Tichá srdce 2 - příběhy míst a lidí

Tichá srdce 2 - příběhy míst a lidí https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/250324/bmid_ticha-srdce-2-pribehy-mist-a-lidi-250324.jpg 5 33 13

Druhý díl úspěšné knihy Tichá srdce (Práh, 2013). Po zmapování historie a současnosti šesti řeholních řádů v Čechách a na Moravě přichází pokračování zaměřené na působení maltézských rytířů, templářů, augustiniánů, karmelitánů, křižovníků s červenou hvězdou, milosrdných bratrů, jezuitů a anglických panen. Prostřednictvím textů i působivých fotografií autoři odhalují skrytý život zrušených i znovuobnovených klášterů. Také ze stránek této knihy se ozývá hlas pamětníků pronásledovaných za komunistické totality za odlišný světonázor. Nejsilněji však zaznívají otevřená svědectví řeholníků o duchovní rovině naší současnosti, o naději a lásce, které jí dávají nadčasovou hodnotu.... celý text

Přidat komentář

Evina.Cetba
20.11.2020 5 z 5

Tichá srdce 2 jsou opět vzorkem různých osobností žijících v určitém řádu. Tentokrát se nám představují maltéžští rytíři, templáři, augustiniáni, karmelitáni, křižovníci s červenou hvězdou, milosrdní bratři, jezuité a anglické panny. Někdy popisné vyprávění, jindy vedené formou rozhovorů. Pro věřícího člověka to je čtivé, zajímavé a kniha je plná nádherných fotografií. Potěšilo to moje srdce, oči i duši.
Je tady plno citátů, které jsem si opsala, viz tyto stručné:
"Máme schopnost překračovat sami sebe. Naším prostým životem se snažíme prostě "být"."
"Potřebujeme lásku k bližnímu, odpoutanost a pokoru."

tonysojka
19.01.2020 5 z 5

Krásný zážitek z perfektně zpracovaných a zdokumentovaných našich historických dějin, o nichž jsem neměl ponětí, doprovázených nádhernými fotografiemi. Děkuji všem, kteří se na tvorbě těchto knih podíleli a tomu něčemu za to, že jsem si je mohl koupit a přečíst.


Vidlička
13.09.2019 4 z 5

Stejně krásný jako první díl, možná i o trochu víc fotek.

Magdalena5
20.07.2019 5 z 5

Krásná kniha, kterou jsem si vychutnávala docela dlouho. Zajímavé pohledy na místa naší dávné historie i současnosti a hlavně příběhy úžasných lidí, žijících a tvořících vše pro druhé a větší čest a slávu Boží. Díky.

Chesterton
04.04.2019 5 z 5

Mravenčí, usilovná, ale nádherná pěti až sedmiletá práce se skrývá za oběma díly. Autorka nás provází po cestách, které sama podniká otřesena z kontrastu mezi rolí klášterů v kolonizaci a civilizaci evropského prostoru a nenápadných zmínek ve středoškolských učebnicích.
Druhý díl má díky templářům, aristokratům z řad maltézských rytířů či anglickým pannám lehký nádech exotiky v malém českém prostoru. Avšak žijící karmelitán vše uvádí na pravou míru:
"Mystika začíná a končí u vyneseného koše."
Pro mě vzácně vyvážená publikace. Historie, realita, živé rozhovory, vše dokreslují dobře zvolené černobílé fotografie jako tipy na putování krajinou.

TipsyChipsy
30.12.2017 5 z 5

Děkuju ti Ježíšku za tuhle knížku! V tomto díle jsem načerpala informace o starých rytířských řádech johanitech, křížovnících, templářích, pak o karmelitánech, augustiánech a jezuitech. Už vím, jak a kde vznikly, kde v Praze a jinde sídlily nebo dosud sídlí. Vím, kdo jim škodil (husité, pasovští, sasové, švédové, Josef II a komunisté) a kdo je podporoval. Životopisné medailonky dnešních představitelů řádů a úchvatné fotografie dotvářejí duchovní hloubku tématu. Milé a super.

veverka@ořech
20.09.2017 5 z 5

Krásná knížka - už jen to grafické zpracování je náherné, fotograf skutečně umí!!
Kniha přináší mnoho zajímavých informací, dozvěděla jsem se skutečně hodně věcí o historii řádů na našem území, k tomu i příběhy konkrétních lidí, které jsou velmi inspirativní. Říkám si, že bych někdy taky potřebovala takovou trpělivost, pokoru a postoj k životu, jaký jsem cítila z těchto příběhů.

Shardlake
19.09.2017 4 z 5

Pěkně popsané pokračování o klášterech, místech a řádech, které dnes už většinou neplní svoji původní funkci, a to protože zanikly, nebo byly objekty předány někomu jinému.
Autorka prý uvažuje o vydání třetího pokračování. Už nyní se těším...

TomIG
02.11.2016 5 z 5

Kniha plná strhujících příběhů a jedinečných fotografiích. Je úžasné jen knihou listovat, obrazy mluví za vše. Doporučují!

Hanka_Bohmova
09.10.2016 4 z 5

Knížka mě potěšila, "potkala" jsem se na jejích stránkách se svými známými, naplánovala si pár výletů na místa, která se zatím do oblasti mého zájmu nedostala, a jako třešnička na dortu malé překvapení, drobnost o mém rodném kraji, pro mě osobně velmi důležitá.

Kryštofka
19.05.2016 5 z 5

Je nádherné, když nemáte nějaká zvláštní očekávání a pak jste náhle vtaženi do příběhů míst, lidských uskupení a jednotlivých lidí a nestačí vám přečíst si knihu jednou, ale pocítíte touhu ji vlastnit a vracet se k těm nádherným lidem, na které v televizi nenarazíte. A stýskáte si, proč jsou v televizi takoví přiblblíci a vzdělaní a moudří lidé se silnými příběhy jsou upozaděni. Aspoň že je díky autorům jako je Alena Ježková můžeme potkat v knihách.

itu
10.04.2016

i druhý díl: krásná kniha a moc zdařilé fotky vřele dopručuji

7Clary7
21.01.2016 5 z 5

Po přečtení prvního dílu jsem dychtivě otevřela tento díl druhý. Opět autorka brilantní v každé větě. Nádherná kniha s nádhernými fotografiemi.