Tibetská jóga snu a spánku

Tibetská jóga snu a spánku https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30937/tibetska-joga-snu-a-spanku-30937.jpg 5 17 4

Kniha tibetského mistra meditace mladší generace bönistického směru dzogčhenu "učení o velké dokonalosti" prezentuje moderním jazykem základní témata starobylé jógy snění: povaha a duhy snů i jejich využití v praxi. Tato kniha je praktickou příručkou tibetských jóg bönisticko-buddhistické tradice, které nabízejí celou řadu velmi efektivních metod práce s myslí. Jóga snu patřila donedávna mezi tajné nauky Tibetu a v minulosti stejně jako dnes byla hlavní meditační praxí mnoha proslulých jóginů a mistrů meditace. Vzhledem k tomu, že prospíme třetinu života, je důležité se zamyslet nad tím, jak tento čas trávíme. Tibetské nauky pracují se sny a spánkem jiným způsobem než západní tradice. Neomezují se pouze na výklad snů, ale obracejí se především k samotnému zdroji snů, tj. k naší karmě. Tak můžeme noční praxe využít k osvobození se ze zasněnosti každodenního života a k probuzení z nevědomosti. V každém okamžiku života - ať už v běžném denním životě, ve snu nebo ve spánku - spočívejme v čirém nedualistickém bdělém uvědomění. To je jistá cesta k osvobození, po níž prošli všichni osvícení mistři."... celý text

Duchovní literatura Náboženství Literatura naučná
Vydáno: , DharmaGaia
Originální název:

The Tibetan Yogas of Dream and Sleep , 1998


více info...

Přidat komentář

crayve
22.01.2020 5 z 5

Pre začiatočníkov miestami náročné, je to skôr pre pokročilých jogínov. Napriek tomu výborná kniha odhaľujúca veľmi zaujímavé zákutia vedomia.

Shindo
11.12.2017 4 z 5

Som síce buddhista a svojho času som mal niečo do činenia aj s dzogčhenom a lucidnými snami, jóga snu je však vec, ktorá - ak ste ako ja a nemáte "nadanie na lucidné snenie" - vyžaduje veľkú mieru sústredenia, odhodlania a schopnosti vizualizácie, dohľad skúseného učiteľa a nesadne každému. Aj tak je to dobrý sprievodca tým, čo je "za stenou spánku". Autor navyše v tejto oblasti konfrontuje poznatky súčasnej psychológie o spánku a snoch. Či už jógu snu a spánku praktikujete alebo nie, knihu sa oplatí prečítat.


Danafantom
29.06.2016

Myslím si, že člověk musí mít hodně velkou motivaci, aby se tím zabýval. Trochu mi bránilo v pochopení pro mě nezvyklé pojmenování dějů a celkově jiné nazírání na svět. Nutno ale podotknout, že nejsem ani jógín, ani buddhista.

spdb
17.10.2013 5 z 5

Skvělé techniky, v kombinaci s Uměním snít od Castanedy pomůže s pochopením procesů snů.