Tisíce metrů ode dna

Tisíce metrů ode dna https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/496430/tisice-metru-ode-dna3ZOsM8-Auk-.jpeg 4 299 87

Paula toho k životu moc nepotřebuje: domov, trochu peněz na jídlo a malého bratra Tima, kterého miluje nade vše na světě. Pak ale dojde k hrozné nehodě, která ji uvrhne do hluboké deprese. Z beznadějného stavu ji dostane teprve Helmut, starý mrzout, který jí paradoxně vlije do žil novou chuť do života. Nakonec se Paula a Helmut společně vydávají na dobrodružnou cestu, která je oba vede k sebepoznání…... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Ikar (ČR)
Originální název:

Marianengraben , 2020


více info...

Přidat komentář

FoxFox
19.03.2024 4 z 5

Zajímavý námět, stejně jako dvojice hlavních hrdinů Helmut a Paula, se kterými během pár týdnů prožijeme spoustu bláznivých zážitků. Aktuální dějová linka je prokládána Paulinými vzpomínkami na rozhovory s jejím bráškou, který byl milovníkem ryb a oceánů. Velmi čtivé, místy vtipně napsané a pak zase citlivé, konec obzvlášť. Pěkná kniha, stojí za přečtení.

Runinka
01.03.2024 4 z 5

Dojemný i když smutný příběh, který spojil dva neznámé lidi,ale s podobnými osudy.


veronika4001
05.01.2024 4 z 5

Musela jsem se na strašíka maloústého podívat. Nemohla bych bez toho číst dál. Ladné, jemné až snové, v některých pasážích humorné vyprávění. Setkání v noci na hřbitově je pro dívku a zprvu nerudného starce originální a přitom to není moc tak impozantní až nucené k oslovení čtenáře, aby četl dál. Žádné parafráze, žádné vow!, přesto poměrně čtivé.
Při četbě jsem byla povznesenější, odlehčená a při několika jednotlivých pasážích jsem se od srdce docela zasmála.
Pozitivně hodnotím připomenutí polárních výprav Terror a Erebus.

joanb
16.12.2023 5 z 5

Pěkné čtení o smutných věcech s dobrým koncem.

Michelleee
21.11.2023 3 z 5

Skvělá oddechová kniha, co se dobře četla. Smutná, ale zároveň se pobavíte.

m_martina
24.10.2023 5 z 5

Pro mne jedna z nejlepších knih tohoto roku! Ze začátku jsem k ní přistupovala po špičkách, protože jsem nevěděla, jestli se mi bude líbit. Nakonec jsem ale nemohla přestat číst a Paula s Helmutem mi přirostli k srdci. A na závěr jsem si dokonce poplakala.

Sarka1987
22.10.2023 4 z 5

Skvělá kniha o tom, jak překonat smutek a vinu po smrti někoho blízkého, četlo se krásně ... krásná myšlenka - "opravdu chcete umřít nebo jenom zrovna teď nechcete žít".

Mona7741
13.10.2023 4 z 5

První co mě na knize zaujalo byla obálka, dýchla na mě tak pozitivně. Příběh však byl naopak smutný, silný, nutící k zamyšlení nad lidskou existencí. Paradoxně se vyskytovaly i vtipné momenty, možná řekla bych až ,,ulítlé". Celou dobu čtení jsem byla rozhodnutá, že dám hvězdičky 3, protože jsem se ze začátku nemohla začíst a úplně mě nebavily vzpomínkové pasáže na bratra (rybičky, dinosauři, vesmír apod.), které byly pro příběh nezbytné. Ale dojemný závěr rozhodl o 4 hvězdičkách. Doporučuji přečíst.

Monns
10.07.2023 5 z 5

Milá knížka, o strastech i radostech, novych začátcích a hledání důvodu začít odznova po smrti blízké osoby .. opravdu mě to chytlo u srdce a ukáplo pár slz..

Já tě mám taky rád tak moc, jak hluboký je Mariánský příkop.

2509
06.07.2023 5 z 5

Stálo to za přečtení, smutna a veselá jako život sám.

lucakuca
04.06.2023 4 z 5

Humor v ruku v ruce s láskou a v objetí smrti.
Cesta jako terapie.

whiolet
15.05.2023 4 z 5

Skvělá knížka.
Nahlas jsem se smála a pak si i o samotě pobrečela.
Hlavní postavy vám prostě musí přírůst k srdci,tomu se nelze nijak ubránit, jelikož jsou oba tak upřímní a zlomení životem, že jim budete přát pak už jen to nejlepší.
Jenže ten konec,ten konec mě totálně zlomil a rozbrečel nejvíc..
"Jak moc mě máš ráda?" zeptal ses mě.
"Mám tě ráda bezmezně."
"To, nevím,co znamená, řekni něco jiného."
"Až do nebes a zpátky!"
Tohle číst prostě bolí a hladí duši zároveň.

minirock
25.04.2023 5 z 5

Kniha mě opravdu mile překvapila. Sice jsem po pár stránkách myslel že ji odložím ale po setkání Pauly s Helmutem na hřbitově jsem se začetl a knížka mě doslova pohltila. Krásně smutný příběh mladé holky a starého, umírajícího muže který na prahu smrti urovnává poslední záležitosti tak jak podle něj mají být. Vzájemně si pomáhají vyrovnat se se ztrátou blízké osoby i s pocitem viny na jejich smrti. Obyčejná kniha o obyčejných lidských věcech, přitom ale na debutující autorku krásně napsaná. Moc pěkné čtení.

Pavčule
19.04.2023 1 z 5

Tohle mi vůbec nesedlo . Už u hřbitovního setkání jsem tušila,že tohle se mi bude kousat velmi těžko . Naivní až pubertální myšlení ženské hrdinky , vadily mi vzpomínky na bratra snad v každé větě , rádoby vtipné zážitky , což vzhledem k vážnému tématu působilo divně a bohužel z toho vzniknul tenhle paskvil . Divná knížka . Hvězdička pouze za Judy, která mi byla nejsympatičtější.

AndreaP.
07.04.2023 5 z 5

Velmi smutný příběh dvou zcela odlišných lidí, napsaný ale stylem, že jsem se řechtala a slzy mi tekly současně. Naprostá topka. Doporučuji.

zandu
21.03.2023 2 z 5

Příběh mě extra nenadchl. Chvílemi mě bavil, chvílemi jsem se musela do čtení nutit. Víc než polovinu knihy jsem přečetla poctivě, ten zbytek jsem prolétla letem světem, jen abych ji neodložila.

knihovna22
20.03.2023 5 z 5

Líbil se mi moc nápad, setkání mladé Pauly a umírajícího Helmuta a jejich společná pouť, oba přišli o své blízké. Přiznám se, že mě trochu nudily poměrně dlouhé teskné pasáže o malém bratříčkovi. Mně ten sourozenecký vztah nepřijde moc uvěřitelný. U matky a jejího dítěte by to bylo pro mě pochopitelnější. Ale já jsem realista a cynik, možná proto ... Každopádně hodnotím vysoko a doporučuji.

Kristy.Seb
18.03.2023 5 z 5

S bolestí se to má tak: nejprve jde vždycky jen o její intenzitu, spouštěč není podstatný. Zesiluje, dokud nedosáhne sta procent, a pak ji zkrátka musíš nějak přežít, at je příčina jakákoli.

Na smutku je hloupé to, že se svět kolem nás prostě točí dál.

Život se nedá zastavit. Nejde to. A smrt se zase nedá kontrolovat, protože je chtě nechtě součástí té bláznivé jízdy jménem život.

Minulost Helmuta byla dost drsná. O to víc měl Paule co předat a naučit jí, že má jít dál..

lenka5798
25.01.2023 5 z 5

Dostala jsem tuto knížku, jako dárek na rozloučenou od kolegyň z hospicového týmu. Zajímalo by mě, jestli devčata tušila, jak moc podobná našim pracovním příběhům tato kniha je?! Četla se krásně. Člověk měl hodně nad čím přemýšlet. Učení života a žití naplno mladé generace od starší. Vzájemná podpora a konečné smíření. Prostě krása. Myslím, že je to jedna z knížek, které si ráda přečtu znova. Hlavně v případě, že si budu myslet jak se mám špatně, díky této knize mi dojde, že mám být vděčná za to co mám a koho kolem sebe mám , protože nikdo neznáme svůj čas.

ThePeace135
24.01.2023 5 z 5

Tohle bylo takové pohlazení po duši... jeden by neřekl, že z něčeho tak tragického, jako je smrt nejbližší osoby, může vzejít něco tak krásného a křehkého, jako je přátelství mezi dvěma naprosto rozdílnými lidmi - mladou ztřeštěnou dívkou a mrzoutským důchodcem (a taky jedním psem a jednou slepicí :) )... Za mě psáno stylem Fredrika Backmana, což je absolutní srdcová záležitost, a i díky tomu se Tisíc metrů ode dna řadí mezi jednu z nejlepších knih, co jsem četla.