To byla c. k. trafika

To byla c. k. trafika https://www.databazeknih.cz/img/books/94_/94354/bmid_to-byla-c-k-trafika-Qgo-94354.jpg 5 5 3

C. k. trafika patří mezi mýty a legendy z doby nedávno minulé a jako taková si dnes žije vlastním životem. Ve své reálné existenci byla jenom jedním z článků složitého řetězce nazývaného státní tabákový monopol, který od konce 18. století v habsburské střední Evropě přinášel do státní kasy zhruba třetí největší příjem, zaměstnával nejrůznějším způsobem nepřehlédnutelné množství lidí a jako jedno z mála odvětví nepodléhal hospodářským krizím. Obliba tabákových výrobků v této době stále stoupala, sortiment se rozšiřoval, trafika byla každému dostupná a trafikant všem známý.... celý text

Beltrix
Beltrix
26.08.2020 5 z 5

Kniha přináší poučení velmi čtivým způsobem. Některé poznatky se však dost opakovaly (chápu, že někteří čtou jen vybrané pasáže, proto to tam tak musí být), ale jinak dobrá kniha.

Bublinaaa
Bublinaaa
29.07.2017 5 z 5

Jelikož znám osobně autorku, paní Marii Mackovou a její přednášky, přikládám si tomu možná i nadšení právě z toho. Kniha se mi ale četla velmi dobře, je napsaná pochopitelným jazykem, obsahuje mnoho zajímavostí, které člověku utkví v paměti a nahlíží do tématu, které by někdy člověka ani nenapadlo zkoumat. Rozhodně doporučuji.


JeKa
JeKa
24.07.2013 4 z 5

Kniha vypráví o formování a fungování státního tabákového průmyslu, převážně v 19. století, v Habsburské monarchii. Všímá si tedy postupně způsobu pěstování tabáku, jeho zpracování, zdanění, proclení i prodeje a zasahování státu do všech těchto procesů. Zejména otázka prodeje tabákových výrobků je velmi zajímavá, neboť se jednalo o formu zaopatření vysloužilých vojáků - z toho dnes úsloví "dostat trafiku". Útlá knížka je opravdu velmi zajímavá a přináší světlo do dosud nezpracované tématiky, mohla by však být psána čtivěji.