Tichá hrůza

Tichá hrůza https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/329865/bmid_ticha-hruza-ixx-329865.jpg 4 391 79

Hororová antologie obsahující to nejlepší z angloamerické hrůzostrašné povídky od 40. do 60. let dvacátého století. Vybral, uspořádal a přeložil Tomáš Korbař.

Přidat komentář

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Četla jsem i víckrát, hezký výběr hororových povídek.

Jirka430
01.08.2023 4 z 5

Bradbury a Maurier nezklamali, jen díky nim knize dávám 4 hvězdičky, bez těchto autorů bych musel dát pouze 1.


MM_Master
18.07.2023 4 z 5

Kolekcia šestnástich horrorových poviedok, ktoré napísali anglickí a americkí spisovatelia v priebehu rokov 1946 až 1965.

david5746
26.11.2022 3 z 5

Od žádné sbírky povídek nečekám zázraky, ale tady byla většina povídek strašně nudná a často se závěrem s nulovou gradací. Za těch několik kultovních jako je třeba Malý vrah, Zástup, Specialita, Ptáci to za přečtení stojí, ale vracet se k tomu už asi nebudu.

ArwenAragorn
25.11.2022 5 z 5

81%

Skvělý a svým způsobem ojedinělý soubor hororových povídek. Ojedinělý v tom, že ji můžete číst pořád dokola a všechny povídky jsou výborné. U mě to vyhrála klasika - Ptáci a Zástup.
Doporučuji

ddkk
05.08.2022 5 z 5

Staré klasické hororové povídky, kterým ani čas neubral na kvalitě. Pravda, některé jsou jednodušší, s naivní pointou, jiné jsou skutečné trvalky, které je radost číst a trochu se u nich bát...
Pro mne nejlepší: Ptáci, Specialita šéfkuchaře, Malý vrah a Vyzvánění.

LucYfer666
28.07.2022 5 z 5

Skvělá kniha. Všechny povídky mě dokázaly něčím zaujmout, i ty od těch autorů, které jsem doteď neznal. Tuto knihu společně s Opičí tlapkou řadím mezi nejlepší hororové sbírky vůbec.

Krbi
14.06.2022 5 z 5

Za komunismu u nás mnoho hororových knih nevycházelo. Bram Stoker, Edgar Allan Poe, Ray Bradbury... o Lovecraftovi jsme si mohli nechat jen zdát. Když někdy v 70.letech vyšla Tichá hrůza, byl to blesk z čistého nebe. Kniha byla obestřena téměř mysteriózní aurou. "Četl jsi už Tu knihu? Ne? Ty vole to nedáš..."
Čas se převalil i přes tuto knihu. Po revoluci jsme si postupně doplnili hororové vzdělání, jak knihami tak filmy z videopůjčoven a trochu jsme ztratili o žánru iluze, protože kniha Tichá Hrůza, nasadila laťku vysoko až nereálně. Opravdu povídek jako Byl to Démon Henryho Kuttnera nebo Ptáci od Daphne du Maurier, nevzniklo v historii mnoho. Dokonce i Letní hosté od Shirley Jacksonové, nepůsobí příliš hororově a přesto atmosféra, která se tu postupně zahušťuje, Vám začne nepříjemně cuchat nervy, ještě dříve než si to plně uvědomíte. A ano, pokud jste někdy jeli z dovolené na chatě domů dříve než bylo nutné, bylo to právě kvůli této povídce.

Irsaf
12.04.2022 4 z 5

Hororová povídková kniha…
Jak už to u povídek bývá, některá je lepší, některá horší…
Ani tady to nebylo jinak…
Ale jsem celkem spokojena po přečtení…

666Jitka
25.01.2022 5 z 5

Výborná antologie různorodých strašidelných a hororových povídek, která by neměla minout žádného milovníka tohoto žánru. Řekla bych, že ve výběru není ani jeden slabý kus, "Drzoun" je dokonce taková černohumorná záležitost. Nejvíce mě zaujaly tyto: Ptáci, Zástup, Plášť, Meze Waltera Hortona, Specialita šéfkuchaře, Malý vrah a další. Knihu doporučuji k přečtení.

kirinka52
04.12.2021 5 z 5

Sbírka čtivých hororových příběhů. Jako u všech sbírek některé příběhy byly zajímavější některé méně. Na mě dost zapůsobila povídka Zástup, Malý vrah, Byl to démon a nejvíce ze všeho Specialita šéfkuchaře, která byl za mě nejlépe napsána.

Meda77
24.11.2021 4 z 5

Vzhledem k tomu, že se jedná o soubor povídek, které jsou hodně staré a tím myslím vážně hodně, tak je to rozhodně nad průměr. Vzhledem k tomu v jaké době byly psané jsou hodně povedené. Kdo rád antologie dobrá volba.

Zelený_Drak
31.08.2021 2 z 5

Z celé antologie mě bavily jen povídky "Ptáci", "Byl to démon" a "Malý vrah". To ostatní pro mě byla nuda. Některé další povídky byly sice také dobře napsané (třeba "Specialita šéfkuchaře"), ale nečekalo v nich na mě žádné překvapení. Ke knize se vracet nebudu.

AnselmaAlois
24.06.2021 5 z 5

Bojíte se rádi?
Pak vám tuto knihu rozhodně doporučuji. Obsahuje krátké hororové povídky, naivnější i opravdu děsivé, přes duchy až po děsy reálného světa.

Mezi nejpovedenější řadím Specialitu šéfkuchaře, Malého vraha, Ptáky a Byl to démon.

pakoshka
14.06.2021 3 z 5

Měla jsem chuť na něco opravdu strašidelného - nu, v dnešní době už ty povídky nejsou tolik hororové, jak nejspíš působily v době svého vzniku, ale počtení to v souhrnu bylo hezké. Pár povídek se mi líbilo moc, pár mě málem unudilo.

Hanina61
10.04.2021 5 z 5

Mám doma ušmudlaný výtisk z roku 1967... A i když občas dělám v knihovně čistku (abych udělala místo dalším knihám), tuhle nevyřadím nikdy, je to totiž naprostá klasika, kterou lze číst s odstupem času mnohokrát po sobě... A moje nejoblíbenější? Atmosférické "Vyzvánění" a "Čekárna"...

yarar
19.03.2021 3 z 5

Hodně rozmanité povídky,bohužel i kvalitativně.Z šestnácti povídek jsou opravdu výborné jen čtyři /Ptáci,Byl to démon-asi vůbec nejlepší,Malý vrah,Letní hosté/,dvě solidní /Zástup,Smrt na Štědrý večer/,jinak nuda,Drzoun a Boulterovi kanáři skoro k neučtení.Takže celkově spíše zklamání.

apq
06.03.2021 3 z 5

Některé povídky jsou velmi vydařené, některé zas slabší.

Lenka.Vílka
28.02.2021 4 z 5

Tuhle sbírku jsem si vybrala záměrně. Je v ní totiž několik autorů, které bych si ráda přečetla. Navíc sbírku otevírá autorka, na kterou si zoubky brousím už delší dobu. A uzavírá jí autorka, od které jsem měla vážně velká očekávání, a jsem proto ráda, že mi její kniha leží v hromádce na čtení. A upřímně mohu poznamenat: "To nejlepší na začátku i na konci." A z pera ženských autorek ;)

Jediné, co mě mrzí je absence medailonků jednotlivých autorů. Nebo doslov sestavovatele/překladatele. Beru to jako slušnost. Navíc když se jedná o knihu, která vyšla úplně stejně tak, jak vyšla v roce 1967 poprvé. To tam tedy taky tehdy nebyly?!

Bavil mě výběr povídek, které k sobě seděly, leč ne vždy sedly mě. Navíc se mi po dlouhé době stalo, že za skoro každou povídkou jsem našla buď svůj příběh nebo nebo něco jiného, co mě zaujalo, a tím pro mě byla povídka ještě větší zážitek.

Moje hodnocení je tedy u jednotlivých povídek. A vždy nějaký komentář.

Tentokrát jsem se rozhodla hodnotit knihu hvězdami jako celek, byť to tak obvykle nedělám. Protože celkový pocit z knihy na základě výběru povídek mi seděl. Povídky seděly k sobě. A přestože se mi každá nelíbila na pět hvězd, vždycky jsem si něco našla. A to se mi hodně líbilo. Jedná se tedy o hodně komplexní výběr, který tvoří skvělou knihu. Z toho důvodu musím tedy knihu hodnotit i z tohohle úhlu. Hvězdu ubírám z důvodu z druhého odstavce. Tj absence doslovu sestavovatele/překladatele a medailonků autorů.

Usire
26.01.2021 4 z 5

Moje oblíbená sbírka hororů. Četl jsem ji ještě jako mladý školák a tenkrát mi to připadalo dost dobré. Po letech musím uznat, že výběr povídek je opravdu skvělý. Např. Specialita šéfkuchaře, je jedna z mých opravdu oblíbených, proto není divu, že byla i celkem úspěšně zfilmována.