Ti nepohřbení

Ti nepohřbení https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227406/mid_ti-nepohrbeni-tj1-227406.png 4 54 22

Violeti série

1. díl >

Roku 1617 objevují ztroskotalí velrybáři v severních pustinách neznámou hmotu. Roku 1620 je ve vší tichosti ukončen poslední čarodějnický proces na Moravě. Roku 1640 je ve finském přístavu Raumě uvězněn nic netušící mladík. Hned nato celé město pohlcují plameny. Jak všechny tyto události pojí současný nález zmrzlého muže nedaleko polární základny Barneo? Pro odpovědi je potřeba projít očistcem, kde nenávist má svrchovanou moc, láska cenu smrti, krutost je přirozeností a bolestná agónie požehnáním. První vydání.... celý text

Přidat komentář

lazarus
24.03.2024 4 z 5

Pro mě nový objev na naší scéně a hned po čertech zábavná krvesajská sága. První třetina je povedeným uvedením do světa Violetů. Zpočátku moc nebavilo a přišlo mě to moc překombinované a nijak zvlášť originální, ale jak přibývalo krve, sexu a mytologie světa tak mě to chytlo. Vizovicemi a MoRem si mě pak paní autorka definitivně získala. Finále parádní a jde se na druhou třetinu příběhu...

Janadvorackova
05.02.2024 4 z 5

Už protože byla naše česká kotlina, respektive příběh jisté šlechtičny předlohou pro vůbec nejznámější upířinu všech dob, je snad úkolem každého aurora fantastiky dalších pár krvesajů oživit a v případě autorky pro jistotu raději nepohřbívat. Její upíři jsou trochu jiní, což se mi zamlouvá. Kulisy jejich tajemného původu a krásy severské krajiny, kterou autorka i navštívila, dodaly celku jistou krásu.
Kristina svůj příběh rozvíjela dlouho a audiokniha se mi z verzí, které jsem měla možnost číst, zamlouvala zdaleka nejvíc.


Maud22
24.12.2023 5 z 5

Kapitola Rybářův poslední soud je uvozena verši z Beautiful Death, písně mé oblíbené finské skupiny Wintersun, takže byla jsem lapena. Vše začíná tak nevinně. Samuel už oslavil 21. narozeniny, je konečně dospělý mladý a krásný muž a je zamilovaný natolik, že se už nechce stěhovat jinam, jak si přeje jeho nemocná matka. Přiznejme si, matka je trochu divná. A záhy zjistíme proč a pak už jen sledujeme pomstu a přeměnu mladíka a jeho útěk. Kapitoly mají na začátku úryvky oblíbených severských metalových kapel a příběh Samuela se střídá s krátkými vsuvkami ze současnosti. Vše je zahaleno děsivým tajemstvím. Kniha má hororovou atmosféru a je zaděláno na pokračování, na které se těším! :-)

soupik2012
18.04.2021 3 z 5

Potoky krve ani cáry masa nevzbudí hrůzu, protože kniha postrádá to nejdůležitější a tím je tajemná atmosféra. Navíc prolínání v čase působí dost chaoticky. Je to škoda, protože samotný příběh není špatný. Chtělo to jenom ubrat na akci a přidat trochu děje. Vytvořit mrazivou atmosféru s náznakem něčeho tajemného je daleko působivější než hned v prvních řádcích vyzradit základní podstatu příběhu a potom z toho udělat pouze akční jízdu ve stylu Kotlety. Za mě zklamání a promarněná šance. Audioknihu načetl slušně pan Jiří Wittek.

Morbidus
20.01.2021 4 z 5

Solidní krvavá upírovina. Osobně nemám příliš v lásce starší zaprášené gentlemany s problémovými zuby ani nadrženou krvesajnou mládež, které se sypou třpytky snad i z trenýrek. Avšak autorčino pojetí upírů je však v tomto případě poměrně svěží, originální... a brutální. V tomto ohledu na mě asi nejvíce působil kontrast lásky a nenávisti, který čtenáře ukolébá, jen aby vzápětí přišla další rána.
Děj se odehrává v dobách dávno minulých na severu Evropy; lze se však velmi snadno začíst, takže akutní umoření historismy zde nehrozí. Zmínky o Moravě jsou potěšující a napětí-budující pasáže ze současnosti navnazují na pokračování.
Nebojíte-li se temnějších emocí, Ti nepohřbení rozhodně stojí za povšimnutí.

RybickaV
12.10.2019 5 z 5

Konečně pořádná upířina a dokonce od české autorky. Skvěle zvolené prostředí i doba pro dané téma. Syrové a přitom svižné tempo. Byla jsem opravdu překvapená, že jsem na tuto knihu nenarazila dřív, přitom je to přesně můj žánr.

veronika0382
09.10.2019 4 z 5

Nevím, jestli knihu nazvat upírskou romancí, jak se o ní mnozí zmiňují. Protože mi ani trošku jako romance nepřipadala. Pro mě jsou Ti Nepohřbení spíše krvavý historický hororový román o zrození upírů v Čechách. A je výborný, opravdu! Více v mojí recenzi zde v záložkách - Veru, Knihy na cestách

Demimortuus
01.07.2019 3 z 5

Upírskou romanci si zpravidla dopřeju jednou do roka. Letos to tedy vyšlo na K. Haidingerovou a musím říct, že mne její Violeti příjemně překvapili. Historické kulisy jsou uvěřitelné, postavy živoucí (i ty mrtvé) a přílišnou sladkobolnost vyvažují poměrně brutální scény. Autorka pojala upíry po svém, ale její svět nepůsobí ani trochu vykonstruovaně. Navíc je román zvládnutý suverénně i co se řemesla týče. Jakkoliv se toho v příběhu vlastně zase tolik neděje a těch citů si čtenář užije ažaž, není třeba se bát a je jen dobře, že i u nás zubatci stále žijí a ještě v téhle kvalitě. Naruším tedy tradici a dám si rovnou i "Děti Raumy"!

barker3040
27.06.2019 2 z 5

Patnáctileté teenky se zálibou o upírské romance, nechť si přidají ještě minimálně jednu hvězdu.

Valihrašek
25.04.2019 5 z 5

Tak dočteno,moc krve,ale prostě upíři jsou upíři a mám pro ně slabost.Četlo se to moc hezky a těším se na pokračování...vtáhlo mě to do děje...zatím se mě knížky autorky líbily a vydané povídky s ostatními autory jsou taky super.Tak sem s dvojkou :)

martinstefko
16.04.2019 4 z 5

Je příjemné vidět, že jsou zde autoři, kteří jsou schopni psát o tématu, jež se jeví téměř vyčpěle, trochu jinak, nově. Jsou zde nějaké nedostatky, kdy třeba příchod Miiji do života hlavní postavy mi přišel takový náhodný, i když to nakonec má svoje vysvětlení, nejsou zde úplně skvěle popsány romantické vztahy, kdy v jednu chvíli cítíte chlad a opak se postavy najednou milují, ale i tak na vás dýchne propracovaná mytologie v parádní výpravě se zajímavými postavami.

wlado
17.05.2018 2 z 5

Čakal som "plazivý" horor, no kniha pripomína skôr triler, resp. fantasy. Mám rád horory, mám rád sci-fi, no táto kniha bol pre mňa omyl. Nedočítané.

AnnaKorbelová
09.04.2018 5 z 5

Málokterá kniha se mi takovým způsobem dostala pod kůži...lidská, hluboká a přitom ďábelsky mrazivá... opravdové umělecké dílo, všechna čest autorce...

mrfox
07.11.2016 5 z 5

Čtivé, originální, napínavé, krvavé, mrazivé. Tak to má být. Po dlouhé době opravdu povedená kniha o upírech. Jen tak dál.

deadhunter
18.10.2016 5 z 5

Je to už dost dávno, co jsem četl nějakou knihu o upírech. Od jisté doby jsem z nich měl hrůzu. V regálech knihkupectví označených explicitně Upíři se totiž začaly objevovat téměř výhradně zamilované románky pro roztoužené dívky. Ale jak vidět, dobrý horor o upírech ještě nezemřel: stačí si přečíst Ty nepohřbené. Oceňuji dobře vystavěný příběh s postupným odhalováním pravdy i otevřenou linií ze současnosti, drsnou akci i mrazivou atmosféru ještě umocněnou ledovou scenérií. Potěšilo mě i netuctové zpodobnění oněch „violetů“, lišící se od konvence stvořené B. Stokerem a poutavý styl vyprávění. Prostě: skvělé čtení o upírech bez trapného sentimentu.

Melissa.drumos
12.10.2016 5 z 5

Přesně ta knížka, do které se začtete už od prvních řádků a nepustí vás, dokud nedojdete k poslední stránce, poslednímu slovu. Nejsem fanoušek hororů, ani upírů, ale styl autorky mne zaujal. Líbilo se mi originální a v ledasčem pro mne nové pojetí úpírské tématiky. Svým nadšením z této knihy jsem nakazila i několik lidí ve svém okolí. Teším se na další pokračování.

Nerous
02.09.2016 5 z 5

Horor plný tiché a někdy hlasité hrůzy, explicitního násilí, krve prýštící ze všech otvorů a mrazivé finské zimy. V tomhle příběhu romantické dívky tím nejkrutějším způsobem přicházejí o sny, učence za touhu po poznání stihne trest a pomsta pálí víc než mráz. Stvůry se skrývají pod silnou vrstvou pudru, nosí krajkové šaty a korzety, ale když přijde na to, umí dát svou nadřazenost najevo. Mohlo by tam, někde pod slupkou jejich ohromné nenávisti a vzdoru, být lidství? Pokud tam někdy bylo, je dávno, dávno pryč.
Hezky se to četlo a autorka prý pracuje na volném pokračování. Moji celou recenzi najdete zde:http://www.sarden.cz/2014-12-15-0000/recenze-kristina-haidingerova-ti-nepohrbeni

LucYfer666
22.08.2016 5 z 5

Souhlasím s přirovnáním ke Kulhánkovi, ale tenhle příběh je určitě méně akční, což je možná trochu škoda, na druhou stranu je víc klasicky úpírský (rozuměj - o pití krve). Také má dost zvláštní atmosféru. Pro mě jsou Nepohřbení velkým překvapením. Jestli bude nějaké pokračování, sem s ním.

Temnice
14.07.2016 5 z 5

Tuto knihu jsem zbaštila za jeden den, pohltila mě do děje. Styl psaní připomíná Jiřího Kulhánka. Tato kniha se četla sama:-) Díky za super zážitek:-)

Tereza

nikola8353
03.02.2016 5 z 5

Tato kniha je podle mého názoru přínosem pro upírské nadšence. Vrací se zpět ke kořenům, upíři nejsou již jen nagelovaný puberťáci, ale bestie, které vždy byli. Vemte si Drákula, určitě neměl zájem zůstat jen s jednou ženou a být s ní do konce věků. Co se týká děje, byl velmi poutavý. Každý si tam něco najde, např. já tam měla ráda krvelačnost, lehce romantiky podtrženou sexuálními hrátky a hlavně hodně mrtvých. Vždy když příjde zlo, neveme si jen ty, kterých se to týká, ale i ostatní, kteří jsou na špatném místě v nesprávnou dobu. Osobně jsem se seznámila s autorkou a toto dílo je i jejím obrazem života.