Tolkienovy temné síly

Tolkienovy temné síly https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475688/bmid_tolkienovy-temne-sily-HCF-475688.jpg 4 44 9

Výčet zloduchů Středozemě Rozsáhlý fiktivní svět J.R.R. Tolkiena obsahuje mnoho temných hrozeb, které stojí proti silám dobra. Tento souhrn zloduchů obsahuje časové osy bitev, genealogické tabulky ras bytostí, působivé ilustrace a fundovaný komentář zlých sil, které Středozem obývají. Unikání, tepelně leštěný obal a příhodná velikost z knihy dělají dobré téma pro konverzaci i skvělou četbu. Tato kniha není oficiální a není autorizována společností Tolkien Estate ani HarperCollins Publishers.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Encyklopedie

Vydáno: , Fobos
Originální název:

The Dark Powers of Tolkien , 2018


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
13.09.2022 4 z 5

Krásná kniha, která zaznamenává spíše záporáky zasazené do děje Pána Prstenů či Hobita a dalších fantastických děl Tolkiena ... Autor se snaží porovnat vznik těchto postav buď s historií lidstva či legendami ... plus krásné ilustrace ..

uzivatel9146
09.08.2022 2 z 5

Na knihu se pěkně kouká, obrázky a ilustrace jsou moc pěkné info které kniha poskytuje už ale nic moc. Neustále se zde přiřazuje pouze to odkud se tolkien inspiroval místo více deep divu do temných sil jako takových. Jsou to trošičku vyhozené peníze čekal jsem více.


Palorizek85
10.06.2022 5 z 5

Velmi pěkně ilustrovaná kniha - už jen kvůli těm ilustracím se vyplatí ji koupit. Co se obsahu týká, není to vůbec špatné. Je to srovnání Tolkienovi mytologie s různými kulturami napříč dějinami. Osobně jsem i ocenil několik časových os, které upřesňují na důležité události z různých věků PP.

Lucík118
26.04.2022 2 z 5

Uznávám, že se mi hlavně líbila obálka knihy a její ilustrace, ale přišlo mi, že se o postavách moc nového nedozvíme a autor se v některých částech opakoval. I tak se jedná o krásnou knihu, která nás uvede do světa zloduchů ze Středozemě.

Turlogh
09.04.2022 4 z 5

Zajímavý přehled těch záporných sil Středozemě, všichni fanoušci Tolkienovské fantasy si určitě přijdou na své a dozví se nějaké detaily, které dosud nevěděli, tak jako já. Howgh.

Chleba
10.02.2022 3 z 5

Kniha nejde nijak do hloubky. Což není vyloženě špatně, ale více bych ocenil, kdyby se autor zaměřoval většinou na samotný lore postav a celého světa, který Tolkien stvořil. Problémem téhle knihy je, že se neustále točí na srovnávání zlých sil s těmi z jiných světů a pouze se snaží dokazovat, jak se Tolkien inspiroval například v bibli, severské mytologii, řecké mytologii nebo v našem reálném světě atd. Je to zajímavé si přečíst na pár řádcích, ale nezakládal bych na tom celou knihu. Výsledkem je to, že se o samotném zlu defacto nic nedozvíme a to je obrovská škoda.
Kniha si rozhodně zaslouží plusové body za její samotný zpracování. Ať už se jedná o vnitřek nebo zevnějšek. Opravdu nádherný koženkový obal. Předpokládám, že se nejspíše o kůži nejedná, ač občas jsem na pochybách, jelikož hezky voní. A uvnitř je kniha plná opravdu nádherných ilustrací.

AnoMANder
08.02.2022 4 z 5

Soupis záporáků z děl Tolkiena, dozvíme se především jejich jmena, místa působení, ale nic moc jiného. Chybí mi popis jejich života, něco konkrétnějšího např. k balrogům atd.
Ale kniha je stejně jako ostatní z této edice přehledná, rozčleněná do jednotlivých časových epoch, s nádhernými ilustracemi, které potěší oko i srdce.

annes
04.11.2021 3 z 5

Čtvrtá v sérii od Daye. Takový protipól k Hrdinům, ale už se nedozvídáme moc nového, když to budete číst jako já celkem po sobě něco si zapamatujete a bude vám chvílemi připadat že se autor opakuje. Nicméně i tak si myslím, že mladší fanoušci tyto knihy ocení spíše než starší bestiář skrze posloupnost a uspořádání těchto knížek.

Miro.slav
04.09.2021 4 z 5

Prečítané v angličtine. Ako zbežný prehľad temných mocností a síl Tolkienovho sveta to ujde. Kto však čaká hlbšie analýzy, rozbor a popis temnoty, tak ten bude trochu sklamaný. Očakával som knihu ladenú formou profilov všetkých známych a neznámych démonov, drakov, balrogov, vlkodlakov, orkov a trollov. Nič také nehľadajte. Day sa radšej púšťa do povrchných analógií temných síl s inými mytológiami, čo ja nehodnotím ako šťastné riešenie.