To nejlepší ze science fiction

To nejlepší ze science fiction https://www.databazeknih.cz/img/books/65_/65240/to-nejlepsi-ze-science-fiction-65240.jpg 4 19 3

Povídky vybrané v této knize s podtitulem První reprezentativní ročenka editorem Gardnerem Dozois pokrývají podstatnou část podžánrů SF, jejich kvalita je různá, přesto je to výborný průvodce tímto čtenářsky oblíbeným žánrem, v němž najdete nejlepší příběhy jak starých veteránů tak i nových objevů SF literatury. Kladem knihy jsou stručné medailonky jednotlivých autorů. Obsah : Pan Borec/James Patrick Kelly/JE – Příběh Shobiů/ Uršula K. Le Guin/DV – Psí smích/Ondřej Neff – Udatný čin/Charles Sheffield/JE – My se na věc díváme jinak/Bruce Sterling/JE – A andělé zpívají/Kate Wilhelm/JE – Kouzlo minulosti/Ian R.MacLeod/JE – Medvědi objevují oheň/Terry Bisson/JE – Všežravec/ Lucius Shepard a Robert Frazier/JE – Soukromé mlčení/Molly Gloss/AK – Útočníci/John Kessel/AK – Káhirský měšec/Michael Moorcock/AK – Pomotané povídání pana skunka o mývalovi, kterému praskly hlasivky/Daffyd aB Hugh/AK – Babylonská věž/Ted Chiang/AK – Umění smrti/Alexander Jablokov/AK – Karlík, který mizel/Zdeněk Rosenbaum – Poprve od dob perského imperia/John Brunner/JE – Útlum/Nancy Kress/DV – Učím se být sebou/Greg Egan/JE – Cibola/Connie Willis/VL – Cestovatel po hvězdách/Jonatham Lethem/VL – Muž s deštěm přichází/Ian McDonald/VL – Žhavá nebesa/Robert Silverberg/VL – Bílé město/Lewis Shiner/VL – Láska a sex u bezobratlých/Pat Murphy/VL – Podfuk s Hemingweyem/Joe Haldeman/VL... celý text

Literatura světová Povídky Sci-fi
Vydáno: , Studio dobré nálady - nakladatelství Kredit
Originální název:

The Year's Best Science Fiction , 1990


více info...

Přidat komentář

Lele61
05.07.2023 4 z 5

Skutečně reprezentativní výbor celkem 26 sci-fi povídek různých autorů, který sestavil editor Gardner Dozois. Převažující většina povídek je na velmi slušné úrovni, jen minimum z nich je podprůměrných. Antologie obsahuje jak už zavedené všeobecně známé autory (Ursula Le Guinová, Michael Moorcock, Robert Silveberg), tak i méně známá jména. K jednotlivým autorům je vždy připojen jejich krátký medailonek. Zajímavý a zároveň potěšující je fakt, že se do výboru dostaly i povídky 2 českých autorů, konkrétně Ondřeje Neffa a Zdeňka Rosenbauma.

JanulaM
15.03.2020 5 z 5

Editor Gardner Dozois v tomto rozsáhlém souboru odvedl vynikající práci, většina z 26 - ti povídek ani po téměř třiceti letech neztratila nic ze svého kouzla, témata jsou nadčasová a i díky slušným překladům se vybrané povídky mohou úspěšně vyrovnat i současné tvorbě. Soubor obsahuje i dvě povídky od našich autorů, ale zrovna povídka Ondřeje Neffa Psí smích bohužel nepatří mezi jeho nejlepší, alespoň podle mého názoru, a je z celé ročenky jedna z nejslabších. Druhým českým autorem je pak Zdeněk Rosenbaum s krátkým, ale zajímavým kouskem Karlík, který mizel.


nightlybird
17.02.2011 4 z 5

Netvrdím s editorem, že je to nejlepší z SF, každopádně jsem rád, že se do výběru dostali i dva čeští autoři (i když si nejsem jist, že byli i v originále), na druhou stranu je v tomto žánru tolik dobrých autorů s tolika dobrými povídkami, že je opravdu otázka, co je nejlepší. A navíc co čtenář SF, to jiný vkus. Myslím si ale, že z těch 26 povídek už je možné si nějakou vybrat.
Jediné, co bych tomuto vydání vyčetl, je mizerný – takřka novinový – papír. A i když nejsem bůhvíjaký fanda SF, zjistil jsem, že některé z povídek už znám z jiných knih (proto jsem do anotace vložil obsah).