To

To https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309572/mid_to-ZO7-309572.png 4 4773 881

Limitovaná edice k 30. výročí prvního vydání románu v USA v pevných deskách s papírovým přebalem, v boxu. Bylo jich sedm a byli velmi mladí, když se jejich první klopýtnutí změnilo v horor. Jako dospělí se teď rozprchli do světa, aby v něm dosáhli úspěchu a štěstí. Minulost je ale stále živá – živější, než by si přáli. Nikdo z nich se nemůže ubránit síle, která je táhne zpátky na ono zvláštní místo jejich dětských let, do městečka Derry, kde se před lety spojili, aby čelili nezvladatelnému zlu. Vracejí se tedy, aby stanuli tváří v tvář noční můře bez konce a beze jména… Dokážou se jí postavit i dnes?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Horory , Romány

Vydáno: , Beta-Dobrovský
Originální název:

It , 1986


více info...

Ivan F
Ivan F
11.03.2024 5 z 5

Prečítané po tretí krát, ako jediná kniha od pána Stephena, myslím si, že to hovorí samo za seba. Nie, táto kniha nie je pre mňa najlepšou od Kinga, ale detské hlavné postavy (neopakovateľná sila, ktorú v tom veku máme a postupne stratíme) a ich svet (detstvo vie byť krásne aj kruté zároveň) pán spisovateľ skutočne neskutočne napísal. Vôbec mi nevadilo, že kniha má 1050 strán, práve naopak, všetky som si užil, každú jednu. Na niektoré pasáže, ktoré mi utkveli v pamäti, som sa tešil, iné, ktoré upadli do zabudnutia, som nanovo objavoval.

Tak zas niekedy dovidenia, už teraz sa viem, že to bude stretnutie príjemne mrazivé.

baji42
baji42
07.03.2024 5 z 5

Skvělá kniha od mistra oboru.


bumble
bumble
07.03.2024 4 z 5

U této knihy se ukazuje, jaký je Stephen King spisovatel. Dokonale a nenásilně dokáže popsat každý detail a po celou dobu má kniha spád. Ano, některé pasáže jsou trochu (možná až zbytečně) zdlouhavé, ale napětím a příběhem samotným, nechává čtenáře stále v očekávání, jak se to bude vyvíjet dál.

Na konci knihy jsou části (Beverly), které mi, přinejmenším, překvapily a rozhodně jsem je nečekal, ale i to asi patří k době, kdy byla kniha napsaná.
Závěrem bych snad jen dodal, že za přečtení kniha určitě stojí a zcela jistě to bude jedna z mnoha knih, které od tohoto autora budu číst.

berry1009
berry1009
16.02.2024 5 z 5

Jak hodnotit toto Kingovo veledílo? Můžeme si ho rozdělit na jednotlivé části. Máme zde stěžejní motiv boje se strachem a jeho původem v naší hlavě. Máme tady myšlenku zapomínání. Vypravíme se do dětství a porovnáme ho s dospělostí. A hlavně se dočkáme mnoha kontroverzí. Domácí násilí se vším všudy? Jo. Rasismus a nenávist? Taky tu je. Za mě nejhorší téma jakési apatie vůči zlu, jeho ignorování a záměrná tolerance? Dočkáme se toho. A samozřejmě pak tu máme onu kontroverzi dětského... no, to tu spoilovat nebudu.
Podstatné je to , že nakonec je nejvhodnější hodnotit knihu ne jako integrální součet jejích částí, ale jako mocný celek. Vše do sebe zapadá, vše je spojeno se vším. King má můj velký obdiv, že na tak rozsáhlém díle dokáže udržet myšlenku, dokáže děj táhnout kupředu, dokáže se dotknout tolika závažných témat, nebojí se kontroverze a využívá své autorské tvořivosti tak, aby se čtenář dokázal zamyslet nad vším, co právě vstřebal skrz písmenka. Odkud pochází náš strach? Naše touhy, obavy, očekávání? Jaký je náš vztah k osudu? To tady není jen vraždícím klaunem, což by si pasivní příjemci filmové zábavy mohli myslet. To je to všechno a mnohem víc.

jiri6844
jiri6844
27.01.2024 1 z 5

Po třech přečtených titulech od tohoto autora jsem došel k závěru, že jsme si čtenářsky moc do oka nepadli

Vesmich
Vesmich
27.01.2024 3 z 5

Od četby mě odrazovala ta velikost knihy, je to cihla, někde to s sebou vláčet je fyzicky náročné, číst to vleže nebezpečné, úder do nosu totiž bolestivý a současně hrozící, neb tak napínavé, aby nehrozilo usnutí, mi to nepřišlo. Na autorových knihách mám nejraději všechno, co nějak zobrazuje vztahy mezi dětmi, zákonitosti některých věkových skupin, iniciací a tuto linku. Ta je v knize silná, včetně ukázek všech možných vnějších vlivů, které charakter formují. O to divnější mi přišly některé vztahové pasáže, které nedávaly smysl a působily vytrženě z kontextu - zkrátka mi nebylo jasné, proč to tam je a co to má dokumentovat. Jistá nelogičnost konání, která nikam neposouvala děj, neměla žádný vliv na nic, kdyby tam nebyla, tak to nikdo nepozná...inu, mám to za sebou, ale vracet se k tomu, narozdíl třeba od Nadaného žáka, nebudu.

tami1
tami1
23.01.2024 3 z 5

Přestože mám Kinga moc ráda, tentokrát jsme se prostě minuli.

Celá kniha mi přišla hrozně rozvláčná. Všechny ty vsuvky a mezihry byly tak podrobné a ve většině naprosto zbytečné. Ano, člověk má pocit, že ty postavy zná tak dobře, jako by je znal odmala, ale... Fakt se musíme dozvědět každou nepodstatnou hovadinu?

Škoda, všechny ty mini příběhy tu story úplně zadusily.

nai.ivka
nai.ivka
21.01.2024 5 z 5

Pustila jsem si audioknihu, protože jsem si chtěla oživit knihu. Ptala se mě na ni dcera, která ji sice číst nechce, ale film viděla. Ten poslední dvoudílný. No a tím jsem si i splnila jeden úkol z letošní výzvy. Chtěla jsem i vědět, jestli mi celá kniha, i ty divné věci v ní, budou opět dávat smysl a ano, dávají mi smysl. Asi bych ji ani nekrátila. Spíš bych ráda věděla, jak to bylo dál. No ano, napsal tam nějaký ten rychlosouhrn, ale to mě neuspokojilo.

VA_Krtek
VA_Krtek
15.01.2024 5 z 5

Knihu mi půjčil brácha a mě bylo hrozně líto, že mu ji musím vrátit :-) Tohle byla první kniha v mém životě, kterou když jsem četl, tak jsem doufal, že nikdy neskončí. Nemá smysl popisovat děj, jelikož byla již dvakrát zfilmována - ale žádný z těch filmů se atmosféře a obsáhlosti knihy ani neblíží.

Lejčís
Lejčís
11.12.2023 5 z 5

Znáte ten pocit, když se Vám nějaká kniha tolik líbí, že zkrátka nenacházíte slova, kterými byste ji popsali? Tak přesně takhle se cítím ohledně TOho.

Stephen King je pro mě mistrem svého žánru, Pan spisovatel, který umí naprosto precizně vykreslit svět a jeho postavy do takových detailů, že z toho mrazí. Na tisíci stranách Vám představí neexistující město s celou jeho historií, popisem, kam která silnice z města vede, dokonce i jak dlouho tam ta silnice je a jaké trable provázely její výstavbu. Charaktery Vám vykreslí s neuvěřitelným smyslem pro detail, takže přesně víte, kdo byli, jsou a kým chtějí být a proč. Miluju jeho styl psaní, protože mě dokáže pohltit tak jako nikdo jiný.

TO jsem četla už podruhé a byla z něj nadšená snad ještě víc než poprvé. Stejně tak jsem byla i víc dojatá. Partu looserů vnímám jako své přátele z dětství a i podruhé se mi s nimi strašně špatně loučilo, takže jsem si jistá, že se za nimi za pár let zase podívám. Jejich loajalita a schopnost držet při sobě je obdivuhodná, čistá a okouzlující. Nikdy mě nepřestanou bavit. O málokterém autorovi můžete říct, že byste si po přečtení tisíce stran nejraději přečetli tisíc dalších. A právě tím autorem je pro mě King!

Pumelice
Pumelice
26.11.2023 5 z 5

Čirý děs a zároveň pohádkové.
U Kinga se vždy dobře pobavím.

vrbova4204
vrbova4204
15.11.2023 4 z 5

Spravnacka hnusarnicka

Janizoun
Janizoun
01.11.2023 5 z 5

V devadesátých letech jsem viděla film, nyní jsem poprvé přečetla knihu a přijde mi mnohem lepší než-li film.
Hororový příběh se odehrává v letech 1957-1958 a 1984-1985. Neobjasněné vraždy dětí a Klaun Pennywise, který se vrací za dvacet sedm let...
Naprosto dokonale, perfektně vymyšlený příběh, plný napětí, který tak vtáhne do děje, že čas ubíhá a chcete číst dál a dál.
Jelikož čtu večer a v noci, byl u mě docela problém knihu odložit a jít spát, nechtělo se mi vůbec čtení odkládat.
Tato kniha má naprosto právem vysoké hodnocení a převážně kladné komentáře k této knize mluví za vše.
Stephen King prostě umí tak výborně psát, že jeho psaní je tak skvělé, že zaujme i toho, kdo tento druh četby nemá moc v oblibě. A právě to je můj případ.

JackieDecker
JackieDecker
17.10.2023 5 z 5

Knihu jsem dočetla už někdy na jaře, ale zapomněla jsem si ji přidat i sem. Po dvou filmových zpracováních jsem potřebovala nutně znát předlohu. Čtení to bylo obtížné, protože, přiznejme si, není to jednoduchá kniha. Rozhodně ale nelituji času, který jsem u ní strávila. Příběh byl obsáhlý, působivý, všechny postavy dokonale vykreslené. Střípky vzpomínek do sebe perfektně zapadaly a atmosféra byla silná. Jen toho soustředění bylo třeba více. Každopádně závěr byl strhující a já si celkově knihu moc užila.

stefi22
stefi22
05.10.2023 5 z 5

Má nejoblíbenější kniha od Kinga. Spolu s Americkým upírem.

DK197
DK197
28.09.2023 3 z 5

AUDIOKNIHA SK: Klidně mě všichni kamenujte, ale tohle má být King ve své nejlepší formě? Začnu tím, co se mi líbilo. Autor velice detailně a precizně vylíčil historii města Derry. Bylo to velmi zajímavé a podtrhlo to děsivost a všemocnost daného zla ve městě. Rozdělit dění na dětství a dospělost byl také skvělý nápad. Autorovy ústy jsme tak mohli vyrůst spolu s a dopodrobna poznat mnoho postav, včetně těch sedmi hlavních.

Ale SPOILER: ten intergalaktický fantasy závěr mi prostě neseděl. Čekala jsem víc. Hlavní problém mám ale s tou sexuální scénou v kanále. Byla naprosto zbytečná (ačkoli hrdinka nám tvrdí, že účel to má, myslím si, že se to dalo vyřešit úplně jinak). A ještě víc zbytečná mi přijde scéna, kdy hrdinka pozoruje jiné dva kluky, jak si ho společně honí. Abyste pochopili, nemám nic proti sexuálním scénám. Dokonce překousnu i sexuální scény s dětmi, pokud mají nějaký skutečný účel. Jako třeba, kdyby napsal horor z nějakého sirotčince, kde týrají děti a dochází i k různým sexuálním útokům a tak. Ale tady bojovali s klaunem a obě ty scény byly naprosto nepotřebné. Těm dětem bylo reálně v příběhu 12 a já pořád přemýšlím, co tím chtěl autor dokázat. Chtěl tím někoho vzrušit? Děti nebo snad pedofily? Protože normálního člověka to snad jenom šokuje a naštve. A pokud chtěl někoho šokovat, i tak mi pořád nejde na mozek, co se vám musí honit hlavou, abyste si řekli, hej, já ty lidi úplně totálně překvapím a napíšu sexuální scénu s 12letými dětmi. Taky, přestože je to skvěle napsané, je to vážně možná dlouhé až moc. Tolik postav a detailních rozborů událostí vám totálně zavaří mozek. A ty všemožné odbočky a události chtě, nechtě, rozbíjí hororovou atmosféru. KONEC SPOILERU

Takže Já vám nevím, ale kdyby tohle bylo moje první kingovka, tak nejspíš taky úplně poslední. Nerozumím tomu, proč jsou z toho lidé tak odvaření. Myslím, že to je velmi nadhodnocená kniha. A kdybych měla někomu něco doporučit z autorova pera, tohle to rozhodně nebude.

Pytlík
Pytlík
23.09.2023 odpad!

Při prokousávání se prvními dvěma sty stránkami knihy mi nejčastěji na mysl přišla legendární hláška ze sklepovských Mlýnů: To je debil, to je debil! (Myšleno autor). Omlouvalo by ho jen to, kdyby byl placen za každé napsané slovo. Pak jsem si přečetl místní komentáře a po zjištění, že za a) jsem teprve v první pětině knihy a za b) těchto prvních 200 stránek mají být ty napínavější a né tak zdlouhavé, knihu z mobilu mažu a už se k ní nikdy nevrátím. Ano, Verne nebo Hugo měli ve svých knihách taky zdlouhavé pasáže, ale popisovali do podrobností zajímavé věci a né takové banality jako tenhle exot.

Varjohukka
Varjohukka
14.09.2023 5 z 5

Moje Kingovská srdcovka.

m2056
m2056
13.08.2023 5 z 5

Tady není co psát dlouho nemá to chybu pane King děkuji za zážitek ze čtení.

krakonos.kraken
krakonos.kraken
12.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Když jsem si to stáhnul jako audioknihu, trochu ve mě hrklo když jsem uviděl celkový čas 49 hodin :D Jestli někomu přijde, že King má někdy pomalý rozjezd, co asi řekne na tohle? Skoro celá kniha je rozjezd :D.

Ale sakra krásnej. Atmosférou mi to připomínalo povídku Tělo. Taková ta zlatavá nostalgie a dětské problémy. A že jich je. První dva dny jsem měl problémy se vyznat v dějových liniích a hlavních postavách, ale tak dlouho mi je vtloukal do hlavy, že nakonec jsem si nejen zapamatoval, ale i měl rád všech 7. Kingův popis postav a jejich životů tady dostal další rozměr, protože je to kniha fakt obrovská. Tady na tom se musel fakt vyřádit, člověk měl fakt pocit jako by je osobně znal.

A celý příběh byl temný a uvěřitelný. I s nahledem toho jak to všechno začalo a jak to skončilo. Někdy jsem si říkal, že napětí nechává gradovat zbytečně dlouho, ale kvůli amnézii hlavních postav to vlastně nevadilo, protože ani oni si nebyli jistí, co se vlastně stalo.

Kniha o síle dětství a přátelství bez toho aby to byla přesládlá slátanina. Kniha o přelomu dospívání a o zlu. Krásná kniha.

P.S. jediné co mě vytočilo byl překlad "kanál street" a "kostelo street" to mě vždycky dostalo.

P.P.S. docela mě baví tady ty pohoršený komentáře ohledně hromadný scény na konci v kanále. Utržená hlava nebo dítě umlácený kladivem jsou v pohodě, udušený novorozeně taky, ale bůh chraň aby si parta puberťáků trochu zařádila :P jako popravdě mi to taky připadalo zbytečný, a asi by stačilo kdyby se před nima svlíkla nebo tak ale...v klidu, je to jenom kniha...