To nejlepší z Austrálie

To nejlepší z Austrálie https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42136/to-nejlepsi-z-australie-42136.jpg 4 4 2

Autorka Stanislava Nopová představuje pátý kontinent nejen z hlediska všeobecně známých faktů, ale především z pohledu osobních zážitků, dojmů a postřehů. Vypraví se společně se čtenáři do hor, kde překvapivě není nouze o sníh, ke slaným jezerům i do rybářského ráje, na korálový atol či luxusní Fraserův ostrov, na mořské pláže i do centrální Austrálie k magickému Uluru, do světa flóry i fauny. Kniha vás mimo jiné zavede také do minulosti za původními obyvateli Austrálie, do doby Cookových objevitelských plaveb, australské zlaté horečky či světových válek uplynulého století. Detailně se seznámíte s australskou společností, se zvyklostmi Aussies, jak se bílým obyvatelům kontinentu říká, a jejich životním stylem, vzájemným postavením muže a ženy, ale dostanete se i do jejich soukromí - do typické australské kuchyně, dětského pokoje i do ložnice. Vydáte se za kulturou, sportem, do úřadů, dozvíte se, jaký je zde systém vzdělávání, jak žijí v tomto prostředí národnostní menšiny, kterých je zde údajně kolem dvou stovek. Záležitosti, které představují tamější běžnou životní normu, připadají Středoevropanovi při nejmenším zvláštní, ale na druhé straně natolik přitažlivé, že s dychtivostí obrací každou novou stránku této knihy. ... celý text

Přidat komentář

Zlatinka.Emilly
05.10.2019 5 z 5

Přečteno v rámci Výzva 2019 a udělala jsem dobře. Dva cestopisy jsem před tímto odložila pro nezajímavé sepsání, ale Stanislava Nopová napsala cestopis o Austrálii opravdu poutavě. Možná bych přivítala víc informací, co se týká běžného života Australanů, ale i tak podala čtenáři zajímavé poznatky. Kniha dokáže navnadit, že byste sbalili kufr a odjeli na letiště.

Jaruška
13.11.2011 4 z 5

Výstižně nazvaný cestopis a průvodce v jednom. Mnoho zajímavého v knize, o Austrálii se dozvíte opravdu hodně. Současně návod a inspirace k cestě.