To jsem já, Edáček

To jsem já, Edáček https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/251044/bmid_to-jsem-ja-edacek-h4P-251044.jpg 4 31 5

Kultovní Limonovův román ze sedmdesátých let je autobiografickým obrazem autorova amerického pobytu. V tomto příběhu Amerika velká očekávání mladého sovětského literárního bohéma nenaplňuje: dává mu sice svobodu, ale kromě ní už jen sociální dávky. Právě americká zkušenost (do USA přišel v roce 1974) nasadila ostruhy jeho živelnému levičáctví, jehož se nevzdal dodnes. "Edáček" je dnes, stejně jako kdysi, v Rusku běžně vnímán jako literární opovážlivost hraničící s pornografií. Především je to ale drásavý milostný román, příběh chorobně sebevědomého egocentrika, jehož Amerika trestá za neúspěch a bere mu to nejdražší, co v životě má - ženu Jelenu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Eto ja, Edička , 1979


více info...

Přidat komentář

LordByron
04.02.2024 5 z 5

Eddie bol skutočný disident, večný rebel a frajer. Takisto večný kontrarián. Nacbolov si u nás ľudia obcas zamieňajú s senilnými a zbabelymi putinofilnými akožekomunistami ala KSS, ale Eddie taký určite nebol, bol skutočný vzburenec.
Knižka má pár neskutočných a trefných pasážach o sklamaní ruského emigranta z Ameriky a o tom koľko sa na Zapade o Rusku klame. Validné kritiky západnej ľavice.Hlboko pravdivé pasáže o tom ako je FBI v podstate rovnaká ako KGB. Eddieho konieckoncov vyštvali aj z Ameriky. V tej dobe musela byt kontroverzná aj homosexualita, ktorú opisuje - mňa toto nechytá, ale chápem tomu, že zas robil všetko čo bolo zakázané. Viaceré uryvky sa mi vryli do pamäti. Akurat, že celá kniha v podstate nemá žiaden iný cieľ, než popísať pár dojmov. Je to skvelá kniha, ale Eddie bol ešte väčší človek.
Slovenskí nacboli ale taktiež zabúdajú, že Rus nie je Slovák a ruské záujmy nie sú to isté ako slovenské.

987
11.12.2017 5 z 5

Tahle kniha mě dostala. Představuje silnou kritiku společnosti a zklamání z emigrace, se kterým se Edáček vyrovnává porůznu.


panjan
07.03.2017 3 z 5

Edáček je zvláštní kniha. Mezi její silné stránky patří jazyková vybroušenost, styl, ostré metafory, vtip. Mezi její slabé stránky patří to, že je celkem o hovně.

Stamby
29.08.2016 3 z 5

No tak dočetl jsem to, magořina to jest vskutku veliká. To, že si oba tábory doby minulé v lecčems mohli podat ruku není tak úplně surprise. To, že hlavní hrdina po odchodu ze Svazu rozkládá kapitalismus zevnitř by byl docela čtivej bizár, jen když Edáček je konec konců jen snílek.
"Život sám o sobě je nesmyslný proces. Proto jsem v něm pro sebe vždy hledal vznešené poslání."
Autor na příběh nakupil spousty balastu v podobě probírání milostných eskapád s Jelenou, dílo tak mohlo, (a mělo!) být výrazně kratší.

Za jebání kapitalismu do ucha dávám alespoň o hvězdu navíc!

Montezuma
27.02.2016 2 z 5

Ti Rusáci jsou fakt magoři. Zvlášť když se jakýmsi nedopatřením ocitnou v New Yorku. Připomíná to trochu Bukowského, teda kdyby se onen rozhodl v podstatě jen tak stát se buznou a sáhodlouze popisovat své mimoňské zážitky ze souloží s místními kovboji atd. Též detailní popisy masturbací mě nechávaly jaksi v klidu. V 17 bych byl z toho androše celý pryč, to mně ale bohužel už není, takže jsem se tím dost pronudil. Ani ten styl mě nebavil, tak co s tím. Nedoporučuji číst pokud je vám více jak 30 let a stali jste se páprdy, či jste už za život přečetli spoustu všelijakých těch Kerouaců apod.
Možná vhodné jako studijní materiál k ruské beat genaration. Pobavilo, že to Limonov nakonec v 90. letech dotáhl v Rusku až do parlamentu:)

Štítky knihy

homosexualita ruská literatura

Autorovy další knížky

Eduard Limonov (p)
ruská, 1943 - 2020
2013  74%To jsem já, Edáček
2020  83%Posvátná monstra

Kniha To jsem já, Edáček je v

Právě čtených1x
Přečtených53x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce42x
Chystám se číst35x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x