To jsem já

To jsem já https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33096/mid_to-jsem-ja-XQZ-33096.jpg 3 19 2

Tajemná hrdinka mnoha slavných filmů, svůdná kráska s dlouhýma štíhlýma nohama, pojištěnýma údajně na horentní částky, žena opředená mnoha legendami, šansoniérka dobývající Paříž, Londýn i Moskvu. Z řádků jejích pamětí však vystupuje někdo úplně jiný - skromná a svědomitá herečka, přičítající své obrovské úspěchy pouze režisérům a kolegům-hercům, s nimiž pracovala. Milující matka a oddaná přítelkyně mnoha slvaných osobností - jejím životem procházemi Hemingway, Remarque, Gabin, Orson Welles, Edith Piaf a mnozí další. Zvláštní kapitolu tvoří Marlenino působení u americké armády za 2. světové války, kdy dodávala odvahu a přinášela chvilkové zapomenutí na válečné hrůzy mnoha statečným vojákům, přestože tím denně riskovala vlastní život. Vzpomínky okouzlující filmové hvězdy jsou nejen poutavým svědectvím o jednom z nejzajímavějších období světové kinematografie, ale především svědectvím o duchovním světě ženy, která - obdivovaná, milovaná i nenáviděná - dokázala vždycky zůstat sama sebou: člověkem, léčícím bolavé rány, jež lidem způsobil život.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Československý spisovatel
Originální název:

Marlene D. , 1984


více info...

Přidat komentář

Madelisi
07.06.2020 2 z 5

Po https://www.databazeknih.cz/knihy/marlene-309939 jsem se Marlene nechtěla vzdát a pustila se do této biografie. Bohužel se jedná pouze o další románové zpracování Marlenina života, tentokrát z pera samotné Marlene.

Ta tu vystupuje jako hodná a všem nápomocná paní, která se nechává vést osudem a jinými. Je se všemi kamarádka, není ničí milenka.

Druhý manžel matky neexistuje, sestra neexistuje, manžel je dokonalý (to mu ani jednou nevadilo, jak Marlene trajdá po světě?). Dcera matku zbožňuje, ta ji tu na oplátku složila hold, jak je dokonalá a v čem všem se nevyzná.

Zajímavý je začátek, ve kterém Marlene popisuje, jak se dostala do uměleckého života, a pak konec, ve kterém už vystupuje jako zpěvačka. Dále postřehy k jednotlivým filmům a k tomu, jak se filmy vyrábějí.

Bohužel vše je časově neukotveno, vyprávění nemá pevný řád. To markantně vynikne v pasáži z druhé světové války, kdy zemře Roosevelt a pak se teprve slaví Vánoce 1944.

Přes všechny výtky to není špatná kniha. Dokáže nabudit dojem, že se s Marlene pohybujete ve světě filmu. Rovněž doufám, že se v ní reflektují i její skutečné názory na filmové řemeslo. S lidmi to je s rezervou, zde publikované informace nesedí s tím, co píše jinde. Ale takto chtěla být Marlene vnímána, když to tak uvedla do svého životopisu.

Myslím si, že to byla zajímavá žena, líbí se mi její nasazení během války. Už se těším, až si přečtu nějaký její nestranný životopis.

Kryštofka
03.02.2017 3 z 5

Na rozdíl od upřímné a otevřené knihy její dcery líčí autorka své životní osudy tak, jak si je sama upravila k své vlastní spokojenosti. Což nic neubírá na faktu, že byla mimořádná.


Štítky knihy

film herectví herečky Marlene Dietrichová, 1901-1992

Autorovy další knížky

Marlene Dietrich
německá, 1901 - 1992
1991  62%To jsem já
1985  66%Berte len môj život
2007  100%Francouzská výslovnost

Kniha To jsem já je v

Přečtených33x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst8x
Chci si koupit2x
dalších seznamech1x