To je Brno II

To je Brno II https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/404764/bmid_to-je-brno-ii-aEu-404764.jpg 4 5 3

Turistické informační centrum města Brna (TIC) se nebojí prezentaci svého města pojmout netradičně a autenticky. Dokazuje to už druhou verzí turistického průvodce v tomto duchu, TO JE BRNO II. „O Brně toho víme hodně a nebojíme se zeptat. Ostatně jsou to právě místní obyvatelé, kteří mu dodávají šťávu a charakter. Opět jsme proto oslovili 11 osobností a přinášíme vám jejich osobitý pohled a verzi brněnské reality. Desítku kovaných 'borců a koc ze Štatlu' doplňuje i jeden 'čistokrevný Cajzl', který byl tak odvážný, že překonal nástrahy D1, dojel až „na Moravu“ a o tento exotický zážitek se s námi podělil,“ představuje tuto publikaci TIC. Na čtenáře tak čekají například kapitoly Módní Brno, Dětské Brno, Brnem na kole, Skryté Brno nebo Historické podzemí. Dozví se o bezprecedentně živé scéně brněnské mladé módy, najdou prověřené tipy na výlety s dětmi, nahlédnou do kuchyně místní cyklo komunity, odhalí skrytá zákoutí, poodkryjí tajemství zahalená zemským povrchem a mnoho dalšího. Mimobrněnským průvodce poslouží jako hloubková sonda do života místních a Brňáci budou překvapeni, co všechno o svém městě dosud nevěděli.... celý text

puczmeloun
puczmeloun
19.06.2021 3 z 5

První dojem je velmi podobný jako u prvního dílu. Forma převažuje nad obsahem, někdy chybí zajímavé fotografie (Myší díra, některé části podzemí, dětská místa...), kapitoly samy jsou svou subjektivností někdy zvláštně poskládané (řekl bych až nesourodé) a tím, že jde o dvojjazyčné vydání, jsou odstavce dosti kraťoučké. Čtenáři ale knížka přináší velmi širokou paletu možných cílů a zajímavostí od Brna mizejícího či skrytého přes módu, divadla a hudbu, podzemí i nábřeží po Brno pro děti, šotouše i cyklisty. Své si tak najde prakticky každý a méně známé detaily můžou překvapit i rodilého Brňáka.

Na druhou stranu ale z výše zmíněného vyplývá, že není úplně jasná cílová skupina. Máme tu anglický překlad, který ale někdy až překvapivě zkracuje a vynechává. V knize jsou vyloženě procházkové kapitoly, které moc hezky turistovi ukazují ta méně známá nebo opomíjená místa (nejpovedenějšími případy jsou kapitoly o železnici nebo nábřeží). Zároveň se ale ke čtenáři dostane čistě historický text o Brnu, které už ale opravdu neexistuje (na rozdíl od známého baru). V knížce naleznete brněnská specifika bez vysvětlení, pro cizince nepochopitelně zdůrazňované místní rozpory o nádraží/dopravě, bohužel nepřístupná "skrytá místa" či části podzemí, kde ale není zmíněn otevřený bunkr pod Špilasem... a co teprve onen divný vlastně nic neříkající pražský dovětek. Asi úplně největším problémem jsou pak překvapivě znovu opravdu velmi viditelné chyby v mapách (asi nejvíc mimo je kapitola věnovaná železnici, ale chyby se najdou i u podzemí nebo cyklistů...), které rozhodně nijak nepomůžou zájemci s orientací na místě.

Druhý díl průvodce To je Brno tak sice přináší velmi dobrou přidanou hodnotu netradičního autentického průvodce, ale svou snahou být autentický až do posledního písmenka bohužel přináší nesourodou směs, která se nemůže rozhodnout mezi cílením na Brňáka, náplavu z lontu, studenta, rodinu na víkendovém výletě, hipstera, šotouše, tuzemského cestovatele nebo zahraničního turistu (a všechny jejich možné kombinace). Směs je to ale každopádně zajímavá...

Lencza
Lencza
30.01.2020 4 z 5

První díl přinesl tipy pro mě asi zajímavější, v tomto jsem se nechala nalákat zejména na návštěvu brněnského podzemí a na procházku podél řeky Svitavy. Krátké texty k jednotlivým místům jsou povětšinou vtipné, za dobrý nápad považuji nechat na místa pro děti zvát samotnými dětmi (tři potomci V. Kokolii ve věku 7-12 let). Klidně bych uvítala více delších textů, ne jen krátké glosy. A i závěrečný text - pohled na Brno psaný pražákem, který se tak slibně rozvíjel a nalákal mě, mohl být delší.


Madelisi
Madelisi
15.06.2019 3 z 5

Kontroverze okolo prvního dílu mi neunikla.
Průvodce má 11 tématických kapitol a jednu bonusovou, ve které se nic nedozvíte. V řádných kapitolách vždy nějaká zajímavost vypadne, nicméně je kniha psaná emočním, ne faktografickým způsobem.
Nejzajímavější část - historické podzemí.