Ti nejlepší z nás

Ti nejlepší z nás https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26514/bmid_ti-nejlepsi-z-nas-Qok-26514.jpg 3 25 7

Mladý jazykovědec Pal Bentzen je pohledný, charismatický a má před sebou slibnou akademickou kariéru. Jeho přímá nadřízená Edith Rinkelová je i v padesáti přitažlivá a ve svém oboru patří mezi špičku. Nová zaměstnankyně útvaru futuristické lingvistiky Nanna Klevová má neodolatelné kouzlo pro muže i ženy a pracuje na tajemném projektu, který možná bude znamenat ohromný vědecký průlom. Vzájemně je propojuje jemné předivo komplikovaných vztahů - obdiv, rivalita, touha, vášeň. Jen jeden z trojice však tuší, že pro ostatní dva se vyhlídky na zářnou budoucnost brzy rozplynou.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

De beste blant oss , 2006


více info...

Přidat komentář

Disease
03.01.2022 4 z 5

Zajímavá "lingvistická detektivka", která je napsaná místy podobně hravě jako knihy Erlenda Loe, ale místy je tam až příliš odboček odborným směrem.

Káča2015
20.05.2017 2 z 5

Nazvala bych to črta z akademického prostředí. Ale téměř čtyřsetstránková črta? Román těžko, je to tak těžkopádné a přitom mělké, stále se opakující fráze o začátku příběhu ještě v půli knihy. No, ale dočetla jsem do konce, takže dvě hvězdičky.


7Clary7
18.02.2016 2 z 5

Souhlasím zcela s tím, co napsal čtenář přede mnou.

TheCiko5
17.07.2014 1 z 5

Věru nevím kde začít. Jsem toho názoru,že literární dílo,charakterizované jako román, by mělo obsahovat alespoň stopy děje. Jistě,příběh tu je,ale v případě,že mi k jeho shrnutí stačí čtyři věty,jedná se (alespoň pro mě) o děj naprosto plochý a až zoufale předvídatelný. A ještě navíc od tohoto už beztak chatrného příběhu vedou slepé uličky v podobě nepodstatných osudů (jak sama autorka přiznává - "ten a ten je pro Palův příběh zcela nepodstatný"). Nejsmutnější je ale,že se o "nepodstatnosti",či spíše naprosté zbytečnosti osudu postavy dozvíte až po jeho dočtení. Autorka Vás pěti stránkami navnadí na vedlejší linku a na konci páté stránky se dozvíte, ..."že to vlastně není až tak důležitý..." Připadalo mi to,jakoby se sama autorka ubezpečovala uprostřed knížky,o čem chce vlastně psát. Co se týče postav,připadalo mi,že hlavní hrdina Pal má snad všechny vlastnosti,které existují. Je mužný,dětinský,ostrý,sexy,vysoký,sentimentální,starostlivý,sobecký,okouzlující,egocentrický,puritánský,otcovský,něžný... prostě úplně cokoliv Vás napadne,tak to je Pal. Normálnímu člověku,který by měl tolik charakterových vlastností by praskl mozek,ale Pal ještě k tomu přednáší a bádá na univerzitě v Oslu.
Dál mi přijde,že "román" byl napsán především z pohledu univerzitního profesora a ne spisovatele,nebo alespoň vypravěče. Schopností vyprávět tedy paní Uri rozhodně neoplývá. Bohužel. Krásné téma,ale absolutně "nevymláceno". Přehršel odborných názvů oborů,jazyků,předmětů,přednášek,výzkumů,jak už jsem zmínil prve,na úkor děje. A to mi u románu vadí nejvíc.

Stammel
24.12.2010 2 z 5

Kniha vystavěná z klišé. Dobře a vtipně se sice naváží do absurdní vyprázdněnosti ba zvrhlosti fungování humanitních věd a vědců. Jenže nemá pevnou kostru. Hlavní hrdina je tuctový, povrchní a otravný hejsek. Postavy vedlejší to nezachrání, poněvadž jsou (v satiře ovšem právem) spíše modýlky než osobnosti. V ději nejde o nic jiného než o sex a impakt. Autorka zároveň není tak zručná, aby čtenář její styl humoru neprokoukl po pár stránkách a nezačal se nudit.
Poslední, na čem zážitek z knihy visí, je asi to, jestli její rozuzlení očekáváme (můj případ), nebo jestli nás překvapí. Ať tak či tak je to pramálo.

Márinka
30.11.-0001 3 z 5

Příliš mnoho nesouvisejících odboček od hlavního děje. Plusem je poněkud mrazivý humor a skutečně nečekané rozuulení.

Matej
30.11.-0001 5 z 5

Zajímavě a vlmi jímavě napsaná kniha s nečekaným vyústěním. Tedy aspoň pro mě. Ty jo!

Štítky knihy

přátelství norská literatura univerzitní román

Autorovy knížky

Helene Uri
norská, 1964
2009  66%Ti nejlepší z nás

Kniha Ti nejlepší z nás je v

Přečtených36x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce11x
Chystám se číst7x