Tigana

Tigana https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/19835/tigana-19835.jpg 4 43 7

Bylo – nebylo (ale spíše bylo). Devět státečků na poloostrově Dlaň se stalo terčem dvojité invaze, kdy si dva mocní kouzelníci a vládci říší ze severu za mořem – Brandin z Ygrathu a Alberico z Barbadosu – rozdělili poloostrov mezi sebou. Jenže při dobývání jedné ze zemiček padl v prohrané bitvě Brandinův jediný a milovaný syn. Brandin pak všechnu svou moc napřel k pomstě – nejenže porazil a krutě potrestal vojsko a lid vzpurného státečku a pobořil jeho města, ale především použil všechnu svou kouzelnou moc, aby vymazal jméno země. Nejen z map, hlavně z myslí lidí. Dokud kouzlo trvá, nejsou její obyvatelé s to zaslechnout její jméno: Tigana. Přeložil Jiří Lexa.... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Tigana , 1990


více info...

Přidat komentář

Deia
16.01.2022 4 z 5

Túto knihu som si chcela prečítať už dlho, ale nejak podvedome som sa jej vyhýbala, mala som pocit, že ma nezaujme. Ale mýlila som sa. Kniha ma chytila od prvej strany, aj keď spočiatku som sa obávala, že sa vo všetkých tých menách postáv, miest a zemí budem strácať. Ale vôbec. Čítalo sa mi skvele. Kniha je napísaná úplne úžasne, hneď ma vtiahla do deja, do sveta postáv. Postavy sa mi tiež páčili, boli ľudské, žiadni superhrdinovia. Takisto prežívali strach, bolesť, lásku, nerozhodnosť... a nie stále sa im podarilo, čo zamýšľali, ich cesta k úspechu bola kľukatá (občas až príliš) a nejasná. Ale napriek tomu sa mi postavy zdali trochu odťažité, úplne som sa k nim nedostala. Tiež keď som sa začala trochu viac zamýšľať nad dejom, tak nie všetko mi prišlo úplne logické, niektoré veci mi nedávali až taký zmysel, ako mali a spätne mi napríklad príbeh Dianory, ktorá bola Brandinovou milenkou, prišiel zbytočný. Ale to mi počas čítania vôbec nevadilo, pretože akonáhle som sa začítala, bola som príbehom úplne pohltená. K autorovým knihám sa ešte určite vrátim, pretože aj napriek nejakým výhradám je jeho štýl písania proste krásny.

nikatus
28.04.2021 1 z 5

Recenze jsem přečetl celé, román jenom do půlky.


Luigi1
31.10.2020 5 z 5

Kniha se mi zapsala hluboko do mysli.Jsou zde zajímavé příběhy.Doporučuji

AnoMANder
15.06.2020 2 z 5

Velká očekávání na začátku, mírné zklamání na konci. Moc jsem se těšil na toto vychvalované dílo, ale zůstalo za mým očekáváním. Mám radši knihy, kde je děj více akční, nepředvídavý, něčím překvapivý. Zde mi přišlo, že děj plyne stále stejným tempem, nedokázal jsem se plně vnořit do příběhu. Žádná postava mi nebyla příliš sympatická, nedokázal jsem s nimi zvlášť soucítit. Plus vidím v dobře zvládnutém konci.

špulo
21.12.2018 5 z 5

Nie, nie je to tá najlepšia fantasy. Ani top ten. Ale, je to výborná kniha, ktorá sa nedrží úplne v mantineloch žánru. 90%...

Jacck
25.07.2017 3 z 5

Tuto knihu jsem vygoogloval na nějakém anglickém webu, kde byl přehled TOP knih fantasy, které nejsou série. Tato byla na prvním místě. Pěli na to chválu, jaké je to umění a že člověka emocionálně roztrhá (vygooglujte si anglické recenze). Se mnou to nějak nerezonovalo. Bylo to patetické. Byl tam jakýsi zlý dobyvatel, co dobýval říší, a vražedkyně co ho měla zabít se do něj zamilovala. Za vší tou svou brutalitou to byl vlastně romantický citlivý člověk, haha. Připadalo mi to, jakoby někdo psal o Hitlerovi, a pak psal o tom, jaký je to romantik s citlivou duší a celý patos byl vytvořen o tom, že Hitler po válce musí být souzen za své zločiny a láska tak nemůže dojít naplnění. Umělá snaha o citové vydírání, která u mě nefungovala.

martin3683
20.03.2014 5 z 5

Některé příběhy projdou bez povšimnutí, jiné pobaví či dokonce i poučí a donutí k zamyšlení, ale pouze pár jich zlomí srdce. Tigana je jedním z nich. Už je to dlouho co jsem ji četl, ale zanechala ve mě silnou stopu a brzy se ke knize určitě vrátím.

Autorovy další knížky

Guy Gavriel Kay
kanadská, 1954
2009  79%Letní strom
2012  93%Pod nebesy
2019  78%Poslední záblesk slunce
1999  79%Tigana
2011  84%Nejtemnější cesta

Kniha Tigana je v

Přečtených51x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených5x
Knihotéce61x
Chystám se číst31x
Chci si koupit9x
dalších seznamech4x