Tisíciletá včela

Tisíciletá včela https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394105/bmid_tisicileta-vcela-EWJ-394105.JPG 4 85 14

Popis knihy zde zatím bohužel není...

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Adonai
Originální název:

Tisícročná včela , 1979


více info...

Přidat komentář

taikatalvi
21.10.2023 4 z 5

Filmové spracovanie patrí medzi moje najobľúbenejšie filmy, videla som už mnohokrát a niektoré pasáže viem odrapotať naspamäť. Knihu som čítala asi dvakrát a je dobrá. Pasáže ktoré hovoria o politike už menej ale treba to pripísať obdobiu kedy kniha vznikala, možno by ani nevyšla ak by neobsahovala predpísané percentá :)

m2056
09.09.2023 5 z 5

Kniha se čte dobře v některých věcech se liší než seriál Slovenské televize.


Kerberos
01.06.2022 5 z 5

Nečekala jsem ,že by kniha mohla být lepší než filmové zpracování, protože Jakubiskova Tisícročná včela s panem Kronerem byla asi nejlepší seriál natočený na Slovensku.

stju
28.10.2020 4 z 5

Knihu mám doma už dlouho, sestra se kdysi zbavovala knih. Dobře jsem si z dětství pamatovala filmové zpracování, tak jsem si ji vzala a došlo na ni až teď.
Hodně mě zaujala první část, vlastně do smrti Martina Pichandy. To jsem se úplně do příběhu vžila, sledovala osudy, radosti, smutky členů rodiny i ostatních sousedů. Bavilo mé prožívat jejich vztahy, řešit problémy z naprosto běžného života té doby. Připadala jsem si, jako bych četla rodinnou kroniku napsanou krásným stylem Pavla Jaroše. Jenže pak se v té rodinné sáze něco změnilo. Ne, že by další pokračování nebylo zajímavé, ale už to nebylo nějak ono... ubylo líčení běžného života celé rodiny (to mi připadá, že spíš probíhalo v pozadí příběhu a nějak zrychleně) a přibylo řešení politických problémů. Samozřejmě, patřilo to k té době, ale z mého pohledu, to příběhu vzalo na čtivosti.

iskovsky
22.08.2020 3 z 5

Mylne som sa domnieval, že by kniha mohla byť lepšia ako film... :)

petulienka126
17.04.2017 5 z 5

Tuto knihu mame doma asi od mojho narodenia. Pamatam si ako som kazdu sobotu utierala prach v nasej knihovne a ta kniha tam stale bola. Samozrejme ze som vedela ze je to jeden zo skvostov slovenskej litaratury...ale uz len ten rok vydania 1984 ma od precitania odradzal. A hla Ctenarska vyzva...dakujem za nu, lebo som si ista, ze nebyt bodu jedna, urcite Tisicrocnu vcelu do ruky nevezmem a nenecham sa unasat tymi nadhernymi obrazmi. Este raz dakujem

Ajrad1981
27.01.2017 5 z 5

Obrazy ze života obyčejných slovenských lidí, za míru i války, s rodinou Pichandových v centru dění. Politické agitace šly sice kapku mimo mě, ale jinak je ten příběh úžasný. Zvlášť silně na mě působil boj Slováků proti maďarizaci, se kterým jsem se takhle zblízka setkala poprvé, i boj obyčejných lidí proti chudobě, snaha vymoci si odpovídají podmínky pro práci i pro život.

Sparkling
20.05.2016 3 z 5

Bavily mě obrazy ze života na venkově, politika a válka už míň.

moneta
11.01.2016 5 z 5

Človečenstvo v tej najprirodzenejšej podobe...

Cervena.furie
27.07.2015 5 z 5

Joj ta toten romanik je bars šumny ! Idem sebe ešči raz ho prečitac !

eraserhead
19.06.2015 4 z 5

Mám ještě v živé paměti, jak mě rodiče coby dítě odháněli od televize, když dávali seriál natočený podle této knihy. A my se sourozenci bojovně vymýšleli úskoky a skulinky, abysme alespoň nějakou tu erotiku zahlédli. Tehdy jsem neměl vůbec ponětí o románové předloze, ani ještě dlouhá desetiletí poté. Až před pár týdny jsem na knihu narazil při prodeji vyřazených knih v jedné knihovně. No a vzpomínky, levná cena a vidina dobrého čtení udělaly své. Trošku mě zklamalo, že je to přeložené do češtiny, myslel jsem si, že to bude v originále a na slovenštinu jsem se těšil. Ale co už. No a tak jsem se do knihy nedávno začetl. A čuměl. Oni tam pořád souloží! Kam se na to hrabou šedivé odstíny. Román je hrozně krásně napsaný, byť přes pět set stran, četl se hrozně dobře a rychle, až jsem byl překvapen. Človek přímo zapadl do té doby a dějů, doslova cítil vůni čerstvě posekané trávy, čerstvě umíchané malty, slyšel bzučení včel i vzdychání milujících se párů na seně a kdekoliv jinde. I ta lehce propagandistická část se tomu dá prominout, neboť není alfou a omegou díla a na druhou stranu, tehdy se někteří lidé takhle chovali a takhle to cítili, proč to o nich nenapsat, vždyť přeci z něčeho to vzniknout muselo, nějak se k tomu lidi dostat museli. Obecně vzato, i bez ní je to zajímavý náhled do nějakých tří desetiletí života na slovenském venkově. Až by člověk vzal kosu a šel kosit louku.

Rade
15.09.2014 3 z 5

Kniha trochu zklamání, byla jsem natěšená z filmového zpracování a řekla bych, že filmová (seriálová) verze vysoce předčila předlohu. Zvláště zmatený a dost probolševický závěr mě zklamal. Nutno asi příčíst i době vzniku...

lusila
22.06.2013 5 z 5

Seriál Tisícročná včela na mňa dosť zapôsobil. Knihu som prečítala až teraz, výborná.

Komnenos
30.07.2012 5 z 5

Jaroš sa v tejto knihe majstrovsky pohráva so slovíčkami. Je vidieť, že je aj básnik a táto jeho poetika je zreteľná aj v tomto texte. Zjavná je tiež inšpirácia magickým realizmom. O výborne vystavanom deji sa ani nemusíme baviť. Čo mi však trochu vadilo, bolo to, že kniha je na môj vkus až príliš presiaknutá socialistickými myšlienkami. Autor si tiež mohol odpustiť niektoré zbytočné vsuvky napr. keď podrobne unavujúco opisoval dejiny Hybe, alebo na niekoľkých stranách podal odraz prvej svetovej vojny v európskej tlači.