Ticho

Ticho https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435049/bmid_ticho-cMU-435049.jpg 3 33 14

Začalo to mrtvým Ukrajincem na kolejích a sbírkou ztracených existencí v zapadlé krčmě na kraji Prahy. Kostlivce ve skříni mají ovšem i příslušníci vyšších tříd, já rychle zjistí Oldřiška a její mordparta. Pokračování perverzního detektivního románu Déšť opět ukazuje, co by zdánlivě obyčejní lidé nejraději nechali navždy zapomenuté ve svých sklepech...... celý text

marlowe
marlowe
21.04.2021 3 z 5

Číst Sáru Saudkovou, to je jako být svědkem protržení rybníku – a stát přitom přímo pod hrází. Text se na vás valí jako záplava kalné vody a všude kolem vás plavou nejenom výstavní kapříci (a že jich není málo), ale taky spoustu bahna, slizu a žabince. Čímž jsem chtěl říct, že autorka psát umí, ale že by potřebovala drobátko přitáhnout uzdu.
Díky komentářům mých přátel tady na DK jsem se před otevřením knížky připravil na nejhorší – ale nakonec jsem byl relativně mile překvapen, že to nebyl zas až takový průser (abych použil Oldřiščin slovník). Protože příběh se mi tentokrát zdál být dokonce lepší, než ten, který nám byl vyprávěn v Dešti.
Kdyby se vám příště, Sáro, podařilo včas stáhnout nohu z plynu, ubrat z přepálené expresivity hlavní hrdinky, dramaticky seškrtat množství hluchých slovních vycpávek a vaty a také si uvědomit, že "trefná přirovnání" nemají být v literární polévce bramborami a mrkví, nýbrž spíše šafránem – s chutí vám i nějakou tu hvězdičku přihodím.

Chesterton
Chesterton
14.04.2021 2 z 5

Tohle dočíst chce buď svatou trpělivost, velice nízké nároky na řemeslo nebo zvýšenou potřebu prostoduchého humoru. Jooo a ještě snad naprostý nedostatek jiných odpočinkových písmenek nebo věk kolem -náct?
Nic z toho nevlastním proto poučena předchozími komentáři odkládám. Jak píše hned VendulaB je to parodie.
Zas tolik nepřekvapilo. Náznaky byly už v prvé knize.
P.S. Ale možná je na vině hlavně moje nízká trpělivost vysoké nároky nebo zpovykanost??
Kdo jste nadšen, neberte mě vážně :o)
2/3


kap66
kap66
04.04.2021 2 z 5

Jak a čím zaujmout v prvním dílu série:
- originální postavou vyšetřovatelky, která dala označení „babochlap“ úplně jiný rozměr
- neotřelým jazykem a zvláštní, poněkud vulgární poetikou
- případem malinko kulhavým, ale tento handicap zamaskovat předchozími body.
Jak všechno v druhém dílu podělat:
Souhrnně řečeno: všechno vyjmenované přehnat a nafouknout do prasknutí, nezapojit autocenzuru a zřejmě ani nikoho, kdo by vychytal nelogičnosti z reality i jazyka.
Nejnesnesitelnější jsou přirovnání, obsažená v autorské řeči a promluvách Oldřišky a dalších minimálně pěti postav. O jejich množství si udělejte představu z ukázky, v níž jsem nevynechala jedinou větu:
„Když si skočím na chvíli do kanceláře, hm, taková chvilka se protáhne JAK vobličej pokladní o vánočním výprodeji. Oldřiška už se znala. Odběhnu si na pár minut, jen něco málo dokončit a najednou se minuty pomnoží JAK potkani. Hodina dvě tři zařvou JAK bankovky v automatu. To si Oski nezaslouží. Kdy naposled jsem mu udělala radost? Kdy naposled jsem měla čas jen na něho a na sebe? Paměť sice měla přesnou JAK snajper mušku, ale vzpomínku na něco takového z ní teď marně dolovala JAK minci z děravé kapsy. Zamkla auto a vyrazila pěšky. Když přidá, vřítí se k němu do náruče a k horkým hrncům. Sice spařená JAK kuře, ale skoro přesně.“
(Omlouvám se za ta JAK, ale takhle mi řvala v hlavě při čtení.)
Ve srovnání s tím se ostatní jevilo jako méně otravné, ale stejně:
- z jazyka: míchání spisovné a nespisovné češtiny v jedné větě: „s Ukrajincema, který neznal a kteří neznali jeho“, sloveso být – jednou „jsem“ a jednou „sem“, „namočenej do tý nakládačky, která měla být“; „mít z prdele štěstí“. Ke konci se také čím dál víc objevovala slova s chybějícími nebo přehozenými písmeny.
- ze života: záměna psychologa a psychiatra (MUDr. je psychiatr); záměna přetvářet a přetvařovat; po těžké operaci v narkóze bývá zavedená cévka; sýr se jmenuje grana padano, ne panado. Jednání postav na konci je hloupé, u jedné vůbec neodpovídá předchozímu ději.
Jestli si teď říkáte, že jsem hnidopich, máte možná pravdu; moje tolerance ale klesá se stoupajícím počtem chyb, protože je to pro mě projev pohrdání čtenářem. Možná je to i proto, že prvnímu dílu jsem dala čtyři hvězdy a teď jsem o to víc zklamaná.

ave55
ave55
03.04.2021 5 z 5

Vyhovuje mi styl psaní paní Sáry, i když hlavní hrdinka je dost divoká a asi nereálná. Tato série se dobře čte. Pěkně to ubíhalo.

Pedritka
Pedritka
04.03.2021 3 z 5

Celkem dobrá detektivka. Na plný počet hvězd bych to asi neviděla... Chvílemi mi to přišlo trochu přitažené za vlasy.... Někdy by asi jednání Oldřišky skončilo před inspekcí, tady se jelo normálně dál.

jprst
jprst
27.02.2021 2 z 5

Zajímavý příběh, který ale autorka dost zazdila svým literárním stylem. Její pokusy nacpat téměř do každé věty vtipné přirovnání, přičemž poměr mezi těmi skutečně vtipnými a originálními a těmi křečovitými až trapnými bych tipl tak padesát na padesát, docela úspěšně ubíjejí děj a snižují napětí příběhu. Korunu tomu nasadil nepříliš povedený závěr, který působí jako by si autorka nevěděla rady, jak z toho ven. I když důvody vražd manželů Martenových vyvolají u čtenářů pochopení a snad i soucit, tak snaha Oldřišky pomoci je spíše z říše pohádek. Tak to ve skutečném životě prostě nechodí.

rodak
rodak
01.02.2021 5 z 5

Tahle kniha byla tedy velké překvapení. Oldřiška a takový uragán. Skvělé hlášky, zajímavý příběh. Je to napsáno opravdu od huby. Doufám, že budou následovat další knihy s touto osobou v hlavní roli.

IreneP
IreneP
04.01.2021 3 z 5

Dobrá česká detektivka. Slovo perverzní v anotaci bych vyškrtla. Ano, zejména major Oldřiška se sexu opět náruživě oddává, ale napsané je to takových jazykem, že bych to nechala číst i dítě. Ovšem nejméně kvůli 3 scénám to dětem do ruky nepatří. Nikdy by mě nenapadlo, že číst krimi o ukrajinských a slovenských dělnících atd. mě bude bavit. Ale bavilo. A není to jen o nich. A ty věty! Ne, Saudková jimi určitě bude někoho děsně štvát, ale když to přijmete, tak se jimi i Oldinými vejšplechty opravdu pobavíte. Zajímalo by mě, kam na ta spojení chodí. :-)

Luciecs
Luciecs
01.01.2021 5 z 5

Můžete mne ukamenovat, ale já jsem z Deště a Ticha dost nadšená. Ano slovník a některé obraty mi přišly až moc přitažené za vlasy, ale vlastně to odpustit umím. Protože stránku za stránkou jsem hltala ty Oldřiščiny projevy, nevím - byla mi dost svým přístupem sympatická. Takže pro mně velký překvapení od autorky, od které jsem to tedy vážně nečekala...

VendulaB
VendulaB
02.12.2020 3 z 5

Hlavní detektivní zápletka není úplně nezajímavá, ale jazyk, který autorka používá, kdy na každé straně knihy najdeme přirovnání "jako sraček na hnojišti" mě doháněl k šílenství. Představa, že takto v reálu někdo skutečně mluví je naprosto směšná. Stejně jako postava hlavní vyšetřovatelky, která působí naprosto nereálně a z knihy tak dělá místy spíše parodii.

intelektuálka
intelektuálka
10.11.2020 4 z 5

" Ticho - které je vůči hluku bezbranné, ale je mnohem moudřejší ...."

Anebo " pod svícnem bývá tma " ....

Odkrývání zločinnosti ve vysokých kruzích a otevírání třináctých komnat ....

Tuto knihu od Sáry pokládám za nejčtivější - a major Oldřiška je nekompromisní - i když v závěru projeví lidské pochopení....a je kvalitním soupeřem"alfa samcům" ....

Jestlipak se autorka bude dál věnovat psaní ?

růžestolistá
růžestolistá
07.11.2020 5 z 5

Jaksi volné pokračování detektivky Déšť, podle mě ještě povedenější. Plný počet bodů dávám nejen kvůli napínavému příběhu, ale také kvůli postavě sympatické policajtky, která se s nikým a ničím nemaže, zároveň je ale velice lidská, vtipným dialogům nebo zajímavému a nečekanému rozuzlení. A určitě stojí za zmínku autorčino vyjadřování - hlavně výstižná a vtipná přirovnání a schopnost vyjádřit obyčejnou věc neotřelým způsobem.

janamaxik
janamaxik
30.10.2020 5 z 5

Perfektní kriminálka, stejně jako Déšť. Bavilo mě to a nešlo se od knihy odtrhnout

encyklopedie
encyklopedie
21.09.2020 5 z 5

Je vždycky dobře, když mohu napsat první komentář ....a už se nemusím dívat na ostatní komenty a hodnocení.....
Oldřiška jede ve vyjetých kolejích .....dobré pivko a dobrý cigárko, dobrá dlaždická mluva ..... je ostrá jak šmirglpapír....
co víc si přát od pořádné české policajtky....v tomhle druhém pokračování už zdaleka neprší, ale přímo leje ....a Oldřiška kráčí celým příběhem s klením, bez deštníku ...a bosa, aniž by si narazila "nosa"...
....obyčejná, parádní česká detektivka k odpočinku a zábavě ...na dvě slupnutí....