Tichá válka

Tichá válka https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/55199/bmid_ticha-valka-sSB-55199.jpg 3 20 4

Tichá válka série

1. díl >

Tichá válka, exotická, svižně psaná opera autora Paula McAuleye pokládá jedinou otázku: kdo rozhoduje o tom, co znamená být člověkem? Je dvacáté třetí století. Země, zpustošená změnou klimatu, se vrací zpět ke svatým ideálům Edenu, nedotčeném průmyslovou revolucí. Politickou moc v rukou třímá hrstka vlivných rodin a jejich zelení světci. Milióny lidí jsou na tom jen o málo lépe, než otroci a pracují na obřích projektech na obnovu zničených ekosystémů. Na měsících Jupiteru a Saturnu Vesmířané, potomci těch, kteří se rozhodli utéct z totalitních režimů na Zemi, vybudovali fantasticky rozmanitá města, některé hluboko pod zemí, některé chráněné před nehostinnou atmosférou obřími kupolemi; každé z nich vědecky zaměřenou utopií, přecpané extravagantními vynálezy z říše genetiky. Křehká rovnováha mezi Vesmírným společenstvím a pozemskými diktátory je ohrožena ambicemi nové generace Vesmířanů, které už nebaví pohodlné, do sebe zahleděné skládací ráje. Teď chtějí kolonizovat zbytek Sluneční soustavy; chtějí lidskou evoluci vyslat stovkami nových směrů. Na Zemi se názory různí; mnozí volají po preventivních opatřeních proti Vesmířanům, než bude příliš pozdě a jiní zase touží využít znalostí jejich genových expertů. Do pohybu se dává Mírová iniciativa, surové předvádění vojenské síly, špionáž vedená mazanými agenty a mezi dvěma větvemi lidského pokolení se schyluje k válce...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Plejáda
Originální název:

The Quiet War , 2008


více info...

Přidat komentář

Racek213
27.11.2022 5 z 5

No jo, četl jsem to v opačném pořadí, jak se mi to dostalo do ruky, byla zapomenutá v mé knihovně... Ale na první díl jsem se těšil a on nezklamal. Úžasný svět budoucnosti, tvorba a vývoj ekosystémů, celkem v uvěřitelné formě myslím i u odborníka a neobyčejná barevnost osidlování sluneční soustavy. Vývoj společnosti je ve světle dneška mrazivě předpovězen, boj o hegemonii a zločinecké státnosti ... bože, mrazilo mě a přitom jsem se kochal... fakt dobrý zážitek.
Samozřejmě, ta akčnost je trochu jiná než jsme asi zvyklí, ale mě se tohle pojetí moc líbilo. Ale může to být u někoho kámen úrazu, stejně jako velká dávka vědeckosti v popisech a východiscích. Jasně, každý máme jiný vkus, někdy přicházime ke knihám s různou náladou, odložíme je a třeba se k nim po letech vrátíme a divíme se, proč jsme ji tenkrát odložili, že :-)) Mě se to stává dost často, co jsem vstoupil do důchodu. Ono některé věci jsou vidět jinak, když má člověk čas si je rozmyslet.
Knihu jsem dokoupil přes internet v antikvariátu, společne s dalšími díly autora. A jsem si jist, že se k ní ještě tak za půl roku vrátím, líbila se mi tak, že jsem při hltání určitě něco přehledl a to je škoda. Je to opravdu nabité informacemi.

ludek.n
09.12.2021 3 z 5

„Tichá“ nebo taky asymetrická válka je v řeči vojenských expertů strategie, zahrnující propagandu, špionáž, sabotáž, politický nátlak a v konečném stádiu i konvenční vojenskou sílu, upravenou na podmínky daného prostředí. Paul McAuley v ní proti sobě postavil dvě lidská společenství - Vesmířany a Pozemšťany - které se musejí popasovat s odlišnými výchozími podmínkami, prostředky a nakonec i cíli, k nimž směřují. Do úlohy pozorovatelů a hybatelů děje si autor kuriózně vybral dvě ženy: genetičku Sri Hong-Owenovou a mikrobioložku Macy Minnotovou, na jejichž osudech se pak odráží ona nesmyslnost války, ať už v planetárním nebo galaktickém měřítku. McAuleyho bojové operace jsou nicméně chladně odosobněné a poněkud profesorské. S emocemi se tu rozhodně šetří, a i ty nejvypjatější momenty nemají potenciál vybuchnout a strhnout. Navíc knize jako by chyběl prolog, a tak je potřeba se na začátku hodně soustředit na kdejakou nápovědu, která člověku pomůže se zorientovat. Žádná z postav není výrazně sympatická a jejich chování občas vykazuje známky statičnosti. Děj se ostatně také nikam nežene, je to spíš mohutné velkorypadlo, které se silou svých gigantických motorů prohrabává k cíli. Čtivost nádavkem sráží stovky tiskových chyb (vynechaná slova, jejich zdvojení nebo špatné koncovky, tvrdé/měkké i, slovosled) jako by sazeč v tiskárně byl z Vietnamu a odpovědný redaktor z Indonésie.


Metla
12.08.2018 2 z 5

Některé knihy nelze popsat ve stručnosti, na jiné stačí jediná věta a jsou i takové, jaké může čtenář charakterizovat jediným slovem. "Tichá válka" patří do poslední skupiny a výstižné slovo pro ni je: NUDA. Zdlouhavá, úmorná, neskutečná nuda. Nuda tak třeskutá, až to redakci nestálo ani za korektury. Absolvovala jsem knížku po malých částech, nedonutila jsem se nikdy na jeden zátah přečíst víc než 10-12 stránek... až v akčnějším závěru mě vidina osvobození vybičovala k úctyhodnému překonání 80-ti stran najednou.

Nevím, co McAuley tímto cyklem chtěl dokázat - snad prezentovat své odborné znalosti, ekologickou uvědomělost a předat poselství humanity, zvolil však nesmírně nezáživný způsob a dosáhl pravého opaku. Třeba se najde čtenář, kterého nadchne přemíra politiky, ekologie, politiky, biologie, politiky, sociologie, politiky, astronomie, politiky, sociologie a především politiky. Abych autorovi nekřivdila: občas stojatou hladinu nudných keců rozvíří náznak děje či trocha akce, ale nijak výjimečně jsem si tato dychtivě očekávaná zpestření neužila vzhledem k faktu, že bylo prakticky nemožné si mezi stroze podanými postavami najít hrdinu ke ztotožnění. A nevystupuje jich málo: upřímná vědkyně, vědkyně kariéristka, tajemná supervědkyně, speciálně vycvičený pilot, speciálně vycvičený špion, hajzl diplomat a desítky dalších, méně významných. Bylo mi šumák, co se s nimi děje, jak to dopadne, kdo umře, kdo bude žít, jestli zvítězí pozemšťané nebo vesmířané... prostě jedno velké nezaujaté, emocionální NIC (maximálně k osobě diplomata jsem si vypěstovala mírné antipatie, jaký úspěch!).

Namlsána anotací a celkem pozitivními zkušenostmi autorovou tvorbou, byla jsem nadšená, když jsem knihu objevila v antikvariátu za pouhých 70,- Kč. Tento McAuleyho výtvor je bohužel i zadarmo drahý.

B4LU
13.12.2017 3 z 5

Na autorově psaní je znát, že opravdu je biologem či ekologem, a že to má rád. Nebýt dlouhých popisů biologické transformace, ekosystémů apod., skutečně by se jednalo o "svižně psanou" space operu, jejíž děj, stranou výše zmíněného, je jinak opravdu zajímavý.

Štítky knihy

space opera hard sci-fi

Autorovy další knížky

Paul James McAuley
americká, 1955
2001  51%Fairyland
2010  60%Tichá válka
2000  78%Syn řeky
2011  60%Zahrady slunce
2000  80%Předkové dnů

Kniha Tichá válka je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce32x
Chystám se číst9x
Chci si koupit4x