Tintin v Americe

Tintin v Americe https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352137/bmid_tintin-v-americe-2BF-352137.jpg 4 100 11

Tintinova dobrodružství série

< 3. díl >

Tintin je odvážný reportér, který se svým psem Filutou zažívá ta nejbláznivější a nejneuvěřitelnější dobrodružství na všech světadílech. Belgický kreslíř Hergé, který si postavu Tintina vymyslel, je dnes uznávaným klasikem evropského komiksu. V příběhu z Ameriky Tintin během prohibice ve 30. Letech minulého století sám zatočí s bandou gangsterů a bojuje s nepřátelsky naladěnými indiány.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Komiksy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Tintin en Amérigue , 1931


více info...

instageek_cz
instageek_cz
18.09.2023 3 z 5

V první řadě bych předpokládal, že když už se jedná o 3. vydání stejného alba, mohlo by být bez chybějících nebo naopak přebývajících slov v bublinách. Stane se to sice jen výjimečně (konkrétně 2x, co si tak vybavuju), ale i tak mi to přijde hloupé.

Jinak je Tintinovo americké dobrodružství moc pěkně nakreslené (zbožňuju panel, kde Tintin leze v obrovské výšce po římse mrakodrapu) a potěší, že belgický reportér si tentokrát nepředsevzal vyvraždění veškeré zvěře daného kontinentu. Akorát Filuta se nám vyprofiluje v poněkud rasistického psíka:)) Přece nechceš jet k rudokožcům, říká Tintinovi před odjezdem k indiánům, a na místě pak pohrdavě ignoruje zdejší psy se slovy Snad si nemyslí, že se budu bavit s nějakými psími rudochy. Yikes! Celkově to tu ale s rasismem není ani zdaleka tak zlé, jak jsem se po Kongu obával. Jen u jednoho fórku člověka zamrazí když se hovoří o vraždě, vyhlášení poplachu, a jak potom okamžitě pověsili 7 černochů... Jakože preventivně... Tak to je postřeh, bez kterého bych se klidně obešel, milý Hergé.

Jinak tenhle díl hodně připomíná první album ze Sovětského svazu. Tintina chce neustále někdo zabít, vězní ho, pronásledují, zatímco on díky shodám všelijakých šílených náhod a štěstí uniká. A tak to jede pořád dokola. Oficiálně jde Tintin v Americe po stopě zločinného syndikátu chicagských banditů, ale veškeré zběsilosti to natolik překrývají, že bych si na hlavní dějovou linku už málem nevzpomněl. Průměr a příště snad konečně nějaká Tintinova hvězdnější chvíle!:)

Criosphinxx
Criosphinxx
03.03.2023 3 z 5

Na to jak Kongo bylo špatný, tak tohle bylo celkem dobrý. Tady jsem se i bavil a příběh dával víceméně smysl.

Trochu jsem bál, když jsem viděl ty indiány, ale když pomineme jejich typický vzhled, který by dnes už neprošel, tak si myslím, že to není dehonestace této etniky. Neříkám, že zde není nějaký ten rasismus, ale zas musíme chápat dobu kdy je to odehrávané, že to tak prostě bylo.

Příběh se odehrává v době prohibice a Tintin jede do Chicaga zamávat s místními gangstery. Mimochodem ti gangsteři jsou asi ti nejhorší v celé historii. Nemyslím hrozný jako třeba Al Capone, ale spíše hrozný svou totální neschopností zabít jednoho reportéra a jeho psa:D Sice ano, Tintin zde měl několikrát štěstí (až otravně mockrát) ale i tak.

Jinak jako jsou tam kolikrát celkem dobrý fórky a kresba je prostě super. Věřím, že další díly budou jen lepší a lepší a třeba se vybrousí i ty příběhy. Zatím slabší tři, ale furt už tři:)


Atlantis
Atlantis
05.08.2021 3 z 5

Těšil jsem se. Tintin v Americe měl být krásnou ukázkou toho, jak se posunul svět dopředu, byl avizovaný až rasistický pohled na americké obyvatelstvo jiné barvy než bílé... a ono nic. Tenhle díl je naprosto neškodný. Ano, Indiání mají svoje ikonické čelenky, které byste v této době hledali už marně, ale o tolik let se Hergé nesekl. A lynčování černochů? To je bohužel smutná praxe, která přetrvala až do šedesátých let. Jinak jde o komiks veskrze průměrný. 3,5*

Iamblichos
Iamblichos
05.11.2020 3 z 5

Tento je zatial z TinTinov najslabsi.....taky nijaky pribeh, ktory nejak nedrzi pokope, opakovane "stastne nahody" zachranujuce Tintinov zivot atd

jenda88
jenda88
04.06.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila,protože byla dobrodružná.

Tomas@S
Tomas@S
23.12.2018 3 z 5

Takovy trosicku prasteny dil zachycujici dobove stereotypy o gangsterech a Spojenych Statech v dobe prohibice. Tintin uspesne odhaluje zlocince a zazracne se vyhyba vsem nastraham. V deji se objevi na chvili dokonce i indiani, at je to kompletni :-) Prislo mi to cele spise trochu slabsi. Jine pribehy jsou zajimavejsi. Tady bylo az prilis mnoho podivnych nahod a zazraku.

ondrej.b
ondrej.b
12.12.2018 3 z 5

Neohrožený Tintin je prostě nepřemožitelný a dokáže vyváznout z každé šlamastiky. Místy opět děj poněkud přitažený za vlasy, ale vzhledem ke stáří a oblibě jeho dobrodružství to musím brát s nadhledem:-)

PanterAnn
PanterAnn
03.10.2017

Komiks mám opravdu moc ráda.
Přečetla jsem všechny díly a pořád mě baví je číst dokola.
Moc ráda sleduji i seriál.
Tintinova dobrodružství jsou akční a dobrodružná.

Avatar Aang
Avatar Aang
17.04.2014 5 z 5

Skvělý příběh

oldshatterhand
oldshatterhand
18.01.2012 3 z 5

Dávám sice přednost delším knihám avšak když jsem s přáteli vyděl film naprosto mě to uchvátilo. Je pravda že téměř pravidelně sleduji televizní seriál v televizi a velice se mi to líbí. Nemám sice v oblibě detektivní příběhy, ale tuto knihu vřele doporučuji všem malím, ale i velkým s představivostí.

kokožka
kokožka
25.04.2011

Já sem přečetla všechny díly ještě že to je komiks jinak by to trvalo věčnost :- ).