Tiger, tiger

Tiger, tiger https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80705/bmid_tiger-tiger-PVb-80705.jpg 3 112 38

Margaux Fragosová sa jedného letného dňa na blízkom kúpalisku stretne s Petrom Curranom. Ona má sedem, on päťdesiatjeden rokov. Peter ju aj s matkou pozve na návštevu do svojho domu a malé dievčatko tam nájde rajskú záhradu s exotickými zvieratkami, hrami a hračkami a čarovný dvor so záhradou. Jej duševne chorú matku starostlivosť o Margaux zaťažuje, a preto je Petrovi vďačná, že jej dcéru zahŕňa pozornosťou a vytvára pre ňu žiarivý imaginárny svet, takmer taký, ako vytvoril Lewis Carroll pre Alicu. Po čase Peter na seba rafinovane preberá úlohu kamaráta, otca i milenca Margaux. Šarmantný manipulátor zasahuje do všetkých aspektov jej života a pretvára ju z dieťaťa sršiaceho fantáziou a láskou na izolovanú mladú ženu na pokraji samovraždy. No keď má Margaux dvadsaťdva rokov, Peter – chorý a zničený pocitom viny – si siahne na život. Lyrický, hĺbavý a očarujúco jasný príbeh Tiger, tiger živo ilustruje hojivú silu spomienok a odhalenia tajomstiev. Pozoruhodné spomienky Margaux sú pohľadom do duše mladého dievčaťa padajúceho voľným pádom do bezodnej priepasti. Autorka ich tlmočí čitateľovi vrátane rodičov a tých, čo prežili zneužívanie. Úprimne vykresľuje, ako pedofil svoju obeť očarí a pripúta si ju k sebe. Jej kniha šokujúcich spomienok na ukradnuté detstvo vyvolala medzinárodnú senzáciu. Predáva sa v osemnástich krajinách.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Tiger, Tiger: A Memoir , 2011


více info...

Přidat komentář

nevermore3
16.11.2022 3 z 5

Trošku mi chybělo nějaké závěrečné, více hodnotící autorčino stanovisko, kdyby mělo být byť jen v doslovu. V takto silném příběhu je to potřeba.

Hall3006
04.09.2022 1 z 5

Nedal jsem to ani do konce. Kdo četl Lolitu nebo Rez a záře hvězd či Svolení a dočte i tuto, má můj obdiv. Vůbec bych Tygra k nim neřadil. Žádné napětí, žádný strach z odhalení, žádné zvraty. Sem tam nějaká pedofilní nechutnost a pak roky plynou a... Uf ale chápu že se paní autorka chtěla ze svých zážitků vypsat, (nebo ji to někdo poradil) a zjistila, že musí napsat tolik vaty, aby to dalo na knihu.


ClaireW
08.08.2022 4 z 5

Na knihu jsem narazila náhodou a trochu jsem se bála, že to bude nechutný příběh. Kniha ale mile překvapila a až na pár stránek je to příběh dospívající holky z těžkých podmínek. Určitě bych knihu kvůli tématu nezavrhla a je i celkem čtivá.

Josefie
27.05.2022 3 z 5

Smutný příběh pedofila Petera a jeho osmileté oběti Margaux. Všechny postavy v příběhu jsou nějakým způsobem psychicky narušené a ještě k tomu s pochmurnou minulostí. Jak už tu někdo psal - Margauxina rodina je tak pošahaná že vám ta pedofilie v příběhu bude připadat jako to nejmenší zlo.

asi_clovek17
14.04.2020 4 z 5

Dobře, asi většina lidí pochopí že tato kniha není postavena na bůhvíjakým zajímavém stylu psaní, ale je postavena na extravagantním a kontroverzním tématu pedofilie. Když pominu společenské vnímání příběhu, tak jo, líbilo se mi to. Líbilo se mi obhájení pocitů dívky i již zmiňovaného pedofila. Líbily se mi obrazy charakterů rodinných příslušníků. zkrátka jsem to autorce sežrala i s navijákem, a ať už se tento příběh zdá nerealistický, já jí vše věřila. Rozhodně vloženého času nelituji a za mě vysoké hodnocení

Tyrkysová
19.05.2018 2 z 5

Velmi zajímavá sonda do duše malé holky v područí pedofila. Silné, kontroverzní, ale vracet se k tomu rozhodně nebudu...
Jakkoli je totiž téma zajímavé a najdeme v něm mnoho pasáží k zamyšlení, kniha jako taková bohužel příliš čtivá není. Je plná popisů obyčejných dnů a množství nedůležitých informací. Jistě by jí prospělo více redaktorských úprav a také nějaký objektivní názor - když už ne od autorky samotné (z jejího vyprávění je stále patrné velké ovlivnění a zaslepení), tak alespoň od nějakého odborníka.

hellena1523
31.12.2017 3 z 5

No...
Z některých scén se mi trochu dělalo mdlo. Chvílemi vážně silná káva...místy trochu nuda.

Pak mi bylo trochu zvláštně z toho, že mi je Petera líto, protože ta malá holka je vlastně docela vyčůranej spratek!

Nevím, jestli nepřeceňuju autorku (nebo celý ten příběh), ale pod tou slupkou zvláštnosti, nenormálnosti a pod výstražnou cedulí PEDOFIL, mi přišlo, že ti dva měli mezi sebou něco čistého, co málokdo pozná za celý svůj život.

Říkejte si, co chcete, ale ať už je to jakkoliv, je to zase trochu jiný úhel pohledu...

kannibal28
03.10.2017 4 z 5

Príbeh malej margot nebol zlý ale ani taký drsný ako som čakal. Dávam 4 hviezdy preto že až tak som ten príbeh nehltal.

Shimy
24.04.2017 3 z 5

Nevím, co si o téhle knize mám myslet. Často se ve mě mísily pocity, kdy mi přišlo nejdřív samozřejmě hrozně líto zneužívané nevinné holčičky a starého chlapa jsem nenáviděla, za to, co jí prováděl. Někdy jsem se ale naopak přistihla, že mi je líto pedofila, a že ta malá holka by si zasloužila pár facek. Vůbec netuším, co si z toho odnést. Asi jen to - dopřát svým budoucím dětem nádherné a bezstarostné dětství, aby si nemusely "hledat" takového nějakého "podobného Petera".

ajla5
04.01.2017 2 z 5

Šokující a smutné.

Anysis
21.10.2016 3 z 5

Slabé. Na ty recenze jsem čekala strhující příběh, ale kniha mě upřímně zklamala.

nikola8435
14.03.2016

Kniha je dobře napsaná, místy se vleče, ale neubírá jí to na atmosféře a působivosti. Ovšem nemůžu souhlasit, že by vzbuzovala soucit s pedofilem. Spíš vnitřní úděs, že chvílemi, ať už kvalitní autorskou prací, tak reálnou schopností toho muže, mu to čtenář žere i s fuseklema a o to větší znepokojení, když prosákne pravda na povrch. Ne, lítost ve mě nevzbuzoval, spíš hrůzu, jak lze manipulovat lidmi, nemluvě o malých dětech, strach o děti vlastní a taky zvláštní znepokojení, jak děti vnímají sexualitu.

Anna 13
09.01.2016 4 z 5

Šla jsem do toho i když jsem věděla, že to bude nelehké, depresivní, dramatické a psychologické čtení, z kterého mne bude mrazit...

Pedofil. Když se řekne tohle slovo, co si většina z nás představí?
Po této knize se mé názory na tyto lidi radikálně změnili. V této knize je pedofil polidštěn a až se to může zdát velmi zvláštní, tak nebudete věřit svým citům. Nešlo ho nenávidět. Ano dělal strašné věci, ale za to všechno mohlo jeho dětství a výchova. Byl to nemocný člověk, který si své chyby uvědomoval a rád by se léčil. Jsou tu opravdu velmi rozporuplné názory, což je dobře.

Takto silné téma vás překvapí. Budete si i vy sami, že soucítíte s pedofilem připadat divně, zvláštně, ale vím, že mezi čtenáři nejsem sama...
I oběť: tedy Margaux ho milovala.

Doporučuji! Překvapí vás, zamyslíte se a přehodnotíte lidi, které jste dosud odsuzovali...

Sireen
08.12.2015 5 z 5

Skvělá kniha, moc pěkně napsaná, velice hluboká, autorka má můj obrovský obdiv. Poměrně nevšední příběh, pohled na pedofilii z jiné strany, člověka donutí na chvíli se zastavit a zamyslet. Rozšířila mi obzory v mnoha směrech a za to jsem velmi vděčná. Víc takových knih.

"Je to i v Bibli. Lotova žena se ohlédla a proměnila se v solný sloup. Ohlédnout se znamená sůl. Ohlédnout se znamená slzy. Ohlížet se za minulostí znamená smrt."

Morrighan
29.10.2015 5 z 5

Divím se většině zdejších komentářů. Holt, když to člověk chápe z trochu jiného úhlu pohledu, má na to asi jiný názor. Skvělá kniha, které nic nechybí a opravdu je to správná sonda do problematiky, jíž se zabývá.

LahoferRose
18.08.2015 2 z 5

Knihu jsem si koupila kvůki tématu pedifilie. Nabokova Lolita je přeci jenom smyšlený příběh, ale tohle měl být skutečný, navíc z pohledu "oběti". Chtěla jsem pochopit, jak to ve skutečnosti ti chlapi dělají, že s nimi děti kolikrát drží a tají to. V tomto ohledu mě kniha nezklamala. Do jaké míry je autobiografická či nikoliv, nevím. Byly ale, řekněme, dvě pasáže, při kterých jsem položila vidličku a nemohla večeřet. Často se mi ale kniha špatně četla, táhla se a, upřímně, o její rodinu jsem se vůbec nezajímala.

weja
22.03.2015 3 z 5

nevím , co si o tom mám myslet. Mám z toho až moc zamotané myšlenky . Ale rozhodopádně je to velice zajímavá kniha, nikdy jsem nic podobného nečetla .

Hawkey
17.10.2014 3 z 5

Kniha se špatně hodnotí, aniž by člověk nesoudil. Pedofilie je pro mě, jako pro budoucí matku, nepředstavitelná. Avšak všechno souvisí se vším. Kdyby měla Margaux kvalitní rodinné zázemí, potřebovala by Petera? Při čtení se ve mě mísil šok a hrůza, vztek a (možné) pochopení.
V mém případě není kniha na více než jedno přečtení. Donutila mě přemýšlet v několika rovinách.

Sorrow
06.10.2014 4 z 5

Zvláštní kniha, o které by asi bylo celkem divné napsat, že se mi líbila :)
Každopádně nikdy jsem nic, tomu ani vzdáleně podobného, nečetla. Leží mi to v hlavě. Tak bych to vyjádřila...

alexandra0429
22.09.2014

Zajimava kniha, ktera ukazuje jiny pohled na vec...