Titanic

Titanic https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/160186/bmid_titanic-WKg-160186.jpeg 5 187 49

V mrazivé noci ze 14. na 15. dubna 1912 se jižně od ostrova Nový Founland potopil po srážce s plovoucím ledovcem obrovitý Titanic, největší a nejluxusnější parník té doby, a při této katastrofě zahynulo patnáct set cestujících a členů posádky. Zájem o osud nešťastného parníku však přetrvává až do našich dnů a doznal výrazného oživení, když se v roce 1985 americko-francouzskému týmu výzkumníků podařilo v hloubce 4 000 metrů pod mořem najít jeho vrak. Jako bychom si byli vědomi, že i my máme své Titaniky a i nám hrozí nebezpečí, že podlehneme pocitu přehnané sebejistoty, přehlédneme rizika – a zaplatíme za to tvrdou cenu. Třetí vydání je oproti druhému rozšířeno zhruba o dvacet stran nových poznatků.... celý text

Přidat komentář

konicekbily
31.01.2024 5 z 5

Dokonale zpracovaná literatura faktu o nejznámější mořské katastrofě. Autor zpracoval téma podrobně, bez zbytečných odboček a domněnek, držel se jím stanovené osy příběhu a přinesl spoustu podrobných údajů z historických plaveb zaoceánských lodí, o konstrukci a stavbě Titaniku, o jeho první a zároveň poslední plavbě, o skutečnostech po potopení lodi, a o důsledcích a vyšetřování neštěstí včetně ohlasů dobového tisku a politiků.

Ronnie68
26.09.2023 5 z 5

Tato kniha mě vyloženě nadchla ... a to jsem o Titanicu přečetla docela dost knih ... tak zde ve 12 kapitolách, jsem se dozvěděla i věci, které jinde napsané nebyly ...


zedir
08.08.2023 5 z 5

Titanic je odmala mou srdcovou záležitostí a první knihou, kterou jsem kdy na toto téma četl, byla právě tato. Jedná se o perfektní knihu, z níž je patrný nejen opravdu hluboký vhled autora do celého tragického příběhu této lodi snů, ale rovněž i jeho respekt k jejímu odkazu. Události nepodává - jak se v tomto případě často dělo a děje - bulvárním způsobem, ale zachovává nesmírnou čtivost právě díky úctě, kterou Titanicu a příběhům jeho posádky a pasažérů věnuje. Už jsem ji dlouho nečetl, ale opakovaně se k ní vracím, abych si přečetl jen nějakou krátkou konkrétní pasáž, nebo když si chci něco porovnat s jinými knihami. To, co také činí knihu tak jedinečnou, je zásadní fakt, že autor nespekuluje a i přesto, že se kolem Titanicu vyrojila záplava lží, dezinformací, polopravd, nepřesností a manipulací, velmi obratně mezi nimi proplouvá a pokud je něco neověřenou verzí určité chvíle na Titanicu, tak to autor sděluje a nevydává jako fakt. To, co by mělo být při psaní literatury faktu základním pravidlem číslo jedna, však mnoho autorů zcela ignoruje, jako např. Daniel Butler, jehož "knihu" jsem měl tu nesmírnou smůlu číst. Butler by se měl přiučit u Hubáčka, jak se píše kniha o Titanicu.

kuky921
17.07.2023 5 z 5

Výborně napsaná kniha, velmi zajímavá fakta a rozbor celé tragédie. Sice je publikace z roku 1989, ale stále má své místo na poličce v knihovně.

SMITH
02.07.2023 5 z 5

Čítal som ju ako cca 14-15 ročný a bol som ňou očarený . Dopodrobna opísaný príbeh skazy tej to krásnej lode . Dodnes si pamätám fakty z knižky ...

heavy66
26.03.2023 5 z 5

Sto let starý legendární příběh o technickém zázraku, který trval pouhých pět dnů a vyžádal si 1500 lidských životů. Hubáčkova literatura faktu se mi líbí stejně jako Cameronova romance. Ačkoliv se zdaleka nejedná o největší námořní katastrofu v dějinách, budí potopení Titaniku vášně, otazníky a spiklenecké teorie dodnes!

maryinka
14.11.2022 5 z 5

Naprosto fascinující, pro mě asi zatím nejčtivější literatura faktu, s jakou jsem se setkala. Jak již psali mnozí přede mnou, je to víc strhující než leckterý román a naprosto vyčerpávající co se týče zajímavých detailů.

sarkafarka1900
31.07.2022 3 z 5

Už je to hodně dávno, co jsem to četl, tak si jen neurčitě vybavuji, že kniha nebyla tak čtivá, jako jiné Hubáčkovy knihy, a hlavně tam byly určité nejasnosti v popisu a rozboru faktů.

Faila
31.05.2022 5 z 5

Trvalo mi dlouho se knihou prolouskat. Zejména začátek byl těžký, nabitý informacemi o době, o tehdejším fungování lodních společností a hlavně spoustou technických a odborných informací ohledně lodí. Ale pro dokonalé pochopení, proč a jak se stalo to, co se stalo, jsou všechny tyto informace nezbytné.

Následné líčení náhod a drobností, které vedly k tragédii, je velmi detailní a srozumitelně i zajímavě podané. Zejména ta míra detailnosti a množství podrobností je až dechberoucí. Díky nim máte během čtení často pocit, že jste se ocitli přímo na místě.

Kniha se nečte snadno, hlavně kvůli tíze mnoha ztracených lidských životů, která je celou knihou protkána. Dílo je to ale skvělé, opravdu precizně zpracované a z každé věty je poznat, jakou práci si s ní autor dal.

Určitě doporučuji knihu nejen těm, kteří se třebas jen okrajově zajímají o tragédii Titanicu. Tato kniha má nemalou výpovědní hodnotu i o době, kdy k tragédii došlo. A stejně tak je sondou do lidských duší a hodně toho napoví o chování a přístupu lidí, zvláště, stojí-li tito lidé tváří tvář takové hrůze. Je někdy až zarážející, kolik věcí a přístupu k nim bylo tehdy úplně stejné jako dnes. Z potopení Titaniku a z dění před, během i po něm si můžeme i dnes odnést mnoho ponaučení.

MíšaS.
26.04.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Škoda jen, že tam není ještě více obrázků :)

Simstr
16.02.2022 5 z 5

Autor vše zpracoval velice přehledně a srozumitelně i pro laické čtenáře. Strhující popis této nejznámější lodní tragédie. V závěru knihy výpovědi přeživších. Doporučuji všemi deseti.

boxas
03.02.2022 5 z 5

Super!!!
Naprosto souhlasím s Jenette a jen opakuji tento komentář:
Asi nejlepší populárně naučná kniha o nejslavnějším vraku světa.

Starmoon
14.12.2020 5 z 5

Parádne dielo, a to aj X rokov od vydania. Nedalo sa od neho neho odtrhnúť a podarilo sa mu vytrhnúť ma z myšlienok na fyzické potiaze, ktoré som v období čítania mala. Pre mňa vtedy tá kniha bola ako záchranný čln. Vďaka.

rumund
23.11.2020 4 z 5

Zajímavý dokument o potopení Titanicu.

Radunnie
28.07.2020 5 z 5

Vynikající kniha, napínavá od začátku až do konce. Jednoznačně nejlepší, nejobjektivnější z dlouhého výčtu těch, které se katastrofou Titanicu zabývají. Vhodná i pro ty, kteří s tragédií a jejími okolnostmi dosud nejsou podrobněji obeznámeni - autor čtenářům předkládá pro lepší pochopení potřebná vysvětlení. Čtivá pro ty, kteří upřednostňují souvislé vyprávění bez retrospektivy.
Zkrátka vzhledem k letopočtu vzniku (necelé 4 roky po objevení vraku) malý zázrak!

jirka9453
18.05.2020 5 z 5

Příběh této asi nejslavnější lodi zná snad každý. Osudové momenty té dubnové noci, ale i stavbu lodi, historie plavby - a mnohem víc - najdete v této knize, troufám si říct jedné z nejlepších k tématu, kterou u nás najdete.

marieke
30.12.2019 5 z 5

Vše, co potřebujete vědět o Titanicu, najdete v této knize. Je to literatura faktu, ale čte se jedním dechem jako román. Osobně mě bavil i začátek o úplných začátcích paroplavby a samotné stavbě lodi, o následujícím podrobném popisu plavby od prvního krásného slunečného dne po samotný hořký a ledový konec nemluvě.

engelbert
11.10.2019 5 z 5

Kniha je tak dobrá, že dokonce šla z ruky do ruky po celé široké rodině, což se potom už nikdy nepřihodilo, a už vůbec ne u literatury faktu. Mé brožované vydání se tak změnilo na listové.

Jenette
07.02.2019 5 z 5

Asi nejlepší populárně naučná kniha o nejslavnějším vraku světa.

Boby17
04.12.2018 3 z 5

Ve srovnání s knížkami mého oblíbeného Miloše Hubáčka věnovanými druhé světové válce se mi tato knížka zdála být o hodně slabší, proto dávám 3,4 hvězdy.