To nejlepší ze Silverberga

To nejlepší ze Silverberga https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/486416/bmid_to-nejlepsi-ze-silverberga-Nll-486416.jpg 4 13 3

Robert Silverberg je žijící legenda science fiction. Tato výjimečná kolekce jeho povídek přináší to nejlepší ze šesti desetiletí jeho bohaté kariéry. Povídky milované, zatracované i oceňované. Dobrodružné i inspirující. A v každém případě dokládající, že titul velmistra si Silverberg zasloužil jako málokdo.

Žánr:
Literatura světová , Povídky , Sci-fi

Vydáno: ekniha , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Best of Robert Silverberg , 2004


více info...

Přidat komentář

ludek.n
13.03.2023 3 z 5

Velký reprezentativní výběr Roberta Silverberga mapuje šest desetiletí jeho plodného spisovatelského úsilí na poli povídkové science-fiction. Nemálo ze zde uvedených kousků se honosí některou z prestižních cen, nebo alespoň nominací na tuto spisovatelskou metu, takže je skutečně z čeho vybírat, a to i přesto, že vydávat knihu s titulem The Best Of... je často hodně spekulativní a zavádějící. Mé souznění se Silverbergovými nejlepšími pracemi je někde na 68 procentech, od maximálního nadšení (Jehla v kupce času) až po útrpný úšklebek (Kozorožčí hry, Schwartz mezi galaxiemi, Dobrá zprávy z Vatikánu). Dá se dokonce říct, že čím je Silverberg starší a spisovatelsky vyzrálejší, tím méně si rozumíme (samozřejmě výjimky potvrzují pravidlo). Jestliže u jeho raných povídek nemám nejmenší problém s uchopením pointy, u próz z poslední dekády už mi happy endy přijdou poněkud ploché a nevýrazné, vlastní originální nápad často ustoupí do pozadí před vyzněním a uměleckým zpracováním. Budu-li se držet matematiky, vychází mi celkové hodnocení Toho nejlepšího ze Silverberga na tři hvězdy, pocitově tam ale cítím i tu čtvrtou rudou létavici.

Ronnie68
14.11.2022 3 z 5

Kniha povídek rozdělená podle časových období autora ... Je pravda, že více se mi líbily povídky z 50. a 60.let ...


jaroiva
10.07.2022 3 z 5

Na to, že se má jednat o "to nejlepší", kvalita povídek (aspoň podle mé stupnice líbí/nelíbí) značně kolísá.
Jsou tu některé moc pěkné kousky, které jsem si opravdu s chutí přečetla, ale taky některé dost nudné. Suma sumárum mi to vychází podle hodnocení jednotlivých povídek průměrně na nějakých 3,38 hvězdičky, takže zaokrouhluju matematicky - dolů.

Knížku jsem původně koupila v papírové podobě, ale strašně špatně se mi četla, protože úvod k povídkám je psaný pěkně čitelným bezpatkovým písmem, zatímco samotné povídky hůř čitelným patkovým. Obráceně by to pro mě bylo lepší. Taky záložka by se tak tlusté knize hodila.
Dopadlo to tak, že jsem nakonec raději koupila elektronickou. A papírovou ráda pošlu dál.