Tintin v zemi Sovětů

Tintin v zemi Sovětů https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91932/bmid_tintin-v-zemi-sovetu-cec-91932.jpg 3 78 11

Tintinova dobrodružství série

1. díl >

Reportér Tintin a jeho psík Filuta se vydávají do revolučního Ruska, aby tam zažili neuvěřitelná dobrodružství a se slávou se vrátili zpět. Tak se v lednu 1929 v Belgii zrodila jedna z nejslavnějších komiksových postav – reportér Tintin. Jeho úplně první příběh je celý černobílý a hlavní postava teprve získává své obrysy, které si pak podrží dalších 54 let. Zajímavá četba pro všechny příznivce Tintina i neobvyklý tip pro sběratele komiksů.... celý text

Literatura světová Komiksy Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Tintin au pays des Soviets , 1929


více info...

Přidat komentář

instageek_cz
18.09.2023 4 z 5

U prvního a dodnes jediného černobílého Tintina vás okamžitě zaujme kresba, která mi silně připomínala slavné švejkovské ilustrace Josefa Lady. Zároveň jsem obdivoval, jak Hergé dokáže i v tak jednoduchém stylu vytvářet nadupané dynamické panely, na nichž celé dění vidíte úplně jako filmovou akční scénu.

Nudit se nebudete, Tintin každou chvíli před někým utíká, ujíždí v autě či na drezíně, případně se někam řítí v letadle, pokaždé v doprovodu roztomilého, vtipného a chytrého pejska Filuty. Ten dění často komentuje, ale přispívá nejen slovy pro svého páníčka je rovnocenným parťákem a leckdy mu zachrání krk!

Sovětští agenti totiž chtějí toho novinářského buržousta z Belgie bez milosti odpravit. Všude po něm jdou a mám pocit, že ho jednou i viditelně postřelí. Na to však Tintin nijak nereaguje, tady je to totiž docela brutální drsňák!:)) V obleku ruského kozáka je mu fuk, jestli spráská člověka nebo medvěda (kterého složí dobře trefeným highkickem na bradu:)) ).

Tintin si vždy poradí buďto MacGyverovsky něco sestrojí, nebo si pomůže důvtipem, případně se na něj usměje štěstěna. Jako když při pobytu ve vězení a čekání na popravu zjistí, že se v jeho cele válí na zemi skafandr... který se přesně hodí, když tenhle belgický rek s čupřinou uvolní cihlu ve zdi tak, aby se dovnitř začala hrnout voda a on mohl odplavat pryč:))

Je to sakra bláznivé čtení a taky vzácný kus komiksové historie, takže doporučuji:)

Sauron
17.07.2023 4 z 5

Teda byl jsem teda hodně překvapený. Čekal jsem prostě klasického Tintina s klasickým stylem. Kdybych asi jako prvního četl tohohle, asi bych už další díly nečetl. Ale nevadí mi to. Pro mě to je spíš takový příjemný dodatek, ačkoli je vlastně první s Tintinů.


PastorMal13
04.05.2023 4 z 5

Myslím, že Hergé dosti trefně ztvárnil tehdejší dobu v SSSR.

Vevericka.eva
19.09.2022 3 z 5

Ani jsem nečekala, že to bude tak vtipné. Půjčila jsem si ji jako vzpomínku na dětství, kdy se Tintin skoro nedal sehnat a asi si nakonec přečtu úplně všechny. :-)

Leonor
28.10.2020 4 z 5

Jako recese a parodie dobré, obzvláště s ohledem na datum vydání.

Jirok
18.08.2020

Na tomhle komiksu se mi líbilo,že TinTin nebyl klaďas jako obvykle, ale drtil komunisty, tak jak by si na to v jiných dílech netroufl. Skvělé!

Tomas@S
30.07.2018 2 z 5

Roztomily nahled do doby nez se Tintin, tak jak ho obecne zname, zrodil. Kresba je cernobila a velice primitivni. Dej je dosti naivni (i kdyz se odkazuje na znama historicka fakta), obsahuje casto vysvetlivky primo od postav o tom co se vlastne prave stalo, kdyby to ctenar nepochopil. Nekolikrat se stane nejaky zazrak, kdyz se dej dostane do slepe ulicky. Zajimave je, ze nasledujici serie komiksu jsou o nekolik trid vyspelejsi, jak kresbou tak i dejem. Cekal bych tam jeste nejake mezidobi.

Makrela Liška
21.06.2018 5 z 5

Silně nadsazené dobrodružství v duchu klasické grotesky, včetně obrazových gagů a jasného rozdělení postav na ty dobré a špatné. Tintin je zbrklý a silácký reportér, oplývající světovou slávou zatím bez podložených zásluh, Filuta je jeho vtipný komentátor a věčný zachránce, nicméně i tak má komix své kouzlo, a pokud se čtenář oprostí od toho, jak zná Tintina obvykle, jde o výtečný zážitek.

ondrej.b
06.12.2017 1 z 5

Tintina miluju, a chápu i to, že musí přežít takřka všechno, ze všeho vyklouznout atd. Ale tady mě to až zarazilo. Jak rozbít železnou mříž? Budu do ní kopat a pak si kýchnu a ona vypadne? Z vězení se dostanu tak, že vydlabu velkou cihlu jen tak nožíkem za krátký čas? Zničenou vrtuli u letadla nahradím tak, že si nožíkem porazím strom a vydlabu si novou? Dokonce dvakrát? Ufff. A plno dalších "špeků". Děj celkem nekomentuji, je to takové nezáživné a evidentně poněkud zaujaté, i když.... Polehčující okolností je to, že je to první příběh a začátek bývá těžký.

padas
13.03.2013 odpad!

Doposud nejhorší Hergého komiks, sloužil spíše jako protikomunistická propaganda, házející např. Trockého do pytle spolu se Stalinem. Osobně nemám rád SSSR, ale tohle bylo odporné! Věta na konci "z těchto dokumentů vyplývá, že tento muž je bolševik a hodlá vyhodit všechna evropská města do povětří" tomu nasadila korunu. Zkrátka, propagandistický škvár!

herdekfilek
19.12.2011 5 z 5

Hergé vtipným způsobem pojal teror rudé bestie. Což je na rok vzniku, 1929, dosti kurážný krok. Vždyť od puče v Moskvě uběhlo jen pár dní, do bolševické bašty se stahovali bološevickou reklamou otupení američané, ve své domovině ničení krizí bankéřů, kterou si vždy za každých okolností odnášejí lidé z tlače. Hergé vzal dost nedětské téma, jako je mučení, uměle vyvolané hladomory, demokratické volby v bolševickém střihu, všudypřítomnou a všemocnou tajnou policii a vtělil ho do komiksu právě dětského. A kupodivu se proslavil. Pokud by toto Hergé stvořil dnes, nakladatel by si tím neutřel ani konečník. Nějak se ta doba pokroutila a jen díky tomu, že Hergé je Hergé a Tintin je Tintin, můžeme se s takhle politicky a myšlenkově nekorektním komiksem pro děti setkat.

A ještě jedna zvláštnost mě na komiksu zarazila. Albatros začal tisknout v Číně. Žádné tiskárny z Českého Tišnova, žádná Kroměříž, ale prachsprostý tisk z PRCu. Jistě levnější a ekologicky šetrnější.

Štítky knihy

komiksy pro děti Tintin

Autorovy další knížky

Hergé (p)
belgická, 1907 - 1983
2011  66%Tintin v zemi Sovětů
2010  92%Tintin v Tibetu
2004  81%Tintin v Americe
2011  68%Tintin v Kongu
2004  86%Faraonovy doutníky

Kniha Tintin v zemi Sovětů je v

Přečtených100x
Doporučených4x
Knihotéce26x
Chystám se číst6x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x