Tma

Tma https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/206754/tma-206754.jpg 4 373 92

Středověké násilí, morové rány, hladomor – to vše se může kdykoliv vrátit. Stačí, aby elektřina přestala pracovat tak, jak jsme zvyklí. Udělá to „cvak“ a tma brutální zběsilosti překryje naše životy. Nový román Ondřeje Neffa patří do oblasti katastrofických příběhů. Nespoutanou zběsilost přivádí do důvěrně známého prostředí Prahy a České Lípy. Ve všedních kulisách zbarvených krví defilují románové figury i skutečné osobnosti – Václav Havel, Václav Klaus, Miloš Zeman… Jaký osud jim romanopisec připravil? Můžete se spolehnout – strašlivý, ostatně jako všem lidem, které uvrhl s chladnokrevnou brutalitou do pekelného kotle světa tmy. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Přidat komentář

GYROTOURBILLON
09.04.2024 4 z 5

Já budu plně souhlasit s michal3736.

Malarkey
28.03.2024 4 z 5

Ne vždy se naskytne příležitost si nechat půjčit knihu, která má v sobě takový ten punc jedinečnosti dané doby. Tu totiž Tma jednoznačně má, ne nadarmo Ondřejovi Neffovi přidala věčnou slávu ve svébytném sci-fi žánru.

Co kdyby ze vteřiny na vteřinu všechno zhaslo, elektrika přestala fungovat a nastala celosvětová tma? O tom Ondřej Neff totiž pojednává. V českých reáliích, které si užije nejenom Pražák, ale třeba i Českolipák. Překvapilo mě ale jak drsná, krutá a brutální kniha mnohdy je. Autor se s tím v pravdě vůbec nemaže. Rozkládá společnost v několika dnech a vytváří peklo na Zemi. A to čtenář ještě netuší, co si na něj nachystá ve druhé polovině knihy, která je svým obsahem a vzezřením o dost jiná, než polovina první.

První část knihy mě obecně hodně bavila. Je hodně o tom poznávání postav, rozkladu společnosti, o takové té ryzí post apo atmosféře, se kterou se lidé učí žít. Druhá polovina knihy už v poměrně velkém časovém horizontu vypráví, jak si lidé na dobu bez elektřiny zvykli, jak je ovlivnila a jak se v ní naučili fungovat. Takový Šílený Max z prostředí českých luhů a hájů. Krutější Šílený Max, ale s mnohdy fantastickými nápady. Třeba ty paneláky:-)


Slezadav
16.03.2024 4 z 5

(Aktualizované vydání 2023) Až nečekaně temné a depresivní dílo. Takové grimdark sci-fi z českého prostředí. Ústřední nápad zajímavý, provedení poměrně solidní, ač ne perfektní.
Oceňuji jednoznačně odvahu autora napsat knihu takto temnou, obsahující prvky jako znasilňování dětí, mučení, otroctví. Jednoduše asi většinu hnusu, na který si kdo vzpomene. Opravdu se mi líbilo, jak se povedlo držet bezútěšnou atmosféru po celou dobu knihy. Některé autorovy vize považuji za realistické a i poměrně pravděpodobné. Jiné už byly hodně za vlasy přitažené.
Po naprosto skvělé první půli knihy začala podle mne kvalita mírně klesat. Situace se stávala čím dál absurdnější. Postavy, které měly velký potenciál ho příliš nenaplnily a jednaly často tak, jak bych od nich nečekal. Velké časové skoky tomuto dojmu také moc neulehčovaly.
Možná je trošku škoda i velkého navázání na tehdejší politickou reprezentaci, protože myslím, že lidé mé generace, kteří dobu popsanou v knize zažili jako děti, jsou zřejmě posledními, kterým jména prominentních politiků dané doby něco říkají.
Teď už chápu, proč je Tma brána jako "legendární" české sci-fi i proč je naprosto bez šance na úspěch v zahraničí. První polovina knihy byla skvělá a dal bych 5*, druhá polovina by obstála asi tak na lepší 3*. Celkově tedy 4*, které přesně vyjadřují, že se mi kniha dost líbila, ale z trenek mě to nevystřelilo.

ydnac
06.01.2024 1 z 5

Svět bez elektřiny....
Byla jsem zvědavá, jak se s tím autor popasoval, věděla jsem, že v takové situaci by povstali podvratné živly, boj o jídlo, boj o život, ale musela jsem se do čtení opravdu nutit :-(
Nelíbilo se mi to.
Doufejme, že nás blackout nikdy nepotká...
Jediné co oceňuji je krásná obalka nového vydání, za tu dám hvězdu.

Sonča2
12.03.2023 2 z 5

První polovina dobrá, i když netuším, kde hlavní záporák bral náboje, když pořád střílel, a myslím, že by se spíš věnoval chlastu. Druhá půlka dočtena na sílu, věřím, že lidi by se tak zvrhnout dokázali, ale vadily mi dějové skoky, zápletky, linie s Katkou, ztrácela jsem se v tom.

patulinahorska
23.11.2022 5 z 5

Naprosto skvělé a geniální! Při čtení jsem měla husí kůži a několikrát i stažený žaludek. Na knihu myslím týdny po přečtení, pořád mi vrtá hlavou a nedá spát. Neskutečně obdivuji tu nechutnou reálnost s jakou je děj vykreslený.

avalonek
07.11.2022 5 z 5

Normálně mám strach,co se jednou může stát..Co bych dělala,jak by to vypadalo.Pár dní po přečtení jsem pořád přemýšlela,co se kdy a kde stane..a měla jsem z toho takový divný pocit,určitě je to horší,i než zombie apokalypsa ..Hnus

michal3736
15.06.2022 4 z 5

Zhruba takhle nějak si představuji vývoj situace pokud by se stalo něco podobného. Konec naprosto uspokojil, jelikož lidstvo je ve svém jádru nepoučitelné. Co se týče úpadku bez elektřiny, tak dneska by to bylo ještě horší, než před lety, kdy kniha vyšla.

Tregullo
16.12.2021 5 z 5

Knihu jsem četl v pubertě a v té době mne zcela pohltila. Je barvitá, pracuje s mnoha detaily (jak je pro autora typické) a zanechala mi obrazy, scény, na které si dokážu i poletech vzpomenout. Ovšem dnes už mi to nefunguje. Četl jsem jí zkrátka v ten správný čas...

Pruz
03.12.2021 1 z 5

Bohužel jsem se nechal zlákat dobrými recenzemi. Do čtení jsem se nutil a v polovině odložil nadobro. Dle mého soudu je to absolutní slátanina. Přišlo mi, že si v knize autor vyřizuje účty s bývalými komunistickými pohlaváry za dobu, kdy mu cenzurovali texty. Chybu ve výběru vidím i u sebe, když vím, že sci-fi není můj šálek kávy.

monushka
05.09.2021 3 z 5

Na čtení Tmy jsem se chystala několik let. Když už k tomu konečně nastala ta správná chvíle, byla jsem naprosto nadšená úvodem. S každou další kapitolou se však mé nadšení měnilo v nudu, až jsem se fakt musela přemáhat knihu dočíst.

Denny456
15.07.2021 3 z 5

Budu se opakovat po ostatních. V podstatě dvě knihy. První část super popisu chaosu a dění po ztrátě elektřiny. Druhá část mi přijde natahovaná, se spoustou postav a lehce chaotickým dějem. Teď mě napadá, že podobný koment ke druhé části, jsem dal k Vondruškově Kronice zániku Evropy.

Kacenak
08.05.2021 3 z 5

Po přečtení ve mně zůstala taková pachuť beznaděje. Neubránila jsem se občas ani srovnání s dnešní dobou, jakou nenávist jsou schopni někteří vlivní vzbudit v lidech proti jiným skupinám. Některé pasáže mi však přišly překombinované natolik, ze jsem se v nich ztrácela. Každopádně silný zážitek.

Hellboy12
17.04.2021 5 z 5

Musím priznať že má táto knižka moc bavila,počas karantény som ju prečítal a musím uznať že ma fakt bavila... Bol to môj prvý kontakt s post apo ale vôbec neľutujem...len ma mrzí ten záver neviem prečo ale prišiel mi taký chaoticky...no aj tak môžem len a len odporučiť aby ste si ju prečítali

Ronnie68
21.09.2020 4 z 5

Rozhodně zajímavé sci-fi ... a k tomu české ... prakticky jak by se lidi chovali, kdyby opravdu přestala fungovat elektřina ... tuhle knihu jsem taky dostala od kamarádky .... a jsem moc ráda ... líbila se mi ...

temna.vila
15.08.2020 4 z 5

Tmu jsem četla v rámci semestrální práce do interpretace lit. díla. Bavila jsem se každou brutalitou, kterou se autor v díle nebál použít. Užívala jsem si všechno utrpení, které se šířilo světem. Líbilo se mi vyjadřování bezmoci, nenávisti a chorobné lásky, ke kterým se autor uchyloval. Zároveň oceňuji odkaz na současnou společnost a poselství, které kniha přináší. Nespokojená jsem byla pouze se zakončením, kdy do popředí vstupuje mimozemská civilizace. Tento námět mě příliš nezaujal a myslím, že mohl být rozhodně více originální.

olga8832
14.05.2020 5 z 5

Tahle druhá verze už neměla tak pěkný příběh, je znát, že je pan Neff naštván na systém...

kacenka72
30.12.2019 3 z 5

První část skvělá - autor mi dokázal mistrně vylíčit atmosféru v Praze po Tom. Tuto část hodnotím jako velmi zdařilou. Zbytek slabý průměr - čekala jsem, jestli se úroveň zase zvedne, ale nestalo se tak. Neoslovilo mě ani zatažení komunistické strany do děje, ani Katčina dějová linie.

Lucienka
29.12.2019 2 z 5

Tema blackoutu mě zajímá, ale asi by bylo lepší se poohlídnout jinde. Tuto knihu slabším povahám nedoporučuji, nejen že je to děsuplné, což se dalo čekat, ale i vývoj samotný a některá vysvětlení, proč se tak děje, mi přišla na hlavu postavená.

MilanCFC
20.12.2019 4 z 5

Hodně zajímavý nápad, nad kterým jsem už taky několikrát zauvažoval. Opravdu návrat do středověku. Charaktery se naprosto jasně ukázaly a jsem zcela přesvědčen, že tak by tomu bylo i v případné realitě. Jen malinko škoda, že kvalitativně šla kniha po peckovém úvodu trošku dolů.