Proroctví o Jeruzalémě

Proroctví o Jeruzalémě https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146035/bmid_proroctvi-o-jeruzaleme-evm-146035.jpg 5 8 3

Titus série

1. díl >

Autor nás v prvním díle svého historického románu zavádí na císařský dvůr mocné římské říše za vlády Caliguly a jeho nástupců. Ústřední postavou je mladičký Titus, který úspěšně vzdoruje nástrahám a intrikám císařského dvora. Současně se ocitáme v daleké Palestině, kde vyrůstá ctižádostivá princezna Berenika. Příběh sleduje životní osudy hlavních protagonistů až k osudovému setkání, k němuž dojde právě kvůli politickým nepokojům. Boj o císařský trůn a Jeruzalém vrcholí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , NLN - Nakladatelství Lidové noviny , NLN - Nakladatelství Lidové noviny
Originální název:

La Prophétie de Jérusalem , 2001


více info...

Přidat komentář

Killingjoke
21.03.2018 5 z 5

Svět 1. století po Kristu se zmítá v osidlech moci Říma a jeho psychopatických vládců, jež mají velmi daleko k představě spravedlivých vůdců impéria. Do této doby se narodil Titus, jež je proroctvím předurčen stát se císařem... Výborná historická kniha, plná mocenských intrik, brutálních vražd, poprav a milostných epizod. V podstatě se jedná o dva paralelní životopisy, v ústředí tak stojí vojenský vzestup mladého Tita a cesta k moci židovské princezny Bereniky z rodu krále Heroda. Jejich osudy se protnou na pozadí historických událostí, které roku 70 n.l. vyústily ve zkázu Jeruzaléma a počátek diaspory... Trošku jsem měl před četbou strach, aby kniha nebyla plná milostných dobrodružství mezi Titem a Berenikou, protože na nějakou červenou knihovnu jsem vážně neměl chuť. Ale takových pasáží je zde docela málo, za což jsem rád. Naopak, obléhání Jeruzaléma římskými legiemi je popsáno opravdu barvitě a podle mne nezaujatě, kdy na jedné straně stál fanatismus impéria toužícího po moci a na straně druhé fanatismus Židů, pro něž byl Chrám a víra v Boha důležitější než vlastní životy. Byl to střed dvou rozdílných světů, které prostě nemohly najít stejnou řeč a jejich fatální konfrontace byla nevyhnutelná... Opravdu jsem se bavil a mnohé nové i dozvěděl. Kniha je psaná s velkou lehkostí a to i s přesto, že obsahuje spoustu historických skutečností. Osobně mě naopak hodně bavily až faktografické pasáže, které mě tu a tam přinutily dohledat si podrobnost na internetu a oprášit, popřípadě doplnit znalosti dějepisu. A takové historické knihy já rád, takže se rovnou pouštím do druhého dílu, který snad udrží nastolenou laťku kvality.

braunerova
19.01.2017 4 z 5

Styl vyprávění mi připoměl Vondruškovu Přemyslovskou epopej. Bohužel chybí doslov autora co je literární fikce a co pravda. Co mohu posoudit, autor je historicky přesný, narazil jsem jen na drobné chyby:
- snoubenec Bereniké nebyl Tiberius Alexander, ale jeho bratr Marcus Alexander, kterého si také vzala. Po dvou letech manželství zemřel.
- císař Galba nebyl krutý stařec. Sám žil střídmě a snažil se stabilizovat veřejné finance. Měl však zkorumpované poradce, kterými se nechal ovládat a kteří napáchali mnoho zla.

Židovská válka Liona Feuchtwangera ze stejného období se mi líbila víc, ale ani tady nechybí silné pasáže, třeba z obléhání Jeruzaléma:

"Vydal rozkaz, aby ti, kteří vyšli z města ven, byli okamžitě ukřižováni před hradbami. Hned první den jich bylo na pět set, den druhý neméně. A přesto v následujících dnech dál proudili nešťastníci z města, jako by neviděli, co se děje před jejich očima, jako by nechápali, jaký osud je čeká. Zanedlouho byly okolní vršky poseté lesem křížů. Jedině nedostatek dřeva zabránil v dalším ukřižování. To však krutost římského vojevůdce neukojilo. Nově příchozím nyní budou odseknuty obě ruce a pak budou zahnáni zpět do města."


elli09
22.01.2013 5 z 5

Vynikajúca historická freska, ktorá sleduje osud Vespasiana, Tita a Bereniky na pozadí historických udalostí ako sú židovské povstanie, dobytie Jeruzalema a jeho pád, výbuch Vezuvu i požiar Ríma. Pre milovníkov rímskej a židovskej histórie je to lahodka, ktorá sa opiera o skutočné osoby a udalosti.

Štítky knihy

Židé starověký Řím

Autorovy další knížky

Jean-Francois Nahmias
francouzská, 1944
2003  87%Bereničin závoj
2009  69%Lovci lidí
2003  95%Proroctví o Jeruzalémě
2005  80%Přežijí? 45 příběhů, kdy život visel na vlásku
2006  84%Já se pomstím!

Kniha Proroctví o Jeruzalémě je v

Přečtených10x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst7x
dalších seznamech2x