonus je i obsahová stránka, která mě stručně provází událostmi Tolkienových knih.


Vendy1993
31.12.2022 5 z 5

Skvělá, i když neautorizovaná, kniha o dějinách Ardy čili Středozemě...velmi kladně hodnotím krásné ilustrace, které knize přidávají na hodnotě i dobře zapadají do vysvětlení celého děje....opravdu doporučuji pro všechny fanoušky Tolkiena. Nemusíte být úplně znalí všech knih, stačí pokud máte přečteného Pána prstenů a tato kniha vám kompletně výplní mezery.

Galadwen
12.12.2022 2 z 5

Půjdu proti proudu, ale za mne je toto zbytečná kniha. Textová část značně nahodile a zjednodušeně (stylisticky místy jako pro malé děti) opakuje informace z Tolkienových knih. Nic víc. Překládal opět, stejně jako předchozí Daye z této série, kdosi neznalý české terminologie a kontextu, případně google translate (předpokládám, že překladatel má na svědomí většinu podivností a chyb). V knize, co má v názvu slovo atlas, bych také předpokládala víc map, a hlavně dokonalejších. Beru tento počin pouze jako obrazovou publikaci s díly různých méně známých výtvarníků ilustrujících Tolkiena (i obrázky jsou ovšem kolísavé úrovně).
Kniha je pěkně vypravená, ale k čemu to, když je obsah slabý?

Ronnie68
15.09.2022 4 z 5

Krásné zpracování dějin fiktivního světa pana Tolkiena ... Opět krásné ilustrace a plastická obálka knihy (ostatně jako i předešlé díly)

Turlogh
31.03.2022 4 z 5

Pěkně zpracované dějiny a popis Tolkienovy Ardy od známého Davida Daye. Nicméně podobná dílka a dokonce některá od stejného autora již v minulosti vyšla. Howgh.

AnoMANder
08.02.2022 5 z 5

Parádní kniha s přehledem dějin Ardy od jejího stvoření až po Války o prsten. Spousta krásných map a kreseb, přehledné členění na jednotlivé dějinné etapy. Ze série knih o světe J.R.R. Tolkiena se mi tato líbila nejvíce.
Spousta zajímavých, vysvětlujících informací pro milovníky Tolkiena, propojení Středozemě s historickými zeměmi, které byly pro Toliena vzorem.

PrincaListicka
10.01.2022 4 z 5

Podle názvu této knihy s překrásnou polorvrdou zelenou obálkou byste si mohli myslet, že se jedná o soubor map. To ale není tak docela pravda, i když mapy tvoří podstatnou část jejího obsahu. Již v úvodu knihy se dozvídáme, že není nutné být znalcem Tolkienova světa, abyste si tuto knihu mohli užít. Je napsána tak, že se v ní dobře zorientuje i člověk, který viděl pouze filmy a žádné bližší informace nezná. :)

Jednou z prvních součástí knihy, se kterou se setkáváme, je propracovaná časová osa Středozemě a Zemí neumírajících. Zde se dozvídáme, že to, co se odehrává ve všemi tolik milovaných knihách je vlastně jen špičkou ledovce propracovaných dějin světa. Další strany a kapitoly nás pak provedou jednotlivými částmi této časové osy.

To a mnohem, mnohem víc se dozvíte, pokud se nenecháte odradit zdánlivou náročností orientace v dějinách. Na první pohled se může zdát, že není možné si zapamatovat všechny názvy a jména, která se v knize objevují, a občas se mi skutečně stalo, že jsem se do nich trochu zamotala, nicméně vždy se mi podařilo pohodlně zpětně nalistovat příslušné stránky a chybějící informace si doplnit.

Kniha je členěna do kapitol a podkapitol. Autor nám vždy načrtne, co nás na následujících stránkách čeká, a následně nám do podrobna přednese detaily.
Takřka na každé dvoustraně na nás čekají překrásné ilustrace, mapy, časové osy a doplňující materiály, které jen umocní dojem ze čtení a potěší čtenářovo oko.

Nicméně pokud jste milovníky knih plných akce a napětí, pak tato publikace zřejmě není pro vás. Čtenář k ní musí přistupovat skutečně jako k atlasu, který mu má pomoci se zorientovat, a který je nabitý především fakty. Není to oddechové čtení a skutečně vyžaduje, abyste se na všechna fakta plně soustředili, jinak vám nebudou dávat smysl a to bude mít za následek pokažený čtenářský zážitek.

annes
20.10.2021 4 z 5

Seřazené informace o bytostech/místech hezky popořadě, tak jak je to v příbězích. Rozhodně poutavější než Tolkienův bestiář, který je sice komplexní, ale není tak čtivý.

Miro.slav
04.08.2021 4 z 5

Prečítaná anglická verzia. Síce nejde o atlas v zmysle podrobných máp Valinoru a Stredozeme, no to nakoniec nevadí. Autor sa venuje hlavným udalostiam v Tolkienovom univerze od hudby Ainur až po koniec vojny o Prsteň. Text nie je vyčerpávajúci a je doplnený veľkou kopou ilustrácií. Za mňa nakoniec šlo o zaujímavé čítanie, no ten kto čaká súbor podrobných máp bitiek, presunov rás a armád, lokalizáciu všetkých známych miest v Tolkienovom svete, ten bude možno sklamaný, ako som bol pôvodne aj ja. Nakoniec však knihu hodnotím pozitívne.