Tíha sněhu

Tíha sněhu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402239/bmid_tiha-snehu-mNf-402239.jpg 4 32 7

Do blíže neurčené vesnice, snad někde v kanadských lesích, se v blíže neurčeném čase dostane zraněný mladý muž. Lidé jsou od vzdálených měst odříznutí závějemi sněhu, jsou bez elektřiny a docházejí jim zásoby. Přesto se zraněného ujmou a ubytují ho u podivínského Matthiase ve srubu nad vsí. Za dodávky potravin a za dřevo na otop se Matthias uvolí o mladíka pečovat. Občasné návštěvy řídnou, ti, kdo mohou, uvězněnou vesnici záhadně opouštějí. Matthias a jeho vnucený spolubydlící tvoří podivné společenství, plné pochopení i podezřívání. Každý má své tajemství, na které téměř bez ustání padá nový a nový sníh, jenž tíží domy i duše…... celý text

Literatura světová Novely
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le poids de la neige , 2016


více info...

Přidat komentář

Dani25
20.08.2023 4 z 5

Pribúda sneh, pribúda napätie, čísla kapitol to umocňujú. Dej sa odohráva v jednej chalupe, kde sa stretli zhodou okolností dvaja cudzí muži, ktorí musia spolu prežiť. Atmosféra vynikajúco popísaná, aj keď kapitoly sú krátke.

SynD
21.06.2021 3 z 5

(SPOILER) návrat ztraceného syna, ktreý při nehodě málem přišel o život ve světě, který přišel o elektřinu,

kde muži nesou biblická jména a Josef zmizí s Marií na sněžném skútru do lesa,

a kde se hlavní hrdina vykoupí darem a pohřbením stařenky.


tón trošku podobný McCarthymu (inu dystopie). a ten sníh v ničivém množství připomíná nekonečný déšť na Venuši v dávné Bradburyho povídce

3,5*


MichalM398
07.03.2021

Zajímavá kniha, zajímavá myšlenka

soukroma
10.10.2020 5 z 5

Skvělé: krátké, svižné, plné zajímavostí všeho druhu (např. čísla nad kapitolami jsem sledovala s velkým napětím - úplně se stejně staženým hrdlem, jako sleduji nárůsty nakažených; mně čísla byla jasná od prvních odstavců, ale doma s tím taky měli ostatní problém - neuvedu zde ale spoiler). Vazba na Daidala a Ikara ale mohla být silnější.
Psychologie hlavních postav v prostoru a čase byla vylíčena bezvadně, nic přehnaného, něco očekávaného, něco méně, ale vždy uvěřitelného. Autor si pěkně pohrál s formou, pozadím, příběhem, i čtenářem (zatímco hlavní hrdina ani jméno neměl, téměř sadistické bylo nabídnout výhradně tahle mužská jména vedlejších postav: José, Joseph, Jacques, Jean, Jonas, ...do konce jsem se v nich nevyznala). Jako správná dystopie to nijak maximalisticky výbušně neskončilo, ale svůj komorní závěr to má (prokazatelně zde pro mě platí, že cílem je sama cesta - co se stalo obecně mne vlastně vůbec nezajímalo, jen a pouze jak si s danou situací, v daném prostředí poradí daní hrdinové).
Bohatý jazyk a spousta drobných připomínek velkých (ne nutně příjemných) věcí.

"Ale čas je záludný. A moje žena začala více lpět na svých záchytných bodech. Selhávala jí paměť a hlas jí scházel z cesty v zákrutách vět. Upadala do podrážděného zmateného mlčení. ..."

orinka3
09.11.2019 5 z 5

Po dočtení knihy jsem se musela podívat do slovníku cizích slov, co znamená dystopický. Už vím. Zaměření knihy tomu naprosto odpovídá. Je a není to snadné čtení. Kapitoly jsou krátké a zvláštně očíslované. Nechápu systém. Ale to nevadí. Dalo by se říct, že se jedná o až komorní příběh. Odehrává se na malém prostoru, většinu knihy se objevují jen dvě postavy, raněný mladík a jeho starší opatrovník. Lidé z vesnice žijí o kus dál a objevují se vzácně. Zato ten sníh! Ten nás provází po celou četbu a hraje významnou roli, je mu podřízeno naprosto všechno. Kniha vyvolává znepokojivé otázky: Co se vlastně stalo? Kam zmizeli lidé z vesnice, proč se přerušil kontakt s městem, proč najednou nefunguje elektřina? Kam odešli příbuzní mladého automechanika a proč on se vlastně vracel? V knize jsou použity příběhy z Bible (Návrat marnotratného syna aj.), rozhodně do ní patří. Stejně tak, jako připomínky Ikarova letu. Kniha je v zahraničí oceněna po zásluze a jsem moc ráda, že mě neminula.

Disease
23.09.2019 4 z 5

Pěkně popsaná atmosféra zmaru a souvisejících mezilidských vztahů. Sice se nekoná žádná třeskutá pointa, ale co taky v bezvýchodné stuaci, že...

petaSk
09.08.2019 3 z 5

Nejmenovaná havárie, nejmenovaná vesnice zapadající sněhem kdesi v Kanadě. Zraněný mladík je odkázaný na staršího muže. Vzájemně si jsou cizí. Lidé žijí ve společenství s neurčitými pravidly a utíkají odtud.
Při čtení knihy mi přišlo, že autor měl zaděláno na větší dílo, ale nic nedotáhl do konce. Vše bylo jen naznačeno a kniha prošuměla s pár dramatickými záchvěvy, a pak skončila.
Atmosféra byla fajn, ale Tíha sněhu na mě působila neúplným dojmem.

Autorovy knížky

2019  71%Tíha sněhu

Kniha Tíha sněhu je v

Právě čtených2x
Přečtených42x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce11x
Chystám se číst44x
Chci si koupit14x